Extra hond

Uw hond heeft meer lichaamsdelen dan u waarschijnlijk had vermoed. Natuurlijk hebben ze een ruggengraat, nagels, tanden en ogen. Maar de lichaamsbouw van een hond is complexer dan je zo op het eerste oog ziet. Ik zet een paar leuke details voor u op een rijtje.

Hubertus klauwen zijn extra tenen aan de binnenkant van de achterpoten. Bij de grote berghonden horen deze aanwezig te zijn maar andere honden komen ze af en toe voor.

Honden hebben geen sleutelbeen maar een ligament waarmee de schouder aan het lichaam is verbonden. Dit geeft een betere bewegings vrijheid bij het lopen op 4 poten.

Mannelijke honden hebben een botje in hun penis. Dit botje hadden wij mensen (heel) vroeger ook en sommige gorillasoorten hebben die nog steeds. Dit botje zorgt voor een betere penetratie en omdat de hond gedurende ong 20 minuten aan de teef blijft vastzitten stapt hij over haar heen zodat ze kont tegen kont staan, het botje zorgt dat de buis dan niet afgekneld wordt.

Het derde ooglid ligt in de binnenhoek van het oog en zorgt voor bescherming van het hoornvlies, houdt het oog schoon en bevochtigt het.

Jachthonden hebben een zogenaamde jachtknobbel achter op hun schedel waar de nekspieren aangehecht zijn. Vroeger dacht men hoe groter de knobbel hoe beter de hond zou jagen maar dat blijkt toch niet waar te zijn.

Dat honden zeer goed kunnen ruiken dat weten we allemaal en dat komt ook omdat ze een speciaal orgaan, het Jacobson orgaan op hun verhemelte hebben zitten. Zo ‘proeven’ ze de geur.

Honden kunnen alleen zweten via hun voeten en via de tong en daarom zijn ze extra gevoelig voor oververhitting. Elk jaar in de zomer overlijden helaas enkele honden hieraan. Omdat ze in de auto zijn opgesloten of teveel bewegen tijdens het heetst van de dag  – denk hier aan de hond die rondjes om het zwembad rent als de (klein)kinderen om bezoek komen.

Er zitten wel 18 spieren aan het hondenoor. Deze dienen voor het bewegen van de oorschelp naar de richting van het geluid en het aannemen van een bepaalde houding ter communicatie tussen honden. Ze vinden het heerlijk als hun oren gemasseerd worden, het zorgt voor totale ontspanning.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Surf mee op de grijze golf

Grijs haar betekent dat je ouder wordt maar dat betekent al lang niet meer dat je dan ook meteen truttig moet worden. Dat was bij

Leven op het platteland

“Life at the campo is hard, but at least you know you are alive”, dit werd 11 jaar geleden tegen ons gezegd door de vorige

Ruisend hart

Je bent met je hond of kat naar de dierenarts geweest en er wordt een hartruis geconstateerd. Wat betekent dat eigenlijk? Het hart heeft 4

De meeste mensen deugen

Als slaapadviseur en verkoper van mijn eigen bedden heb ik altijd een leuk laatste selling-point: ik lever ze altijd persoonlijk af, altijd. Ik werk met

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)