Beleggen als een piloot

Ik moet u eerlijk bekennen dat ik de term niet kende, DODAR. U wel? DODAR staat Diagnose – Options – Decide – Act – Review en wordt gebruikt in de luchtvaart door piloten wanneer er zich een probleem voordoet.

Deze column gaat natuurlijk niet over de luchtvaart maar over beleggen. Maar in beide gevallen wil je liever niet neerstorten dus ook bij beleggen kunt u de DODAR techniek toepassen. Iedereen weet ondertussen dat er ook op de beurs onvoorziene situaties kunnen ontstaan, ook al heeft u risico’s geheel of gedeeltelijk afgedekt. Maar goed, toch even terug naar het oplossen van problemen die zich natuurlijk altijd ook bij het beleggen kunnen voordoen. Ik denk dat een belegger er goed aan doet om dat via de luchtvaart methodiek te handelen:

Diagnose: wat is er precies aan de hand, staan alle beurzen in het rood? Of is er 1 aandeel met slechte cijfers die uw vermogenswaarde die dag omlaag haalt?

Options: hier bedoel ik niet alleen de aandelen- en de indexopties mee… maar vooral wat de keuzes zijn om een verdere daling van de markten of een specifiek aandeel verder af te dekken. Of is het een optie om de mindere fase van de markt ook gewoon uit te zitten zonder margin problemen?

Decide: dit is natuurlijk cruciaal na de twee vorige fases. Als u de twee vorige stappen goed heeft doorlopen, komt u dus vanuit uw eigen doelstellingen uw beleggingen tot een weloverwogen beslissing. Die beslissing kan bijvoorbeeld zijn dat u een individueel aandeel met slechte cijfers die dag besluit te verkopen om zo de impact van individuele posities op uw vermogen te beperken.

Act: als u alles op papier perfect heeft uitgestippeld, dan moet het natuurlijk nog wel even gedaan worden. Een van de mooie dingen van de beurs is dat u via de platforms op voorhand instructies kan geven om orders naar de beurs te sturen. Bijvoorbeeld met stoplossorders of andere conditionele orders.

Review : ook weer zo’n mooie, ook al moet u soms als een gevoeloze robot handelen, het is natuurlijk goed om periodiek uw beleggingen en uw beslissingen te evalueren. Heeft u de voorgaande stappen goed gedaan? Of wilt u in de toekomst toch op een andere manier te werk gaan. U blijft natuurlijk de baas bij het zelf beleggen!

Wilt u ook op deze wijze zelf beleggen, of heeft u vragen of opmerkingen, aarzel niet contact met mij op te nemen!

Taco te Gussinklo
Taco te Gussinklo

Beleggingsexpert bij Hugo Investing (voormalig BinckBank Spanje & Portugal) en zelf ook gepassioneerd belegger.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Wijntjes drinken in Málaga

Málaga is de op één na grootste stad van Andalusië en de hoofdstad van de Costa del Sol. Het heeft een overvloed aan eigenzinnige musea,

Wandelen langs de heksenkloof

Sinds juli 2021 heeft Andalusië een derde Nationaal Park: de Sierra de las Nieves. In mijn tijd als eigenaresse van Hotel La Posada del Angel

Of toch maar laten doen?

Ik reken er op u de afgelopen edities heel wat bijgebracht te hebben over de valkuilen bij het (zelf) beleggen. En maakt u zicht geen

De Pyreneeën van het zuiden

Het is een privilege om in de provincie Málaga te wonen. De boeiende, nog echt Spaanse provinciehoofdstad vol culturele bezienswaardigheden ligt aan de internationaal georiënteerde

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)