Inflatie, rente & beleggen

Belegt u en/of volgt u het economisch nieuws, dan gaat het hoofdzakelijk over inflatie, rente en hoe centrale overheden daarmee omgaan. Al het nieuws daargelaten, de beurzen hebben in ieder geval besloten om records te vestigen (ik schrijf dit in augustus 2021).

De beurzen
Bij hoge inflatie zullen centrale overheden hun steunpakket terugdringen en de rente (langzaam) gaan verhogen. Dat is niet goed voor de aandelenkoersen, immers andere beleggersvormen, zoals obligaties, worden weer interessanter.

Inflatie, inflatie en inflatie
De markt denkt dat de hoge inflatie van korte duur is. De centrale overheden delen deze mening. Kijken we naar de onderliggende krachten die de inflatie aanwakkeren, dan vind ik een paar opmerkelijke feiten. Het begon voornamelijk met de inflatiecijfers in de US over april, die waren 4,2% (op jaarbasis). Echter, de tweedehands autoverkopen stegen alleen met 10% die maand. Deze stijging was goed voor een derde van de totale maandelijkse stijging. Daarnaast was de grootste stijging in benzine, met 49,6%!

Ik ben van mening dat deze stijgingen van de bovengenoemde factoren niet zo zullen doorzetten de komende tijd. De vraag naar tweedehandsauto’s is namelijk voor een groot deel ingegeven doordat enerzijds deze markten voor een groot deel stillagen tijdens de ‘lockdown’ en anderzijds doordat een deel van de leaserijders overgestapt zijn naar een eigen, veelal, tweedehandsauto.

Vindt u de benzineprijzen laag? Ik niet. Natuurlijk kan de olieprijs nog doorstijgen. Maar besef wel dat die stijging niet een-op-een doorberekend wordt in de benzineprijs. Immers, de vaste kosten van een liter benzine zijn een belangrijk onderdeel.

En dan de huisprijzen!
Ook die zijn over het algemeen flink gestegen, maar dan hebben we het over de verkoopprijzen. De huurprijzen stijgen meestal pas een jaar later. Dit, omdat contractueel meestal maar een keer per jaar een verhoging doorgevoerd kan worden. Deze ‘cost of living’ zal de komende tijd dus nog wel hoger worden.

Conclusie
Alle factoren bij elkaar opgeteld, ben ik het nu wel een keer eens met de Centrale Banken: de hoge inflatie zal van korte duur zijn.

Wat denkt u?

Kaspar Huijsman is founder en director van Hugo Investing (voormalig BinckBank Spanje & Portugal) en is zelf ook gepassioneerd belegger.
kaspar@hugoinvesting.com

De informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

feria de los pueblos

Het zonnige Fuengirola

Het zonnige Fuengirola ‘Un sol de ciudad’ is de tekst in het logo van Fuengirola. Het is inderdaad vrijwel altijd zonnig in de stad, waarvan

Wandeling met uitzicht

Op korte afstand van Marbella, voorbij de golfbanen van Nueva Andalucia en de wijk Aloha, is er een mooie, niet al te lange wandeling die

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)