Beter of slechter dan de AEX

Het aanhouden van 1 of meerdere posities voor de langere termijn wordt ook wel een ‘buy and hold’ strategie genoemd. Die klinkt misschien aantrekkelijk, en ook wel makkelijk, maar ik denk dat deze manier van beleggen ook zijn eigen risico’s heeft. Natuurlijk is het continu inspelen op (koers)veranderingen een vak apart en is niet elke belegger daar altijd in geïnteresseerd. Maar het letterlijk op de plank leggen van uw beleggingen en per definitie niets mee doen de komende jaren…dat is misschien ook weer niet de oplossing

Ik denk dat een ‘buy-and-hold strategie’ ook alleen maar voor een specifieke groep beleggers geschikt is. Als u bijvoorbeeld zeer specifieke kennis van een markt of een bedrijf heeft, dan kan ik mij voorstellen dat u 1 of meerder posities heeft en waarbij u korte termijn bewegingen voor lief neemt en echt naar de lange termijn kijkt. In de praktijk zijn er niet heel veel mensen die deze specifieke kennis hebben. Sterker nog, er zijn mensen die op basis van praatprogramma’s op TV, nieuwsflashes op de telefoon en gesprekken op de golfbaan een ‘buy-and-hold strategie’ toepassen. In dit geval spreek ik van een struisvogelstrategie.

Buy and hold met de AEX
Veel beleggers evalueren hun beleggingen mede door het vergelijken met een index, bijvoorbeeld de AEX. Heeft u zelf een aantal individuele aandelen zoals Philips, Aegon, Shell en ga zo maar door in portefeuille, dan is het natuurlijk verleidelijk om eens te kijken wat uw prestaties zijn ten opzichte van de AEX. Maar…. als u vergelijkt met de AEX, dan moet u zich realiseren dat de index echt uitgaat van een buy-and-hold strategie. Het jaarrendement van de AEX is de actuele stand van deze index vergeleken met de beginstand van dit jaar. Terwijl u zelf wellicht een aandeel later in het jaar heeft gekocht, misschien een keer heeft bijgekocht, verkocht etc.

En hier komt nog bij, als u het minder goed doet dan de AEX, wat zou u dan doen met deze informatie? Zou dat u kunnen doen besluiten om ‘dan maar helemaal in de AEX te gaan’? Ook al is een index zoals de AEX een mand waarmee u dus een bepaalde spreiding krijgt, als u verder niets onderneemt krijgt u dus wel met alleen de AEX een ‘buy-and-hold’ belegging zonder management, die ook hard kan dalen (en stijgen).

U ziet het, als u actief bent op de beurs ontkomt u er niet aan om na te denken met welk plan, met welke tijdsbesteding, welke soorten beleggingen u gaat werken!

Taco te Gussinklo
Taco te Gussinklo

‘understand your options’
taco@hugoinvesting.com
www.hugoinvesting.com

De informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Pijntjes

De Nederlandse orthopedisch chirurgen Jan Willem van Ommeren en Joris van der Lugt starten per 1 april 2023 een samenwerking met CostaSpine chiropractie en fysiotherapie.

Geen hand voor ogen

Tijdens een hoorcollege in het 5e jaar van Diergeneeskunde kregen we een filmpje van een hond te zien. We zagen een Yorkshire terrier los in

Carla Lopez

Verrassende tassen Made in Spain

Spanje komt waarschijnlijk niet als eerste in je op als je denkt aan luxe (hand)tassen. ‘Spaans design’ wekt eerder associaties op met waaiers, gestippelde jurken

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)