De wereld volgens Urban Sketchers

Een vreemd bericht in het nieuws vorig jaar: op de Muelle Uno in Málaga was een groepje tekenaars (!!) verwijderd door de politie. Ze tekenden allen hetzelfde object. Toch even verder lezen. Het bleek dat ze gewoon met een beetje te veel waren en dat de politie bang was voor overlast.

Het ging om een groep Urban Sketchers, daar wilde ik meer van weten.
Samen met mijn zoon, die Urban Art als thema koos voor zijn eindexamen Art, ging ik op onderzoek uit.

Tekst & foto’s: Siebe Kooloos & Helga van der Zon

Bij Urban Sketching teken je ‘het leven’ terwijl je op een locatie bent. Met je tekening vertel je het verhaal van wat je ziet. Dus niet vanaf een foto en zeker niet vanuit een studio of thuis. De focus kan daarbij liggen op gebouwen en architectuur, straat scenes of gewoon het leven in een café. Natuurlijk bestaat dit fenomeen al eeuwenlang. Maar sinds 2007 is er het label “Urban Sketching” op geplakt. Dat maakte het direct wat hipper en daarmee meer geschikt voor social media. Door het verspreiden van aankondigingen, verslagen en de tekeningen, heeft USK daarmee een wereldwijde vlucht genomen.

Internationaal tekenen
In 2007 startte Gabriel Camapanario, journalist en illustrator uit Seattle, een online forum. Hij nodigde andere sketchers, die het leuk vonden om op locatie in hun buurt te schetsen, uit hun sketches met elkaar te delen. Later nodigde hij via zijn blog (urbansketchers.org) tekenaars over de hele wereld uit hun schetsen te delen en iedereen dus een blik op het dagelijks leven in andere landen kan werpen.

Steeds meer mensen sloten zich aan en in 2009 werd de organisatie officieel geregistreerd met als missie de artistieke, verhalende en educatieve waarde van tekenen op locatie te vergroten. Eens per jaar wordt er, ergens op de wereld, het International Urban Sketchers Symposium georganiseerd, met workshops en sprekers.

Urban Sketching Chapters
Inmiddels zijn er over de hele wereld urban sketching-groepen, allen met een eigen beheerder en een facebook pagina. Meedoen is altijd gratis. Meestal komt zo’n groep één keer per maand bij
elkaar. Iedereen gaat serieus aan de slag en na afloop wordt er gezellig gebabbeld. Omdat iedereen welkom is, kun je ook wanneer je op reis bent aan zo’n sessie deelnemen waardoor je in contact komt met locals. Op de officiële website is een lijst te vinden van bestaande clubs. Eigenlijk levert het meedoen gewoon een leuke dagbesteding op met gelijkgestemde mensen.

Kun je zo maar mee doen?
Ja, iedereen is altijd welkom, ongeacht het niveau van tekenen. Daarom is er veel verschil in talent en ervaring. Als je net begint, is het best eng om je tekeningen aan anderen te laten zien, zeker wanneer passanten een vluchtige blik werpen. Na verloop van tijd zul je echter meer zelfvertrouwen krijgen en kun je ook meer genieten van deze manier van schetsen. Je beleeft een locatie op een andere manier, omdat je er langer zit en oog hebt voor detail. En wanneer er dan zomaar een auto of busje voor je object geparkeerd wordt, zit er niets anders op dan even een pauze te nemen en een praatje te maken met de andere tekenaars. Die overigens van alle leeftijden zijn. Een enthousiaste vijftienjarige is net zo welkom als een rustige zestiger.

Wat heb je nodig?
Een potlood met een gum, een watervaste fineliner stift, eventueel een kleine waterverf doos, wat kwasten en een schetsboek al dan niet met watervast papier en een stuk keukenrolpapier. Maar in plaats van waterverf kun je ook stiften, kleurpotloden of wat dan ook gebruiken. Belangrijk is dat je het gemakkelijk kunt meenemen en dat het snel (droog) is. “Sketch on the fly”. Ook het gebruik van een IPad of tablet is mogelijk.

Hoewel je absoluut geen professioneel artiest hoeft te zijn, kan het fijn zijn om wat vaardigheden onder de knie te krijgen. Op internet zijn enorm veel cursussen te vinden, vaak gratis of voor een klein bedrag. Lukt het bijv. niet om mensen te tekenen of missen je tekeningen perspectief, dan kun je thuis wat oefenen.

Groepen aan de Costa del Sol
Tot zover vonden wij vijf groepen. Drie ervan zijn erg actief en twee komen af en toe bij elkaar. De “af-en-toe-groepen” zijn de USK Estepona en de Dibujantes Urbanos Fuengirola. Via Facebook en Instagram kun je de groepen volgen en blijf je op de hoogte van hun activiteiten. Aanmelden is meestal niet nodig, je zorgt gewoon dat je op de afgesproken tijd op de aangegeven locatie bent.

USK Málaga is opgericht in 2009 door Luis Ruiz Padran, een architect en illustrator. Hij zette een oproep op de website Sketch Crawl met de vraag of er mensen waren in Malaga die het leuk vonden met hem af te spreken om samen te tekenen. Er kwam niemand. Bij de tweede poging waren er vier personen en nu zijn er meestal rond de 30 personen. USK Málaga wordt vaak ergens uitgenodigd, in een museum, een winkel, op speciale dagen,… Toen wij deze groep bezochten was er bijvoorbeeld een Sketch Crawl langs een viertal boekhandels. Bij zo’n Crawl teken je gedurende een beperkte tijd op één plaats en verplaatst dan met z’n allen naar de volgende. Er is geen vaste dag, maar de groep komt wel eens per maand bij elkaar.

Grupo J11 (Málaga), is daar een tweede actieve groep van mensen die is ontstaan vanuit USK Málaga. De J staat voor Jueves, de 11 voor de aanvangstijd. Soms tekenen ze op donderdag, maar in ieder geval iedere zaterdag van 11.00 tot 13.00. Doordat de groep ook in de coronatijd is doorgegaan, bestaat de groep uit zo’n 50 actieve leden.

USK Marbella opgericht in 2022 door David Tuan. Wij nemen maandelijks deel aan deze groep. Toen we, de eerste keer, na afloop de tekenen bekeken, schrokken we nogal. Wat een prachtige gedetailleerde tekeningen. Deze groep blijkt gestart te zijn met een vriendengroep van architecten, vandaar de details. Maar inmiddels hebben we ook de anderen ontmoet, een striptekenaar, kunst leraren maar ook gewone amateurs zoals wij. Het maakt ook allemaal niet uit. Het is leuk om in Marbella te tekenen, de tekeningen worden langzaamaan beter, we ontmoeten locals en drinken achteraf gezellig een biertje. En ook weten we dat we, waar dan ook op vakantie, overal welkom zijn.

Zie je binnenkort eens iemand lopen met een opvouwbaar krukje in de hand en een schetsboekje
onder de arm. Grote kans dat het hier gaat om een “Urban Sketcher”.

www.urbansketchers.org

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)