De bejaarde kat

De meeste katten eigenaren realiseren zich niet dat katten veel sneller oud worden dan mensen en als de kat dan geleidelijk problemen begint te krijgen, is dat zowel onverwacht als bedroevend. De gemiddelde levensverwachting van een kat is 12 tot 15 jaar en de oudste kat die ons bekend is werd 31 jaar.

Met het ouder worden nemen bepaalde lichaamsfuncties geleidelijk af. Externe factoren zoals chronische infecties, stress, inadequate voeding en overgewicht zullen dit proces versnellen. De slijtage van kraakbeen veroorzaakt klachten zoals artrose. Omdat een kat pijn echter niet duidelijk laat zien kan dat onopgemerkt blijven.

Signalen om op te letten

  • Meer drinken. Dat een kat drinkt, valt de meeste eigenaren niet op. Katten drinken sowieso nooit na het eten en het liefst ergens anders dan uit hun eigen bakje. Zodra het gaat opvallen dat de kat steeds bij de waterbak zit en er meer plas in de kattenbak te zien is, wordt het tijd de kat te laten onderzoeken. Nierziekten, suikerziekte en schildklier problemen kunnen hieraan ten grondslag liggen.
  • Afwijkend eetgedrag. Van weinig eten tot helemaal niet eten of schreeuwen en hard weglopen. Mondproblemen komen bij de kat veelvuldig voor. Door de opbouw van tandsteen kan het mondslijmvlies gaan ontsteken waarbij tanden los komen te staan en pijnlijk worden. Katten die als kitten niesziekte hebben gehad of besmet zijn geraakt met kattenaids of leukemie ontwikkelen mondslijmvliesproblemen waarbij het slijmvlies zo zwelt dat de kat vaak niet eens de bek kan sluiten.
  • Kleine, harde en weinig poep. Dit kan wijzen op uitdrogings verschijnselen en een slechte bloedcirculate.
  • Afwijkend gedrag. Een normaal rustige kat die ineens gestrest rondloopt, veel miauwt en een rommelige vacht heeft, zou een schildklier probleem kunnen hebben. Seniliteit kan ook leiden tot nachtelijke onrust.
  • Minder bewegen. Het niet meer op een stoel of bed kunnen springen en de hele dag maar liggen slapen, of bijvoorbeeld de trap niet meer op kunnen is de manier voor een kat om met pijn door artrose om te gaan. Het zou echter ook kunnen zijn dat de kat lijdt aan bloedarmoede en dus te zwak is om zich te bewegen.

Mocht een van het bovenstaande symptomen zich voordoen, dan is een bezoekje aan de dierenarts vereist. Naast een consult zal mogelijk bloed en urineonderzoek worden gedaan en röntgenfoto’s worden genomen. Als gevraagd wordt een urinemonster mee te brengen dan is dat eenvoudiger als men denkt. Sluit de kat op met een kattenbak waarin speciale plastic korreltjes gaan en met de bijgeleverde pipet kan de urine opgezogen worden en in het potje worden gedaan. Wanneer een nierprobleem vroegtijdig wordt ondekt kan met medicijnen en dieet de levensverwachting van je kat worden verlengd. Bij een schildklier probleem kunnen medicijnen worden gegeven waarbij de kat weer normaal wordt. De pijn veroorzaakt door artrose kan met medicijnen worden onderdrukt zodat de kat weer vrolijk rond kan rennen.

Wij wensen uw kat een lang en gelukkig leven.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

sleeping lion

6 april – blèèh

Ik heb er geen zin meer in. Nergens in. Ik ben zelfs te lamlendig om alles wat ik zo optimistisch in mijn agenda had gepland

28 maart – Lichtpuntjes

Ik krijg een appje van een vriendin: of ik al weet dat de maatregelen weer verscherpt zijn. Het was net twee uur geleden dat ik

Biologische markten in Málaga

Biologische producten zijn vaak smaakvoller, gezonder, seizoensgebonden en komen van dichtbij. Met consumptie ervan geef je de wereld een klein zetje in de goede richting.

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)