Het centrum van de wereld

Er is een mooie Spaanse uitdrukking: ‘vivir en el quinto pino’, letterlijk vertaald als ‘leven bij de vijfde dennenboom’. Een manier om te zeggen dat een plek zo ver weg is van wat we de bewoonde wereld noemen dat er zelfs geen straatnamen zijn. We gingen naar die vijfde dennenboom en ontmoetten Trudy Zweers. Gaucín is het centrum van haar wereld en ze laat ons trots haar dorp zien.

Natuurlijk zijn er straatnamen in Gaucín en natuurlijk weet het navigatiesysteem het 1.500 inwoners tellende dorp te vinden. Tijdens de rit ernaartoe zijn we al snel die vijfde dennenboom voorbij, een prachtige beboste omgeving op de grens van de provincies Málaga en Cádiz. We hebben afgesproken op een terrasje met prachtig uitzicht over de Valle del Genal.

Dichtbij alles
“Mensen vragen me wel eens waarom ik zo ver van alles woon” vertelt Trudy. “De vraag is natuurlijk wat dan de definitie van het woord alles is. Ik heb hier alles wat ik nodig heb. Als ik ’s ochtends de slaapkamerramen opendoe zie ik alleen maar groen en het enige dat ik hoor zijn kwetterende vogels. Na een ontbijt met verse sap van sinaasappels uit mijn tuin ga ik aan de slag, fijner kun je de dag niet beginnen!”

Liefde op het eerste gezicht
Trudy Zweers is getrouwd met een Engelsman en heeft de laatste jaren in Luxemburg gewoond. In 2011 kwamen ze hier op vakantie en met een vriend die in San Martín de Tesorillo woont brachten ze een bezoekje aan Gaucín. “Ik voelde me hier meteen thuis en wist diep van binnen dat we hier onze plek hadden gevonden. We kochten een finca buiten het dorp en toen begon ons avontuur pas echt. We spraken nog niet veel Spaans maar hebben dat tijdens de verbouwing goed onder de knie gekregen. We hebben alleen met Spaanse mensen gewerkt en dat ging prima. Sterker nog, de hele familie van aannemer Pepe zijn vrienden geworden en nu werken we samen met hem om huizen te renoveren en die later te verkopen. De mensen hier zijn uitermate vriendelijk.”

Inspirerende omgeving
Terwijl we van een ontbijtje genieten stoppen er minstens vijf mensen bij ons tafeltje om even een praatje te maken. Trudy verzekert me dat ze echt niet alle inwoners kent maar na even doorvragen blijkt dat ze vooral de buitenlanders die hier wonen niet kent, de meeste Spanjaarden wèl. “Vanwege die verbouwing kwamen we meteen midden in de gemeenschap terecht en dat was ook wat we wilden, deel uitmaken van het Spaanse leven. De eerste buitenlanders kwamen hier al in de jaren tachtig, veel van hen zijn artiesten. Gaucín heeft een speciale aantrekkingskracht op kunstenaars. Elk jaar in de laatste week van mei en begin juni wordt het kunstfestival Art Gaucín georganiseerd. Meer dan 23 kunstenaars houden dan open huis, prachtig om te zien wat mensen hier maken.”

We besluiten een rondje door het dorp te lopen. Het is een langgerekt dorp met aan het einde, op een strategisch uitkijkpunt, het gerestaureerde kasteel ‘El Aguila’. Leuke terrasjes, winkeltjes ter grootte van een huiskamer en natuurlijk de kunstgalerieën van de diverse schilders en beeldhouwers die hier wonen.

“De gemeente is druk bezig met het opknappen van het dorp. De meeste straten zijn inmiddels onder handen genomen, er zijn parkeerplaatsen bijgekomen en sowieso hebben we hier best veel voorzieningen zoals sportvelden, een cultuurcentrum en een groot openluchtzwembad. Gedurende het hele jaar zijn er allerlei exposities, diverse cursussen en in de zomer zijn er allerlei activiteiten en feesten. Ik zei het al: ik heb hier alles wat ik nodig heb” aldus Trudy.

Integratietip van Trudy: “Organiseer een housewarming party voor iedereen die meegeholpen heeft met de verbouwing. Zo leer je de bevolking op een andere manier kennen en zij jou ook.”

Bewuste keuze
Trudy is dus heel tevreden met haar leven hier. Maar waar leeft de gemiddelde inwoner van Gaucín van, is er hier geen sprake van leegloop? “Behalve de bars, winkels en wat andere dienstverlening is hier niet heel veel werk. Er komen wel toeristen maar niet op grote schaal, de gemeente promoot vooral het actieve toerisme, de ligging van Gaucín is daarvoor ideaal. Een deel van de mensen reist dagelijks naar de kust, een ritje van een half uur of drie kwartier, om te werken. Leegloop is geen heel groot probleem maar wel een onderwerp waar de gemeente bijzonder alert op is. Gelukkig zitten we ver genoeg van de kust om te voorkomen dat het hier volstroomt met buitenlanders, de mensen die hier komen wonen doen dat écht omdat ze op deze prachtige plek willen wonen. Net als wij dus eigenlijk” sluit Trudy af.

https://www.visitgaucin.com/
https://artgaucin.com/

Picture of Maria Kupers
Maria Kupers

Creative director van ESpecial Life Magazine en freelance communicatiespecialist

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)