vogel

De achtertuin van Fuengirola

De achtertuin van Fuengirola

Omdat Fuengirola tussen de zee en de twee gemeentes Benalmádena en Mijas ligt, beschikt de stad zelf afgezien van een paar parken niet over natuur. Daarom spelen we hier een beetje vals en  lenen we wat natuur van omliggende plaatsen om een paar leuke excursies binnen een kwartier tot een half uur rijden vanuit Fuengirola te kunnen omschrijven.

tekst en foto’s: Else Beekman

Entrerríos, de groentetuin van Fuengirola

entrerrios
entrerrios

Lang geleden hoorden Mijas en Fuengirola nog bij elkaar. Nog steeds hebben veel Fuengiroleños hun ‘casa de campo’ in het binnenland dat nu tot de gemeente Mijas behoort. Entrerríos heet deze streek die bezaaid ligt met groentetuinen en boomgaarden en zeer vruchtbaar is dankzij de ligging tussen twee rivieren en talloze aftakkingen daarvan. Als je de Camino de Coín (A7053) volgt richting Alhaurín el Grande passeer je na een kilometer of drie picknickpark El Esparragal. Dit is vrijwel het hele jaar door een geliefde plek voor kleinbehuisde mensen zonder terras of tuin om te barbecuen, verjaardagen te vieren en buiten door te brengen als alternatief voor het strand. Weer twee kilometer verder neem je de rotonde waar een grote vestiging van bouwmaterialenbedrijf BigMat staat, driekwart en volgt aan de andere kant van de brug over de rivier de borden Entrerríos. De weg kronkelt door een landelijk ogend en vooral groen landschap dat veel mensen gebruiken voor de teelt van hun eigen groente en fruit. In het gehucht ‘Entrerrios’ vind je een kleine bar waar het prima toeven is als je honger hebt en van authentiek, door ‘la abuela’ gemaakt eten houdt. In de buurt ligt Sociedad Gastronómica La Porra om heerlijk te lunchen met een geweldig uitzicht over de campo richting Fuengirola. Volg je de weg verder het binnenland in, dan kruis je op een gegeven moment een rivier of, afhankelijk van het jaargetijde, een mini-stroompje water. De kans is groot dat je hier bij hoge temperaturen mensen aantreft die aan het pootje-baden zijn. Vanaf hier ga je de bergen in. Bij Mirador de las Águilas, in wat officieel de Sierra Alpujata heet, kun je adelaars bekijken. Jaarlijks worden deze roofvogels hier op hun trektocht gevolgd en geteld. Verderop kun je de auto parkeren en een stuk wandelen. Zou je helemaal doorrijden over de onverharde weg, dan kom je uit bij de urbanisatie La Mairena in Marbella. 

Barranco Blanco

In de uitlopers van de Sierra de Mijas tussen Alhaurín el Grande en Coín ligt Barranco Blanco. Letterlijk ‘het witte ravijn’. In werkelijkheid is dit natuurgebied een klein paradijs, behalve op warme dagen. Dan is het er té druk. Je komt er via de A387 richting Coín. Ongeveer 5 kilometer na Alhaurín el Grande sla je linksaf een bosweg in. Na twee kilometer kun je parkeren en bij de brug afdalen naar de rivier Alaminos. Daar zie je gelijk al een poel met helder water en een waterval (niet in droge tijden helaas) van twee meter hoog. Hierin kun je heerlijk verkoeling zoeken of als je zin hebt, wandel je verder stroomopwaarts en al pootje badend tot zover je wilt en aankunt. 

Sierra de Mijas

Eindeloos wandelen, dat is wat je kunt doen in de Sierra de Mijas. Dit is het gebergte waar je al van ver het witte dorp Mijas-Peublo tegenaan geplakt ziet liggen. Boven het dorp langs loopt een weg (A387) waar je je auto kunt parkeren en waar alle routes beginnen. De toegang ‘Acceso Ermita del Calvario’ wordt het meest gebruikt. Een paar honderd meter verder richting Alhaurín ligt de ingang ‘Puente Colorado’. Op deze berflank zijn 7 gevarieerde routes uitgezet. Iedereen kan er wandelen want er zijn korte routes, lange, vlakke, steile, moeilijke en makkelijke routes.

Je zou zelfs vanaf hier over de Senda de Málaga (GR249) naar Ojén of Istán achter Marbella kunnen wandelen. Het leuke van hier wandelen is dat je continue op een prachtige panorama over de kust wordt getrakteerd. In het begin hoor je nog de gezellige dorpsgeluiden uit Mijas-Pueblo en later zie je in de verte Fuengirola liggen. Kom je wat hoger dan zie je de (soms besneeuwde) toppen van de Sierra de Las Nieves in westelijke richting of die van de Sierra Nevada naar het oosten. Het Atlasgebergte in Marokko kan zich op heldere dagen eveneens toevoegen aan je decor voegen. 

De antennes

Rijd je vanuit Benalmádena-Pueblo naar Mijas-Pueblo over de A368 dan kun je na vijf kilometer rechtsaf een bosweg nemen en helemaal omhoog rijden naar de antennes die je vanaf de wijde omtrek kunt zien. Deze voorzien praktisch de hele kust van internet, radio en andere communicatiemiddelen. Halverwege de weg naar boven splitst de weg zich en is het mogelijk om de bergen over te steken om bij Alhaurín de la Torre aan de andere kant uit te komen. Let wel, dit kan niet met de auto. Nog een optie is om iets verder te rijden om dan linksaf richting de afgraving Cantera los Arenales te rijden. Daar kun je parkeren om over de berg naar Alhaurín el Grande te lopen. In de Sierra de Mijas werd al sinds de Romeinse tijd marmer opgegraven. De vloer van de kathedraal van Málaga is er nog mee belegd. Inmiddels is Mijas al jaren bezig met een herbebossingsplan. Zo wordt de schade van de afgravingen en die van een verwoestende bosbrand in 2001 eindelijk hersteld. 

Met de lift omhoog

teleférico
teleférico

Een leuke dagbesteding na een dag strand in de zomer of gewoon een keer als alternatief uitje is met de kabelbaan naar de top van de berg Calamorro gaan. Het station van Teleférico Benalmádena – die gondeltjes die je altijd ziet als je over de A7 langs Benalmádena rijdt – ligt tegenover de ingang van pretpark Tivoli in Benalmádena-Arroyo de la Miel. Om het te bereiken neem je de afslag Benalmádena – Arroyo de la Miel en volgt de borden richting het pretpark Tivoli. Daar is een grote parkeerplaats en tegenover de ingang van het pretpark, zie je de kabelbaan Teleférico. Het Cercanias treinstation van Benalmádena-Arroyo de la Miel ligt er op vijf minuten lopen vandaan. Je kunt ter plekke kaartjes kopen of je tickets online boeken (Teleféricobenalmadena.com) en betalen. Woon je aan de kust, dan kan een jaarpas interessant zijn. Daarmee krijg je onbeperkt toegang tot de themaparken Selwo Marina, Selwo Aventura in Estepona van dezelfde eigenaar, en dus de kabelbaan. Boven is genoeg te doen om je een paar uur te vermaken. Er zijn wandelroutes uitgezet waarvan de kortste over houten vlonders gaan en je kunt op verschillende manieren terug naar de kust lopen. Bij mooi weer wacht je vanaf verschillende uitkijkpunten een geweldig uitzicht over de hier volgebouwde kust en het intense blauw van de Middellandse Zee en de lucht erboven. Op vaste tijden is er een roofvogelshow gratis te bezoeken op vertoon van je liftkaartje. Op zomeravonden gaan de liften tot 12 uur ‘s nachts terug naar de kust. Dan kun je ook elke avond een planetarium bezoeken. Experts vertellen je op 800 meter boven de zeespiegel alles over de hemel boven de Costa del Sol. Regelmatig worden er in de kleine arena onder het restaurant flamenco-voorstellingen georganiseerd. ‘s Zomers gaan de liften tot 12 uur ‘s nachts nog terug naar de kust. 

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Kunstig interieur

Al jaren zie ik publiciteit voor de Art & Design beurs in Marbella. Kunst die verwerkt is in je interieur, dat moét interessant zijn. Benieuwd

Zomers borrelen in het Nederlands

In hartje Málaga, naast het Teatro Cervantes, is restaurant Vino Mio. Van woensdag tot en met zondag kun je daar genieten van allerlei heerlijke gerechten

Vineuse vrouwen

Net zoals we steeds meer vrouwen zien in het van oudsher mannelijke domein van de haute cuisine, zien we een groeiend aantal vrouwen in de

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)