Extra hond

Uw hond heeft meer lichaamsdelen dan u waarschijnlijk had vermoed. Natuurlijk hebben ze een ruggengraat, nagels, tanden en ogen. Maar de lichaamsbouw van een hond is complexer dan je zo op het eerste oog ziet. Ik zet een paar leuke details voor u op een rijtje.

Hubertus klauwen zijn extra tenen aan de binnenkant van de achterpoten. Bij de grote berghonden horen deze aanwezig te zijn maar andere honden komen ze af en toe voor.

Honden hebben geen sleutelbeen maar een ligament waarmee de schouder aan het lichaam is verbonden. Dit geeft een betere bewegings vrijheid bij het lopen op 4 poten.

Mannelijke honden hebben een botje in hun penis. Dit botje hadden wij mensen (heel) vroeger ook en sommige gorillasoorten hebben die nog steeds. Dit botje zorgt voor een betere penetratie en omdat de hond gedurende ong 20 minuten aan de teef blijft vastzitten stapt hij over haar heen zodat ze kont tegen kont staan, het botje zorgt dat de buis dan niet afgekneld wordt.

Het derde ooglid ligt in de binnenhoek van het oog en zorgt voor bescherming van het hoornvlies, houdt het oog schoon en bevochtigt het.

Jachthonden hebben een zogenaamde jachtknobbel achter op hun schedel waar de nekspieren aangehecht zijn. Vroeger dacht men hoe groter de knobbel hoe beter de hond zou jagen maar dat blijkt toch niet waar te zijn.

Dat honden zeer goed kunnen ruiken dat weten we allemaal en dat komt ook omdat ze een speciaal orgaan, het Jacobson orgaan op hun verhemelte hebben zitten. Zo ‘proeven’ ze de geur.

Honden kunnen alleen zweten via hun voeten en via de tong en daarom zijn ze extra gevoelig voor oververhitting. Elk jaar in de zomer overlijden helaas enkele honden hieraan. Omdat ze in de auto zijn opgesloten of teveel bewegen tijdens het heetst van de dag  – denk hier aan de hond die rondjes om het zwembad rent als de (klein)kinderen om bezoek komen.

Er zitten wel 18 spieren aan het hondenoor. Deze dienen voor het bewegen van de oorschelp naar de richting van het geluid en het aannemen van een bepaalde houding ter communicatie tussen honden. Ze vinden het heerlijk als hun oren gemasseerd worden, het zorgt voor totale ontspanning.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.