Het past niet!

De eerste tonen van het volkslied klinken. Het is het teken dat de troon met daarop het beeld van Christus over enkele seconden naar buiten zal komen. Binnen in de kerk schuifelen de broeders stapje voor stapje verder richting de deur. ´Langzaam´ roept de capataz, ´beetje bij beetje naar voren´. En dan ineens met een geschrokken stem: ´STOP, het past niet!´.

Ze hadden het nog zo nagemeten bij het maken van de nieuwe troon. Maar ergens is iets fout gegaan. Nu het Christusbeeld bovenop de nieuwe troon staat, is het geheel te hoog en past het niet meer door de deuren naar buiten!

Radeloos kijken de broeders en het toegstroomde publiek elkaar aan. Wat nu? Als de troon de kerk niet uit kan, kan de processie natuurlijk niet doorgaan! Maar dat een Malagueño niet voor een gat te vangen is, wordt snel duidelijk. Een trap en een hamer worden gauw gevonden en een van de broeders klimt razendsnel naar boven. Boven de deur hakt hij drie stenen weg, waardoor het kruis van Jezus er precies doorheen past.

Daags na de processie brandt er een discussie los. Plaatsen we de stenen terug? Maken we de troon kleiner? Elke Malagueño heeft van het verhaal gehoord en er een mening over. Al gauw wordt duidelijk dat de oplossing een hele speciale zal zijn. Men vond het gebeurde zo bijzonder dat besloten wordt dat de troon hetzelfde zal blijven. En de deur ook! Vanaf nu zal de processie ieder jaar beginnen met het weghakken van de drie stenen! En zo groeide het al gauw uit tot een van de vele tradities tijdens de Semana Santa van Málaga die deze week zo speciaal maken.

Vele jaren later blijkt dat de stenen constructie van de kerk, en met name de toren boven de deur, erg te lijden hebben onder het jaarlijks weghalen en terugplaatsen van de stenen. Helaas moet de traditie daardoor noodgedwongen gestopt worden. In een andere hoek van de kerk wordt een nieuwe deur gemaakt waardoor de troon jaarlijks de kerk verlaat. En die deur is, helaas zou ik bijna zeggen, wel hoog genoeg.

sander klomp

Sander de Klomp is eigenaar van Hotel Casa de las Mercedes in het centrum van Málaga.

www.casadelasmercedes.com
www.ditismalaga.nl.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)