slow

Graag traag – slow living

In Andalusië weten ze al lang dat traag leven gelukkiger maakt, inmiddels is slow een officiële trend geworden die op allerlei terreinen toegepast wordt. De aanzet werd gegeven in 1986 door de Italiaanse kok Petrini. Hij vond dat het tijd was om mensen weer rustig te laten tafelen in plaats van gehaast fastfood te eten en opende een slow foodrestaurant. Dit was het begin van de ‘slow movement’, een beweging die trager leven promoot en tips geeft om dit in alle aspecten van het dagelijks leven toe te passen. Alles leuk en wel, maar traag leven, hoe doe je dat?

Tekst: Inez Lenière López

Druk druk druk…
Jarenlang werden mensen die weinig tijd hadden als belangrijk en succesvol gezien. Je telde mee als je meedeed aan het ‘snelle leven’. En nog steeds hebben we het druk met werk, gezin, en zelfs in onze vrije tijd. We proberen alles te plannen, voor te bereiden en in te schatten. We hollen onszelf vaak voorbij. Maar de gevolgen van al die snelheid worden steeds duidelijker zichtbaar. Verhalen over burn out, chronische vermoeidheid, stress, langdurige werkonbekwaamheid, werkende moeders met schuldgevoelens zijn in elke krant of tijdschrift te vinden. Vaak genieten we enkel van rust tijdens de vakantie. Dat is dan ook het moment dat we besluiten als we weer thuis zijn alles anders te doen: langzamer, rustiger en meer tijd te nemen voor wat écht belangrijk is.

Mindfulness
Je ziet en leest het overal: Mindfulness. Boeken over dit onderwerp gaan als warme broodjes over de toonbank en speciale cursussen die je leren meer mindfull te leven zitten vol. Maar wat is mindfulness nu eigenlijk? Mindfulness is misschien het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegengestelde: leven op automatische piloot. Mindfulness is van alle tijden en vormt het hart van het boeddhisme. De Amerikaan Jon Kabat- Zinn, oprichter van het Centrum voor Mindfulness in Massachusetts beschreef mindfulness zoals we het vandaag de dag in het Westen beoefenen; als oplettendheid: “Doelbewust aandacht schenken aan de dingen waar we gewoonlijk niet bij stilstaan. Het is een systematische aanpak om nieuwe manieren van controle en wijsheid in ons leven te ontwikkelen, gebaseerd op ons innerlijk vermogen tot ontspanning, aandacht, bewustzijn en inzicht.”

Slow food
Niets geen fastfood, weg van de industriële productie van voedsel en terug naar de culturele en traditionele keuken. Neem de tijd om eten te bereiden, maak gebruik van seizoensgebonden en regionale producten en vooral: geniet van het koken én van het eten!

Slow fashion
Slow fashion wil ons helpen om de kwaliteit van kleding te herontdekken en te waarderen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Geen kleding weggooien, maar doneren of verkopen. Duurzaamheid en bewustzijn dus. Slow fashion geeft een goed gevoel en laat je nadenken over wat we eigenlijk echt nodig hebben en waar dingen vandaan komen.

Slow travel
Wie langzaam reist ziet meer, ervaart meer en geniet meer! Vertragen dus, zodat er meer tijd is voor nieuwe ontdekkingen. Niet te veel plannen op voorhand en ruimte laten voor improvisatie. Bij slow travel wordt aangeraden om op alle manieren bewuster te reizen en te genieten. Blijf langer op één plek, neem deel aan het lokale leven, proef, leef en heb respect voor mens en milieu. Slow travel heeft veel voordelen: reizen wordt goedkoper, authentieker en ontspannener. Je verkleint je ecologische voetstap, ontmoet meer mensen en door de tijd te nemen krijg je een gevoel van ultieme vrijheid.

Slow sports
Bij slow sports ligt de focus niet op presteren, maar op genieten van beweging en je daarbij bewust zijn van je lichaam. We kennen inmiddels allemaal de oosterse vormen van bewegen: Yoga, Tai Chi, Qi Gong,…. Sterker, leniger en fitter worden kan dus echt allemaal op een rustige manier, zodat je de tijd neemt om op je ademhaling te letten, je hoofd leeg te maken en beter te leren luisteren naar je lichaam.

Slow sex
Tja… ook hier mag het allemaal wat langzamer.  Brigitte Kaandorp zong zo mooi: ‘Ik wil je traag en teer beminnen’, en we kennen allemaal de zomerhit van Luis Fonsi: ‘Despacito’. Tijd nemen voor elkaar, aandacht hebben voor elkaar, langzaam beminnen. Het creëren van sfeer, tijd en aandacht voor elkaar bouwt bruggen, en zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met je partner, zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak.

Kortom: Slow Living
Trager leven dus. Genieten van alle aspecten van je leven, zonder schuldgevoel. Als we langzamer leven hebben we meer innerlijke rust en voelen we ons meer verbonden.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Sessies: ondernemen in Spanje

De Costa del Sol is waarschijnlijk het meest internationale gebied van Spanje. In Barcelona en Madrid hebben veel internationale bedrijven een vestiging om de Spaanse

Standplaats Madrid

Sommige mensen hebben al iets met Madrid zonder dat ze er ooit geweest zijn. Richard Hogenkamp is één van die mensen. Toen zijn studievrienden voorstelden

roadtrip malaga

Roadtrip Guadalteba

Vanuit het vliegtuig kun je regelmatig de prachtig blauwe stuwmeren vanEl Chorro zien en iedereen die hier woont kent inmiddels de Caminito del Rey. We

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)