sander klomp

Geen lijken over de stadsmuren gooien svp

De hete zomermaanden van het jaar 1487 beginnen langzamerhand hun tol te eisen. De stad Málaga is al vier maanden lang omsingeld door de troepen van de Katholieke Koningen. De Moorse inwoners  hebben nauwelijks meer te eten of te drinken. De soldaten dreigen zichzelf over te geven als er niet snel verandering komt in de situatie.

Als een klein Moors leger uit Guadix (Granada) naar Málaga komt in de hoop hulp te kunnen bieden aan het ingesloten leger, ontstaat er verwarring. De soldaten moeten immers door de vijandelijke linies van de Katholieke Koningen breken om bij hun broeders te kunnen komen. Ibrahim el Guerbi, een van de wijze raadsheren uit Guadix, maakt van deze verwarring gebruik en verstopt zich in de omgeving van het kampement van Koningin Isabel.

De volgende dag gaat hij bij dag en dauw op een steen zitten mediteren. Soldaten uit het Katholieke leger vinden hem en nemen hem mee ter ondervraging. “Ik ben waarzegger en heb een visioen gehad over het einde van strijd om Málaga!”, vertelt Ibrahim al snel. “Ik weet hoe en wanneer het af zal lopen. Maar… Ik kan dat alleen aan Koning Fernando en Koningin Isabel vertellen.”

De soldaten twijfelen en brengen verslag uit aan het Koningspaar. “Wij willen dit heerschap graag ontvangen. Maar we zijn net klaar met eten. Eerst een siësta dus en daarna horen wij graag wat hij te vertellen heeft”, antwoordt Koning Fernando. En zo geschiedde.

Ibrahim wordt naar een tent gebracht om daar te wachten. In de tent ziet hij een dame en een heer, die vergezeld werden door verschillende edelen en een heel leger lijfwachten. Dit moeten de Katholieke Koningen wel zijn, dacht Ibrahim en hij besluit zijn geheime plan in werking te stellen.

Hij rent richting de dame en heer. Onderweg grijpt hij snel uit zijn binnenzak een groot mes. Eerst steekt hij in op de dame en als hij daarna de heer onder handen wil nemen wordt hij overmeestert en vermoordt door de lijfwachten. Hij overlijdt, waarschijnlijk denkend dat hij de Katholieke Koningin vermoord heeft. De dame overleeft het echter door het steekwerende vest dat ze onder haar kleding draagt. En die dame, dat was ook helemaal de Koningin niet. Die was, met de Koning, een paar tenten verderop nog de siësta aan het houden.

Nee, die twee mensen in de tent waren de Markiezin van Moya en haar man Don Álvaro de Portugal. De Markiezin was de vertrouwenspersoon en hartsvriendin van de Koningin en had daarom een hoge positie aan het hof. En ook al overleefde iedereen de aanslag, toch waren de Katholieke Koningen boos. Heel boos. Om te laten zien dat er niet met hen viel te spotten, werd het lichaam van Ibrahim in stukken gesneden en over de stadmuren het Alcazaba in gekatapulteerd.

De actie van Ibrahim mocht dus niet baten. Sterker nog, enkele weken erna gaven de Moren zich alsnog over. Deze overgave wordt nog ieder jaar gevierd tijdens de Feria. Ook dit jaar weer, als deze éxtra lang duurt van 14 tot en met 24 augustus. Op de laatste dag is er een traditionele optocht, zoals die ook in 1487 plaats vond. Het katapulteren van het lichaam wordt, gelukkig, niet nagespeeld.

Sander de Klomp is eigenaar van Hotel Casa de las Mercedes in het centrum van Málaga.

casadelasmercedes.com
ditismalaga.nl.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)