Carlos

Cosas de la vida española: de politicus

Je woont of verblijft lange tijd in Spanje en in principe red je je prima. Maar er zijn van die dingen waar je het fijne wel eens van wilt weten. ESpecial Life duikt achter de schermen van de Spaanse maatschappij en spreekt met Spanjaarden met een interessante functie.

In 1978 werd in de grondwet vastgelegd dat Spanje werd opgedeeld in zeventien deelstaten, het waren gebieden die op zich al bestonden, van oudsher koninkrijken of gebieden die door de adel bestuurd werden. Toen Franco aantrad werd alle macht gecentraliseerd in Madrid. In de nieuwe grondwet werd vastgelegd wat de taken van de centrale overheid en de deelstaten zijn. Grof gezegd kun je stellen dat de deelstaten verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van diverse publieke diensten en ze mogen binnen de kaders van nationale wetten hun eigen regelgeving opstellen.  De deelstaten hebben een eigen parlement, direct gekozen door de bevolking. Het parlement van de Junta de Andalucía bestaat uit 109 kamerleden, Carlos Hernández White is één van de negen vertegenwoordigers van de politieke partij Ciudadanos.

volslagen verrassing

“Ik zat met mijn zoon in de auto, onderweg naar het hotel waar we met partijgenoten bij elkaar zouden komen, toen ik op de radio hoorde dat we negen zetels hadden gehaald. Volgens de peilingen zouden we er twee halen dus ik had echt niet verwacht dat ik daadwerkelijk politicus zou worden” vertelt Carlos. “Het duurde wel even voor het tot me doordrong en twee weken later zat ik op de banken in het parlement in Sevilla.” Carlos Hernández White (45) is Malagueño van geboorte, zijn tweede achternaam heeft hij te danken aan de Ierse achtergrond van zijn familie. Hij studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Málaga en werkte daarna onder andere bij Vodafone in Madrid, Sevilla en Málaga op de afdeling Business Intelligence. Hij keerde uiteindelijk terug naar zijn geboortegrond en ging aan de slag als zelfstandig ondernemer in e-commerce.

“Politiek heeft me altijd geïnteresseerd, ik ben nooit liefhebber van de PSOE of PP geweest, ik ben meer van het midden.

Toen tien jaar geleden Ciudadanos in Cataluña werd opgericht als tegenhanger van het seperatisme vond ik het een interessante partij. Qua economie zijn ze liberaal maar ze vergeten ook niet het belang van een goed sociaal beleid. Ik kwam in contact met mensen die in Andalusië actief waren en bezocht een aantal bijeenkomsten en besloot me als vrijwilliger in te zetten. Met een team gingen we naar de meest bevolkte steden en dorpen en het aantal aanhangers groeide gestaag. Toen besloot de partij dat ze mee wilde doen aan de verkiezingen voor de Junta de Andalucía. In Cataluña had de partij al veel zetels weten te behalen en er zaten inmiddels ook al twee mensen van Ciudadanos in het Europees Parlement, Andalusië was de eerste deelstaat in Spanje waar de partij ook in het parlement wilde komen.” Carlos werd gevraagd om zich verkiesbaar te stellen. “Daar moest ik wel even over denken, ik had mijn bedrijf en ondanks het feit dat ik volledig achter de ideeën van de partij sta is het toch wat anders om dan ook daadwerkelijk de politiek in te gaan. Tijdens de interne verkiezingen ben ik als tweede vertegenwoordiger uit Málaga gekozen en inmiddels ben ik al weer twee jaar als parlementariër aan het werk.”

Carlos maakt deel uit van de commissies voor economie, belasting, werkgelegenheid en ontwikkeling. Hij maakt zich vooral druk over de positie van zelfstandig ondernemers. “De premies die je in Spanje moet betalen zijn hoog en vooral voor startende ondernemers is het vaak moeilijk om dit bedrag elke maand weer op tafel te leggen. Er is nu een regeling dat je de eerste zes maanden 50€ premies per maand betaalt, Ciudadanos heeft in het landelijk parlement voorgesteld om die periode met nog eens zes maanden te verlengen. Ik heb in Andalusië voorgesteld om beginnende ondernemers daarna nog eens een jaar extra gereduceerde premies te bieden. In de deelstaten Madrid en Murcia is dat ook mogelijk. Maar dat voorstel heeft het niet gehaald, jammer want in Andalusië registreren zich jaarlijks de meeste zelfstandig ondernemers maar houden er procentueel gezien ook de meeste weer mee op. De eerste jaren zijn altijd het moeilijkst en ik vind dat de overheid hen de helpende hand moet bieden, zelfstandig ondernemers zijn de motor van de economie.”

Oppositie voeren en deals sluiten

Ciudadanos zit in de oppositie maar omdat de PSOE geen absolute meerderheid heeft, moeten de socialisten altijd op zoek naar bondgenoten. Soms vinden ze die bij Podemos maar over het algemeen vinden ze meer aansluiting bij Ciudadanos. “Podemos is te radicaal links voor de Andalusische PSOE waardoor wij veel meer de kans hebben om onze steun te bieden in ruil voor steun voor onze voorstellen. Op zich zitten we dus in een voordelige positie, ondanks het feit dat we niet in de regering zitten krijgen we toch dingen gedaan.” De overgang van het ondernemerschap naar de politiek was voor Carlos niet altijd even makkelijk. “Ik ben gewend dat als ik iets wil doen dat ik dat dan ook meteen kan uitvoeren. Hier duurt alles ontzettend lang, overal zijn procedures voor en aangezien je rekening moet houden met landelijke wetten kun je ook niet zo maar alles wat goed lijkt doorvoeren. En dan zijn er van die klierigheidjes van de partijen onderling. Volgens de regels heeft iedereen recht op het stellen van kamervragen, de hoeveelheid vragen hangt af van de hoeveelheid parlementariërs die een partij heeft. Wij mogen dan bijvoorbeeld 2 vragen stellen en de PSOE mag er dan 10 stellen aan hun eigen partijgenoten over hun eigen beleid. Dat zijn dan natuurlijk geen vragen maar momenten om elkaar verdekte complimenten te geven over het opgestelde beleid.

En andere dingen, ik wil nu een school bezoeken waar een muur is ingestort, daar moet ik een verzoek voor indienen bij de afdeling onderwijs van de Junta de Andalucía en die weten dat ik daar dan met de pers naar toe ga en de vraag stel waarom er niet meteen een ploeg bouwvakkers is ingeschakeld om de boel te regelen. En dus duurt het weken voordat ik antwoord krijg op mijn verzoek. Partijen willen graag dat de dingen die zij goed doen breed in de pers uitgemeten worden en dat er van niemand kritiek komt en al helemaal niet dat een andere partij hen dwingt iets te doen om dan vervolgens te zeggen dat het dankzij hen is uitgevoerd.”

Ondanks al die machtspelletjes heeft Ciudadanos toch een aantal punten weten te bereiken. Zo zijn de tarieven van de loonbelasting (IRPF) en erfbelasting verlaagd. Door bemiddeling van de partij is het ziekenhuis Valle de Guadalhorce in gebruik genomen en nu maakt men zich sterk voor het uitvoeren van de al jaren geleden aangekondigde plannen voor een goederenoverslagplaats in Antequera en het afschaffen van de plusvalía (belasting op meerwaarde huis). Inmiddels is de partij ook actief in diverse gemeenteraden in het hele land en is op landelijk niveau de derde partij.

Carlos doet zijn werk met plezier maar denkt niet dat hij tot zijn pensioen in de politiek zal blijven. “Ik geniet van mijn werk, het schenkt me voldoening dat ik daadwerkelijk iets kan doen voor de bevolking. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit zo hard gewerkt heb en als zelfstandig ondernemer had ik ook al niet veel vrije tijd. Van dinsdag tot en met donderdag ben ik sowieso altijd in Sevilla voor vergaderingen en verder ben ik veel op pad om te praten met mensen, verenigingen en experts op bepaalde gebieden. Ik probeer de zondag altijd vrij te houden om bijvoorbeeld even een strandwandeling te maken en tijd met mijn kinderen door te brengen. De rest van de dagen is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gevuld met politiek. Het is een boeiend vak maar ik wil ooit wel weer ondernemer zijn.”

Tekst en beeld Maria Kupers  van Almijar Proyectos

Iedereen communiceert, zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied. Voor bedrijven en instellingen is communicatie onmisbaar voor hun voortbestaan. Alleen door contact met de buitenwereld kunnen ze hun publiek van dienst zijn en hun producten verkopen. Almijar Proyectos begrijpt het belang van goede communicatie en helpt u op een efficiënte en professionele wijze met uw klanten te communiceren.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Beter of slechter dan de AEX

Het aanhouden van 1 of meerdere posities voor de langere termijn wordt ook wel een ‘buy and hold’ strategie genoemd. Die klinkt misschien aantrekkelijk, en

feria de los pueblos

Het zonnige Fuengirola

Het zonnige Fuengirola ‘Un sol de ciudad’ is de tekst in het logo van Fuengirola. Het is inderdaad vrijwel altijd zonnig in de stad, waarvan

Brood op de plank

Brood is een van de basiselementen van het Mediterraan dieet. Hoewel er de laatste jaren massaal de toevlucht is genomen tot het geïndustrialiseerde brood, zijn

Wandelfeest

Niet meer weg te denken uit de jaarlijkse agenda van wandelliefhebbers: Marbella 4Days Walking. Dit jaar vindt de tiende editie plaats, een jaartje later dan

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)