De nieuwe generatie wijnmakers van La Rioja

De Spaanse wijnbouw is sinds de jaren 80 aanzienlijk gemoderniseerd en internationaal op de kaart gezet door wijnmakers als Mariano Garcia (Vegal Sicilia), Peter Sisseck (Pingus), Alvaro Palacio (L’ Ermita) en Telmo Rodrguez (Remelluri). Maar in de 21ste eeuw is een nieuwe generatie wijnmakers aan de beurt, die op hun eigen innovatieve manier de Spaanse wijntraditie aanpassen aan de trends van deze tijd: terroir, duurzaamheid en ecologische wijnbouw.

Tekst: Ronald Dorlas

Hoewel de jonge producenten nog maar een kleine productie hebben ten opzichte van de grote, traditionele huizen, zouden hun innovaties toch wel eens gezichtsbepalend kunnen zijn voor de toekomst van La Rioja. We maken kennis met drie van de ruim twintig nieuwe wijnproducenten uit die regio.

Pedro Balda
Pedro (1983) is zoon en kleinzoon van druiventelers uit San Vicente de la Sonsierra (La Rioja Alta) en groeide op in de wijngaard. Om zijn kennis uit te breiden reisde hij naar de wijngebieden van Chili en Californië en in Australië werkte hij bij de Henschke wijnmakerij. Daar maakte hij een korte overstap naar Nieuw-Zeeland waar hij voor het eerst ‘natuurlijke wijn’ proefde. Natuurlijke wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven en bij het maken van de wijn wordt niets verwijderd of toegevoegd (geen koeling bij de fermentatie, gist uit de wijngaard, geen klaring of filtratie of toevoeging van sulfiet). Hij was onder de indruk en besloot in Spanje ook deze natuurlijke wijnen te maken. Daarvoor gebruikt hij de tempranillo en viura druiven die ooit nog door zijn grootvader zijn geplant. Pedro maakt twee wijnen: Vendimia Seleccionada van de minst compacte druiventrossen, die met de hand geselecteerd en ontsteelt zijn. “Er is geen andere manier om zulke fijne tannines te verkrijgen”, zegt Pedro. Hij maakt per jaar slechts 1 vat, ongeveer 300 flessen. De tweede wijn, Cosecha (€80), wordt gemaakt van de rest van de druiven, ongeveer 1.000 flessen. Door de natuurlijke manier van wijn maken bederft er helaas wel eens een vat – de wijnen zijn dan ook moeilijk te verkrijgen.

Pedro Balda

Javier San Pedro
Javier (1985) is de vijfde generatie van druiventelers en wijnmakers in Laguardia (La Rioja Alavesa). Als jongetje van vijf hielp hij zijn grootvader de wijnkelder schoon te maken, als zeventienjarige maakte hij zijn eerste wijn bij zijn vader in Bodegas Vallobera. In 2012 begon Javier voor zichzelf. Hij gebruikte de druiven van zijn eigen wijngaard van zeven hectare en kocht de rest in van de wijngaarden van zijn familie. Zijn interessante wijnen zijn van het Viuda Negra (Zwarte Weduwe) label. De Viuda Negra Crianza (€9) komt van 30 jaar jonge wijnstokken van zijn neef. Viuda Negra La Taconera (€14) is 100% Tempranillo van La Taconera wijngaard van zijn moeder, 16 maanden gerijpt op Frans eikenhout. De wijn heeft rijp rood fruit, een vleugje lactose en toffee in de neus, vol in de mond, maar elegant met fijne tannines en een lange afdronk. Viuda Negra Prado de Las Almas is een rosé van Tempranillo, omdat de druiven van Las Almas wijngaard onvoldoende structuur geven voor een rode wijn, maar wel veel fris, rood fruit aroma hebben en een mooie volle rosé opleveren. Viuda Negra Finca Villahuercos (€16,50) is Javier’s meest bijzondere wijn gemaakt van Tempranillo blanco van jonge wijnstokken. Javier is erin geslaagd een expressieve witte wijn te maken met aroma’s van tropisch fruit (ananas, banaan, meloen), hij is rond in de mond met een volle structuur en complexiteit, elegante zuren en een fruitige afdronk.

Javier San Pedro

Tom Puyaubert
Tom is Fransman, studeerde oenologie in Bordeaux en kwam in 2000 naar La Rioja voor een stage bij de befaamde Franse kuiper Saury. Hij werd verliefd op de heuvels van Sierra de Cantabria, zag het potentieel van het gebied en hoe meer wijnmakers hij ontmoette des te groter werd zijn ambitie om zelf wijn te maken. Terwijl hij nog steeds voor Saury werkt, startte hij in 2003 zijn Bodegas Exopto in Laguardia. Hij wilde het terroir tot expressie brengen met originele en onderscheidende wijnen. Wijnen met meer kleur en frisheid, betere expressie van het fruit en een subtielere bijdrage van het eikenhout. Tom’s wijnen zijn blends van de belangrijkste Rioja druiven: Garnacha voor het fruit, Graciano voor de frisheid en Tempranillo voor de structuur.

Tom heeft ongeveer tien hectare wijngaarden gehuurd in Abalos, Rioja Alta, waar voornamelijk Tempranillo groeit, en op de Monte Yerga in Rioja Baja, waar voornamelijk Garnacha en Graciano groeit. Bozeto (€6) is een jonge, makkelijk drinkbare, frisse, fruitige wijn van 50% Garnacha, 40% Tempranillo en 10% Graciano, gefermenteerd in een betonnen tank bij lage temperatuur, waardoor de zuurgraad en frisheid behouden blijft, en een rijping van 6 maanden op frans eikenhout. Horizonte de Exopto Blanco is een expressieve wijn van hoofdzakelijk Viura en een beetje Malvasia en Garnacha Blanca (het precieze aandeel van de druiven is niet bekend, omdat de witte druiven willekeurig tussen de rode druiven in wijngaard zijn aangeplant). Horizonte de Exopto Tinto is de eerste wijn die Tom in zijn eigen Bodegas maakte in zijn eigen stijl: intens met veel kleur en subtiel eikenhout. Deze wijn van 80% Tempranillo, 10% Graciano and 10% Garnacha heeft aroma’s van kersen en zwarte bessen met kruidige en gerookte tonen, puur fruit in de mond met zijdenzachte tannines en mineralige, lange afdronk.

Tom Puyaubert

Tom heeft er drie oogsten over gedaan om zijn wijngaarden goed te leren kennen, te ontdekken hoe de druiven het best te telen en de wijnen er van te proeven. Toen wist hij dat de wijn die hij zo graag wilde maken op Graciano gebaseerd moest worden. Dit werd Tom’s topwijn: Exopto (€32), een wijn van 60% Graciano van oude wijnstokken op Las Balsillas wijngaard in Rioja Baja, 20% Garnacha en 20% Tempranillo beide van El Portillo wijngaard in Rioja Alta. De wijn is gefermenteerd in eikenhouten vaten en heeft 18 maanden op de schil gerijpt in 50% nieuwe, frans eikenhouten vaten. Het resultaat is een wijn met een dieppaarse kleur, aroma’s van bosvruchten met een vleugje koffie, specerijen en peper; vol in de mond met rijp fruit, frisse zuren en stevige, geïntegreerde tannines, rook en specerijen in de afdronk.

De genoemde wijnen zijn te verkrijgen bij
http://www.acatarlotodo.com/en/

https://www.decantalo.com/en/

http://d-winecollection.com/

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)