De niet zo geheimzinnige kracht van de maan

Op facebook zie je regelmatig publicaties voorbijkomen over de volle maan, vooral als het een speciale maan is. Daar zit dan vaak een link bij naar een pagina met meer informatie over waar je bijvoorbeeld het beste die maan kunt bekijken of wat de invloed is op onze emoties. Eind juli werd in alle media volop aandacht besteed aan een eclips en stonden op sommige uitkijkpunten langs de Costa del Sol mensen rijen dik met hun camera in de aanslag om die maansverduistering vast te leggen. Is er daadwerkelijk meer tussen hemel en aarde?

Tekst & foto’s: Maria Kupers

Of je nu wel of niet bewust bent van de effecten die de maan op jou heeft, het is een feit dat eb en vloed door de maan geregeld worden. Het is ook een feit dat het menselijk lichaam voor 70% uit water bestaat. Boeren houden van oudsher, soms zonder precies te weten waarom, rekening met maanstanden als het gaat om het zaaien en oogsten van hun gewassen. En uit statistieken blijkt dat er in de dagen rondom de volle maan vaker sprake is van vechtpartijen en er meer kinderen worden geboren.

De maan en tomaten
Ik herinner me dat ik jaren geleden op een avond, voordat we een belangrijke vergadering ingingen, tegen iemand zei dat hij zich wel even had kunnen scheren. Zijn antwoord verbaasde me hogelijk: “Ja, het is volle maan en dan moet ik me altijd twee keer per dag scheren, had ik vandaag geen tijd voor.” Het was geen grapje en in de loop van de jaren heb ik zijn theorie kunnen bevestigen, benen ontharen moet vaker in de dagen voor de volle maan. Omdat ik op het platteland woonde kreeg ik zo links en rechts meer mee van de manier waarop men bij de landbouw rekening houdt met de maan. “Ik heb van mijn vader altijd heel duidelijk meegekregen wanneer je moet zaaien en poten” vertelt Sebastián Pavón, ecologisch landbouwer uit Coín. Zijn familie teelt al generaties lang groente en fruit. Zonder dat ze er een wetenschappelijke verklaring voor hebben houden boeren overal ter wereld al eeuwenlang hetzelfde ritme aan, simpelweg omdat het blijkt te werken. “Aardappels worden gepoot bij een afnemende maan en sla wordt gezaaid net na de nieuwe maan. Snoeien doe je nooit bij volle maan, dan wordt de sapstroom namelijk naar boven getrokken en richt je te veel schade aan.” Sebastián zelf verbouwt voornamelijk tomaten en sinaasappels en merkt ook het effect van de maan. “De boeren hier in de omgeving poten hun tomatenplanten nooit allemaal tegelijk, vaak ook in verschillende maanden. Maar ondanks dat de planten allemaal in een andere groeifase zitten moet er in de dagen rondom volle maan altijd veel geoogst worden. Je ziet dat bij de veiling, op die dagen is er opvallend veel handel.”

De maancyclus
De zon en de maan zijn elkaars tegenpolen en zo wordt dat ook in oude vertellingen weerspiegeld. De maan is vrouwelijk, regeert over het onderbewustzijn, is de schaduw en is voedend. “De vrouw is degene die de maancyclus het meest geïntegreerd heeft in haar lichaam, de menstruatiecyclus duurt ook 28 dagen” aldus Karim Hasbis, holistisch natuurtherapeut. “Maar het is niet alleen de mens die deze cycli doorloopt, alle levende wezens hebben een bioritme dat op de maan is afgestemd. Bacteriën en parasieten muteren en reproduceren in periodes van 28 dagen. Daarom zul je op bepaalde dagen van de maand sommige parasieten ook niet in het bloed zien. Als je echt een goede analyse wilt maken zou je gedurende een periode van 28 dagen elke 4 dagen een bloedmonster moeten nemen. En als je echt optimaal resultaat van een antibioticakuur wilt hebben moet je die nemen vlak voordat bacteriën gaan reproduceren.” Volgens hem is de maan een belangrijke factor in het dagelijks leven van de mens. Niet iedereen is zich daarvan bewust of doet er ook daadwerkelijk iets mee. “Ik hou instinctief rekening met de maanstand en als het om projecten op lange termijn gaat pak ik de maankalender er meestal even bij. De dagen rondom de nieuwe maan zijn uitstekend geschikt om nieuwe plannen te maken, je kunt dan beter met je verstand dingen doen. Rondom de volle maan overheerst de emotie en dan kun je beter geen grote beslissingen nemen, je ratio werkt dan niet zo goed.”

 

 

Volle maan
Tijd van intuïtie, fantasie en emoties. Onderteken nu geen contracten en neem geen verregaande beslissingen. Veel mensen slapen slechter deze dagen. Tijd om groente en fruit te oogsten.

Afnemende maan
Uitstekende tijd om zaken af te sluiten, te stoppen met roken of een dieet te beginnen. Je nieuwe kapsel blijft langer in model want het groeit niet zo snel, je haar wordt wel sterker. Alles wat onder de grond groeit kan nu het beste gezaaid en gepoot worden. Dit is een geschikte tijd om bomen en struiken te snoeien.

Nieuwe maan
De nadruk ligt op het mentale, prima tijd om nieuwe projecten te plannen, orde te scheppen. Goed moment om nieuwe collega’s in het team op te nemen. Onkruid dat op deze dagen verwijderd wordt blijft langer weg. Gebruik deze dagen om de tuin te bemesten.

Wassende (opkomende) maan
Tijd van groei, als je van plan was om te gaan sporten dan ga je het als je nu begint langer volhouden. Als je wilt dat je haar sneller groeit moet je nu naar de kapper gaan. Goed moment om te zaaien en gewassen te planten die boven de grond groeien.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

3 mei – het illegale circuit

De zon schijnt weer, mensen kunnen weer de straat op en er is een plan om weer naar een enigszins normale samenleving terug te keren.

Terugkijken

‘Of we stoppen met erover praten, of we gaan het gewoon doen!’ we kijken elkaar aan en schieten allebei in de lach. O jee, we

Truffels: zwarte diamanten

De zwarte wintertruffels, je herkent ze aan hun intens aardse smaak en geur. Ze staan ook wel bekend als de ‘truffe du Périgord’ in Frankrijk

Heerlijk die zon!

De toeristische naam voor de provincie Málaga is de Costa del Sol, de zon is absoluut een reden waarom het zo prettig wonen is hier.

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)