Estepona, bloemenparadijs

Terwijl de diverse gemeenten in samenwerking met Provinciale Staten druk bezig zijn om de Senda Litoral af te maken neemt ESpecial Life alvast het voortouw en bezoekt de kustplaatsen waar dit 180 kilometer lange wandelpad langs gaat. In deze editie speciale aandacht voor Estepona.

Tekst en foto’s: Maria Kupers

Estepona en el alma

De beste manier om meer over een plaats te weten te komen is aan de hand van de inwoners zelf. We plaatsten een oproep op Facebook en gingen op stap met Juan Bazan Moreno, Alfonso Chacon Chacon en José Navarro Ramos van de Facebookgroep Estepona en el alma (Estepona in de ziel). Alle drie geboren en getogen in Estepona en vol verhalen. Vanaf het Orchidarium (zie verderop in dit artikel) gaan we de smalle en fleurige straten van het centrum in. Vol trots vertellen ze aan alle bekenden die ze tegenkomen, en dat zijn er veel, dat ze met een Nederlandse journaliste op stap zijn en iedereen vindt het fantastisch dat hun stad in de publiciteit komt. Sinds de huidige burgemeester aan de macht is heeft de stad een enorme opknapbeurt gekregen. Zodra je de buitenwijken inrijdt zie je al dat er werkelijk overal bloemen staan en de groenzones perfect worden bijgehouden. Bij de wisseling van de seizoenen wordt alles vervangen en is er een nieuw kleurschema voor de hele stad. In de smalle straatjes van het centrum staan en hangen overal potten, sommige straten hebben prachtige ijzerwerken bogen waarover bougainville en jasmijn groeit. Elke straat heeft zijn eigen kleuren potten, de gemeente geeft zelf alle planten water maar omdat de bewoners inmiddels zelf ook erg genieten van hun fleurige straten hebben ze hun eigen balkons en portaaltjes ook vol gezet en zorgen dat er nergens verlepte blaadjes te zien zijn.

Alfonso en José zijn opgegroeid in het centrum en denken met weemoed terug aan hun kindertijd, toen werd er nog veel op straat gespeeld en hoewel dat nu qua verkeersveiligheid nog steeds kan zien ze niet veel kinderen meer op straat. “De televisie, de computer en de mobiele telefoon lijken de enige zaken te zijn die kinderen tegenwoordig nog interessant vinden. Jammer want er gaat toch niets boven lekker voetballen of belletje trekken” vertelt Alfonso. Hoewel er veel te koop staat in het centrum wonen er ook nog steeds veel mensen, rond het middaguur ruik je de geuren van de traditionele potajes en gebraden vlees en tussen de bloemen en planten staat hier en daar een wasrek op straat.

Geschiedenis Estepona

Er is nog niet alles bekend over de oorsprong van Estepona maar er zijn bewijzen dat er al in de oudheid een kleine nederzetting was. De laatste tijd worden er in de binnenstad steeds vaker resten uit de Romeinse tijd gevonden. Daaruit maakt men op dat er in die tijd al een haven was en de stad deel uitmaakte van de verdedigingslinie van de kust. Uit opgravingen blijkt ook dat er een soort van industrie was, het zeewater werd gebruikt om levensmiddelen te zouten zodat ze langer houdbaar bleven en ook verder naar het binnenland vervoerd konden worden. Estepona verschijnt voor het eerst op officiële kaarten in de tijd van de moren. Zij bouwden een fort met de naam Al-Extebunna. In 1456 werden het kasteel en het omliggende dorp ingenomen omdat de inwoners weigerden belastingen te betalen aan koning Enrique IV. Het bestuur van de stad komt dan in handen van Marbella tot Felipe V aan de macht komt. In 1729 geeft hij een officiële brief af waarbij Estepona tot zelfstandige stad verklaard wordt. Die brief bestaat nog steeds en wordt in het gemeentehuis bewaard.

Estepona is van oudsher een dorp van vissers en boeren. Die woonden in gescheiden wijken en het ging zelfs zo ver dat tot een jaar of veertig geleden een boerendochter enorme problemen kreeg als ze met een jongen uit een vissersfamilie thuiskwam. Maar net als overal in Spanje bracht het toerisme een enorme verschuiving teweeg. De heren van Estepona en el alma kunnen het zich nog goed herinneren. “Wij hadden altijd alleen vrouwen met lange rokken en lange mouwen gezien. Toen de toeristen in hun minirokken en shirtjes kwamen was het voor ons alsof ze halfnaakt over straat liepen. Zowel de visserij als de landbouw bracht niet veel geld op en er werd volop gebouwd. Bovendien was er personeel nodig in de hotels en de restaurants. Dat vonden wij prachtig, zo dicht bij al dat vrouwelijk schoon.” Het werk in de bouw en dienstensector was een peulenschil voor de jonge mannen die gewend waren om 7 dagen per week zwaar lichamelijk werk te verrichten. Veel van het platteland werd verkocht en van het overgebleven deel wordt nog maar de helft verbouwd, veelal door de ouderen want de jongeren zien het leven als landbouwer niet meer zitten. “Het toerisme heeft het leven in Estepona veranderd, over het algemeen ten goede. We hebben onze essentie niet verloren, het is een gemoedelijke stad waar tradities nog steeds belangrijk zijn. We zijn geen hippe bestemming, veel buitenlanders maar ook Spanjaarden uit Sevilla, Córdoba, Madrid en Barcelona hebben hier een tweede huis. En de toeristen die hier in hotels verblijven zijn mensen die de relatieve rust weten te waarderen. Daarom zal je van de Esteponeros ook maar weinig protesten horen over toeristen en buitenlandse inwoners. Ze houden de stad levendig en leefbaar.”

Estepona bezoeken?

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Estepona niet echt een stad is voor mensen die in paniek raken als ze verdwalen. Vanaf de A7/AP7 zijn meerdere afslagen die Estepona aangeven maar nergens staat naar welk deel van de stad je dan gaat. Eenmaal van de snelweg af zie je ook alleen maar bordjes naar hotels en golfterreinen maar zolang je richting de zee blijft rijden kom je vanzelf in de buurt van het centrum en alle bezienswaardigheden (in de autoluwe binnenstad staan die wel aangegeven). Parkeren in een van de straten is een optie maar het makkelijkst is je auto achterlaten in de parkeergarage onder de weg die langs de zee loopt, de Avenida de España en de Avenida Litoral. Vanaf daar loop je zo het centrum in.

De bezienswaardigheden in Estepona

Ruta de los murales

In de straten rondom het centrum kun je de meest prachtige kunstwerken tegenkomen. De gevels van huizen en flats zijn beschilderd door bekende en minder bekende kunstenaars. Een van de meest bekende is die van de visser, de afbeelding is verspreid over verschillende flats die trapsgewijs naast elkaar staan. Bij de Oficina de Turismo is een officiële route te verkrijgen.

De haven

Estepona heeft een jachthaven en een vissershaven. Als je vanaf het centrum in de richting van Manilva rijdt kom je vanzelf bij de rotonde die naar beide havens leidt (bewegwijzering is pas aanwezig op diezelfde rotonde). De vissershaven is een van de drie officiële commerciële vishavens van de Costa del Sol. De restaurants in de stad hebben dan ook altijd zeer verse vis. De visafslag is niet meer open voor publiek, visliefhebbers kunnen terecht bij de diverse viswinkels in de stad.

De jachthaven is een bekende uitgaansplek in Estepona. Er zijn meerdere restaurants en bars met grote terrassen waar je heerlijk kunt eten of van een drankje kunt genieten. Hoewel er veel in het Engels staat aangegeven is het zeker niet alleen een plek voor buitenlanders, de Spanjaarden zelf komen hier ook graag. Op zondagochtend wordt er een markt gehouden, mensen uit de hele provincie slenteren dan door de haven en genieten van een laat ontbijt of een lange lunch.

Orchidarium

Estepona is druk bezig met het project ‘Estepona, jardín de la Costa del Sol’ en je ziet dan ook overal bloemen maar om nog meer bloemen te zien moet je het Orchidarium bezoeken. Daar staan meer dan 4.000 verschillende soorten orchideeën uit de hele wereld, het is dan ook het grootste orchideeën museum van Europa.

Het gebouw op zich is al heel apart vormgegeven, de glazen koepel is op veel foto’s van de stad te zien. Er zijn twee verdiepingen vol bloemen, sommige hangen vanaf grote takken naar beneden, anderen kruipen over de grond en weer anderen staan in bosjes bij elkaar. Er is zelfs nog een exemplaar van de Macrozamia Moorei, een majestueuze plant die al in de prehistorie bestond. Het is een van de weinige soorten die al deze miljoenen jaren later nog in leven zijn. Uit onderzoek is gebleken dat ze in die tijd als voeding voor dinosauriërs dienden. Aangezien de bloemen uit verschillende delen van de wereld komen zijn er ook verschillende omgevingen nagemaakt, zo zijn er ook drie grote watervallen die voor een vochtig klimaat zorgen. Er zijn grote panelen met verticale tuinen aangelegd, kleuren en vormen bij elkaar zodat ze van een afstandje een groot kunstwerk lijken.

Er zijn echter niet alleen orchideeën te zien, de volledige naam van het Orchidarium is het Parque Botánico Orquidario en dus is er ook ruimte voor andere minder bekende plantensoorten. Zo staan er koffie- en cacaoplanten en bloemen die door de cosmetica-industrie worden gebruikt.
De Cananga Odorata staat beter bekend als Ylan Ylan en wordt onder andere door Chanel en Dior in parfums verwerkt. De rode vruchten van de uit Peru afkomstige plant Bixa Orellana wordt gebruikt voor het maken van lippenstift.

orchidariumestepona.com

Openingstijden dinsdag t/m zaterdag:
10-14 en 16-18u. Zondag: 10-14u.

Musea en andere bezien

swaardigheden

Museo Arqueológico. Plaza Blas Infante
Museo Municipal Paleontológico. Calle Matías Pratts
Museo Etnográfico. Plaza de los Toros
Museo Taurino. Plaza de Toros
Museo de Imagen y Sonido Luis García Berlanga. Plaza de Toros
Villa Romana de la Torre. Calle Villa
Torres Almenaras. Langs de hele kust
Castillo de San Luis. Calle Castillo

Dansen, eten & drinken in Estepona

Centrum
Overal in Estepona zijn bars en restaurants te vinden maar er zijn twee straten in het centrum waar de meeste restaurants en bars te vinden zijn: de Calle Caridad en Calle Real. Zodra het weer wat warmer wordt zitten de terrassen daar overvol.

Puerto Deportivo
In de haven zitten veel bars en restaurants waar je heerlijk kunt eten en er worden regelmatig live optredens georganiseerd. Vooral in de weekenden is dit the place to be.

Rockcafé Louie Louie
Voor de liefhebbers van live rockmuziek is Louie Louie een must. Wekelijks treden er bands uit Spanje en het buitenland op. Met eigen muziek of covers van bijvoorbeeld Nirvana, The Cure of Pink Floyd. Elke donderdagavond is er KaraRocker, een karaoke-avond voor rockers.
louielouierockbar.com

Barretjes Punta de los Mármoles
Als je vanaf het centrum via de Paseo Maritimo richting Marbella loopt zie je aan zee, vlak voor het centro comercial van de Carrefour een appartementencomplex liggen. Op de begane grond zitten een paar restaurantjes en barretjes die rond de tijd dat de zon onder gaat erg populair zijn bij de Esteponeros die een avondwandeling maken. Je hebt vanaf daar een prachtig uitzicht over de baai voor de stad en de kust richting Gibraltar.

Auditorio Felipe VI
Aan de rand van Estepona ligt het Auditorio Felipe VI, een groot theatercomplex met meerdere zalen. Het is de plek waar mensen van Marbella tot Manilva naar toegaan om grote theatervoorstellingen, opera, musicals en films te zien. Bovendien is het de plek voor de gemeentelijke theater- en musicalopleiding. Er is een speciale bioscoopzaal en een theatercafé waar kleinere evenementen worden gehouden. Vrijwel elke week is er vanaf 22.30u het evenement Gastrojazz, voor 7 euro kun je genieten van live jazz muziek en je krijgt een gratis glas wijn en gastronomisch verantwoorde tapa.

Meer informatie en verkoop entreebewijzen: auditorioestepona.com

Tips om te eten in Estepona

Juan, José en Alfonso hebben de volgende top 3 samengesteld (en ons ervan verzekerd dat er ook gerechten voor vegetariërs op de kaart staan):

Restaurants voor vleesliefhebbers:

1. Restaurante Típico Andaluz.  C/Caridad
2. El Paso. Avda Juan Carlos
3. El Cordobés. Plaza Las Flores

Restaurants voor visliefhebbers:

1. La Escollera. Puerto Pesquero
2. Los Rosales. Plaza Las Flores
3. El Palangre. Calle Cristobal Colon

De Senda Litoral – het kustpad

Provinciale Staten van Málaga heeft de handen ineengeslagen met 14 kustgemeenten, de Junta de Andalucía en het Ministerie van Milieu om een 180 kilometerlang wandel- en fietspad op te zetten langs de hele Costa del Sol, van Manilva tot Nerja. Het hele traject is opgedeeld in 167 subtrajecten die door de verschillende overheden worden uitgevoerd. Op veel plaatsen is het al mogelijk om hele stukken langs de kust te lopen, bijvoorbeeld op de Paseos Maritimos langs de kust. Maar omdat die vaak abrupt ophoudt worden nu houten bruggen en paden aangelegd zodat alles met elkaar verbonden kan worden. Ongeveer 80% van de kust is inmiddels met elkaar verbonden. Het is echter niet overal even makkelijk om de verbindingen te leggen, het stuk tussen Nerja en Torrox bijvoorbeeld bestaat uit baaien met rotsen.

De reden voor de aanleg van de Senda Litoral is heel simpel: toerisme. Als er daadwerkelijk zonder obstakels van Nerja naar Manilva gewandeld kan worden betekent dit dat er weer iets nieuws gepromoot kan worden en ook dat bedrijven andere diensten kunnen aanbieden. Zo zou je je kunnen voorstellen dat hotels uit verschillende plaatsen samen een pakket opstellen zodat de wandelaar alleen nog maar de schoenen hoeft aan te trekken om naar de volgende overnachtingsplaats te lopen. Bovendien wordt via de Senda Litoral dan de hele Costa del Sol gepromoot, over het algemeen bestaat nog steeds het idee dat die alleen bestaat uit de kust tussen Torremolinos en Marbella.

De Senda Litoral maakt deel uit van een groter project waar de hele provincie bij betrokken is, de Gran Senda de Málaga. Dat is een route die zowel door het binnenland als langs de kust gaat. Behalve dat de wandelsport een ander type toerist trekt en dus onder het actieve toerisme valt, promoot men ook de unieke natuur die langs de Costa del Sol te vinden is. Er zijn rotsachtige baaien, duingebieden en tientallen riviermondingen met elk hun eigen flora en fauna. En natuurlijk loop je ook langs alle verdedigingswerken van de kust, 42 uitkijktorens die uit de tijd van de Romeinen en Moren stammen. Het gaat nog ongeveer vijf jaar duren voordat het hele project klaar is. In Estepona is onlangs weer een nieuw stuk van de Senda Litoral in gebruik genomen en er kan nu gelopen en gefietst worden over een lengte van 15 kilometer. Er wordt hard gewerkt om ook de overige 8 kilometer op korte termijn begaanbaar te maken

De stranden in Estepona

Estepona mag dan in het buitenland niet zo bekend zijn om haar stranden als andere bestemmingen aan de Costa del Sol, er zijn wel degelijk goede stranden. Een overzicht van de bekendste stranden, er zijn er in totaal 17.

Playa de Arroyo Vaquero
Een rustig en relatief groot strand vlakbij het Hotel Fuerte Estepona, er zijn ligbedden beschikbaar.

Playa Costa Natura
Aan de westkant van Estepona ligt het naakststrand Costa Natura, tevens de naam van het nabijgelegen vakantiecomplex. Hoewel er wel zand is overheersen hier de stenen.

Bahia Dorada
Dit steenachtige strand ligt wat meer in de natuur en is uitstekend geschikt om te snorkelen.

Playa del Cristo
Dit strand ligt in een baai, beschermd tegen de wind. Het water is er nooit echt koud en het duurt even voordat je bij het diepe deel komt. Een ideaal strand voor kinderen.

Playa La Galera
Dit rotsachtige strand ligt een eindje buiten de stad, in de richting van Sabanillas. Het is een rustig strand waar je het idee hebt dat je midden in de natuur zit.

Playa de la Rada
Vlakbij het centrum ligt dit zandstrand dat al meerdere keren de blauwe vlag en de Q van kwaliteit heeft mogen laten wapperen.

Estepona en de toekomst

We hadden graag met de burgemeester van Estepona gesproken over alle projecten waar men nu mee bezig is en wat de plannen voor de toekomst zijn. Zowel de persafdeling als het secretariaat van de burgemeester hebben echter niet gereageerd op herhaaldelijke verzoeken. Maar we hebben natuurlijk wel wat informatie weten te achterhalen.

Hospital
De inwoners van Estepona willen al jaren een eigen ziekenhuis en als alles volgens plan verloopt wordt dit eind dit jaar geopend. De gemeente heeft 2 miljoen op tafel gelegd voor de bouw en de Junta de Andalucía heeft toegezegd voor de inrichting en het personeel te zorgen. Tot dan zullen patiënten voor hun afspraak met de specialist naar Algeciras of Marbella moeten reizen.

Atletiekbaan
Net iets buiten de bebouwde kom, vlak bij het Auditorio Felipe VI en het feriaterrein wordt de meest moderne atletiekbaan van Andalusië aangelegd. Behalve dat er officiële kampioenschappen atletiek gehouden kunnen worden komt er ook een voetbalveld voor de wedstrijden van de lokale clubs. Men verwacht dat het hele sportcomplex dit jaar opgeleverd zal worden.

Nieuwbouwprojecten
Er wordt weer volop gebouwd in de stad. Goed voor de werkgelegenheid op korte termijn maar niet iedereen is blij met de nieuwe projecten. De voornaamste kritiek is dat Estepona op Marbella begint te lijken met de nieuwbouw van appartementen die ruim 2 miljoen euro per stuk kosten en vlak langs de kust worden gebouwd. Het project van de gemeente bij Playa Cristo, waar een stukje natuurlijke kust wordt vervangen door een groot plein met uitzicht op zee en bars valt ook niet bij iedereen in goede aarde.

Opknapproject woonwijken
Vrijwel heel Estepona is al vol bloemen en planten gezet maar de gemeente wil dat de hele stad perfect is. Daarom staat 2018 opnieuw in het teken van het project ‘Jardin de la Costa del Sol’. Behalve dat er overal in de wijken kleine reparaties worden uitgevoerd zullen straten in de buurt van het centrum een grote opknapbeurt krijgen.

Trein
Bewoners en gemeente zijn het volledig met elkaar eens: er moet echt een treinverbinding komen via de kust tussen Málaga en Cádiz. Ook buurgemeente Marbella vecht al jaren voor het doortrekken van het traject dat nu in Fuengirola stopt. Onlangs kwam het onderwerp weer in het nieuws omdat het ministerie van ontwikkeling heeft laten weten dat ze twee opties zien voor de aanleg van het spoor waarover dan ook de AVE zou kunnen rijden. De kosten liggen tussen de 3 en 7 miljard euro. Het ministerie heeft al gezegd dat het een gecompliceerd project is gezien het feit dat de kust al helemaal volgebouwd is en er dus zeer veel tunnels aangelegd zouden moeten worden. Het is niet de eerste keer dat er allerlei tekeningen en berekeningen worden gemaakt dus of die treinverbinding er ooit komt valt nog maar af te wachten.

Algemene informatie
Oppervlakte: 137 km2
Strand: 23 km
Aantal inwoners ingeschreven bij de gemeente: 70.011
Geschat aantal inwoners: 120.000
25% buitenlanders
Belangrijkste inkomstenbronnen: dienstensector, toerisme en bouw

Plaatselijke feestdagen
15 mei: patroon van Estepona San Isidro (landbouw)
Eerste week van juli: Feria de Estepona
16 juli: patroon van Estepona Virgen del Carmen (visserij)

 

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)