De elegante giraffe

Het zal niemand verbazen dat ik van dieren houd. Op mijn spreekuur kom ik allerlei huisdieren tegen die natuurlijk allemaal de liefste zijn. Maar ik ben zelf ook gek op een dier dat ik nooit in mijn praktijk zal zien: de giraffe. Ik kan in mijn vrije tijd, en daar hadden we dit voorjaar wat meer van, enorm genieten van natuurdocumentaires. Omdat ik altijd graag meer wil weten van dieren, deze keer een paar leuke weetjes over de giraffe.

De giraffe is een heel nieuwgierig dier en heeft eigenschappen die ze van de rest van de dieren onderscheidt. Zo zijn ze de hoogste dieren in de wereld. Ze zijn rustig en passief en zeker geen gevaarlijk dier voor de mens. De giraffe komt alleen in Afrika voor – Noord Char, Zuid-Afrika en van Niger tot Somalie. Ze kunnen wel 5,8 meter hoog worden en tussen de 750 en 1.600 kg wegen.

Interessante weetjes:
– De giraffe slaapt slechts 10 minuten tot 2 uur per keer en doet dat staand.
De tong kan wel 50 centimeter lang zijn. Zo kunnen ze de hoogste blaadjes van de Acacia boom bereiken waar de doornen niet zo hard en scherp zijn. – – De tong is heel donker – bijna zwart – omdat ze deze vrijwel altijd buiten de mond is. Er zit melanine in als bescherming tegen de zon.
– De vlekken van de giraffe worden donkerder naarmate ze ouder worden en is dus een indicatie van de leeftijd. Een licht gevlekte giraffe is dus nog jong.
– De giraffe kan een hele lange tijd zonder water: wel 3 weken en dat is dus een week langer dan een kameel.
– De naam giraffe komt van het arabische ‘zarafa’ dat betekent ‘snelle wandelaar’. Ze kunnen een topsnelheid van 50 km/uur bereiken over een korte afstand. Voor de langere afstand lopen ze 15 km/uur.
– Hun hart weegt ongeveer 11 kg en heeft een doorsnede van 61 cm. Dit is omdat het 2 maal de bloeddruk van de mens moet pompen om de hoogte van het hoofd te bereiken.
– Aan de hoorns van de giraffe kan hun geslacht worden vastgesteld. De hoorns van de vrouwelijke giraffe zijn bedekt met haar en die van de mannelijke giraffe zijn kaal.

Vanwege de lengte van de nek dacht men dat de giraffe meer nekwervels zou hebben dan andere zoogdieren, maar ze hebben er gewoon 7 net als de mens, maar dan héle grote!

Nazli van den Kieboom
Dierenarts bij Pointer Clinic in Estepona.

pointerclinic.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Droomland

Je slaapkamer is waarschijnlijk één van de belangrijkste plekken in je huis. Je rust er uit van alle indrukken en werkzaamheden van de afgelopen dag

tropisch fruit

Tropisch fruit uit La Axarquía

Het landschap in de streek La Axarquía (Málaga) en langs de Costa Tropical (Granada) is ingrijpend veranderd. Enkele tientallen jaren geleden sierden voornamelijk olijfbomen, amandelbomen

boek mocro maffia

Mocro Maffia, hier?

De Costa del Sol heeft de bijnaam Costa del Crime. Ondanks dat de politie regelmatig internationale bendes oprolt blijven er auto’s ‘spontaan’ in brand vliegen

Vallei der Geluk

Als je vanuit Granada naar het zuiden rijdt kom je langs de Valle de Lecrín. Je rijdt de afslag naar de vallei makkelijk voorbij, want

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)