Bed & Breakfast: droom of nachtmerrie?

Vrijwel iedereen heeft wel eens met kromme tenen en leedvermaak een aflevering van het programma ‘Ik vertrek’ gezien. Mensen die over het algemeen met meer illusies dan gezond verstand besluiten dat het runnen van een Bed & Breakfast in Spanje hun ultieme droom is. Natuurlijk worden voor de televisie vooral de voor de kijker hilarische momenten geselecteerd maar toch… Hoe is het nu ècht om dag en nacht klaar te staan voor vakantiegangers? We vroegen een aantal Belgische en Nederlandse B&B eigenaren naar hun ervaringen.

Tekst & foto’s: Maria Kupers

De zoektocht naar deelnemers voor deze sessie was niet makkelijk. Er zijn genoeg B&B’s in de provincie maar Marjan Schut kreeg vaak te horen dat men niet weg kon: te druk. En dat is meteen één van de onderwerpen die aan bod komt, hoe combineer je je baan met je vrije tijd en vooral ook als je ook nog gasten bij je huis verblijven. Susan Jans van Finca El Mundo in Alhaurin el Grande heeft nog een klein huisje vlakbij de B&B waar ze zo nu en dan even naar toe kan voor wat privacy. “Ik heb twee grote honden die overdag daar zijn, dat is praktischer. Het is maar vier minuten lopen dus ik ben altijd in de buurt.”

Ad van Gurp van Casa los Dos in Cómpeta geeft toe dat hij en zijn echtgenoot wel moeite hebben om het terrein te verlaten. “We willen altijd klaarstaan voor onze gasten maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Natuurlijk kun je echt wel even boodschappen doen of in het dorp op een terrasje zitten, we moeten ons er soms echt toe zetten om dat met z’n tweeën te doen. Ik ga elke maand acht dagen naar België om daar als verpleegkundige te werken en tussen november en maart zijn we gesloten en gaan we samen naar België. Op die manier kunnen we onze batterij weer opladen.”

Mark Boskamp van La Posada del Torcal in Villanueva de la Concepción neemt samen met zijn vrouw bewust drie middagen per week vrij. “Ondanks het feit dat we personeel hebben voor de schoonmaak en diverse klusjes is het hard werken. Dat vinden we geen probleem maar het moet wel leuk blijven, we houden het vol door een juiste balans van werk en vrije tijd.”

Marcel Boers van Mariposa Libre in Cártama heeft bewust niet gekozen voor een Bed & Breakfast maar voor ‘glamping’. “We hebben luxe tenten waar mensen zelf kunnen koken. Als gasten dat willen bieden we ze ontbijt en we organiseren regelmatig een speciale avond met eten en muziek.” Yves van den Bossche runt sinds 2007 samen met zijn vrouw Casa Domingo in Álora. Zij hebben een schoonmaakster en manusje-van-alles in dienst zodat ze zelf niet 24 uur per dag aan het werk hoeven te zijn en ook nog wat kunnen genieten van het leven in Andalusië.

Er zit één iemand aan tafel die nog niet echt vanuit de praktijk kan spreken: Leslie van den Burg van Finca del Gecko in Alhaurin el Grande heeft deze maand zijn eerste gasten ontvangen. Samen met zijn vrouw heeft hij een cursus gedaan bij de B&B Academy van Susan Jans en is voorbereid op het harde werk.

Dromen en koffers pakken?
Susan en Marcel hebben beiden met hun partners meegedaan aan het programma ‘Ik vertrek’ maar gingen niet zonder enige voorbereiding naar Spanje. Niemand aan tafel heeft zich onbesuisd in het avontuur gestort. Yves en zijn vrouw werkten in België in de financiële wereld en hadden vanwege hun werk al eerder in het buitenland gewoond. Beiden waren op een moment beland waarop ze zich afvroegen waar ze eigenlijk mee bezig waren. “Ons leven bestond uit werken, eten en slapen. Daar waren we niet gelukkig mee en besloten we dat het tijd was om iets heel anders te gaan doen. Na een zoektocht naar de juiste plek voor ons besloten we Casa Domingo over te nemen. Terwijl we nog over onze eigen verhuisdozen moesten klimmen ontvingen we de eerste gasten. Die eerste periode functioneerden we puur op adrenaline.”

Ad en zijn man hadden al negen jaar plannen om in het buitenland een B&B te beginnen. Beiden hadden nog opgroeiende kinderen en wilden wachten tot die volwassen waren voor ze de stap zouden zetten. “We gingen op taalles en volgens de lerares zou het nooit echt wat worden met ons Spaans. Daar heeft ze gelijk in gekregen, ik heb er nog steeds moeite mee om de Competeños te verstaan. We hebben een uitgebreid financieel plan gemaakt, rekening houdend met het feit dat we er twee of drie jaar voor nodig zouden hebben om iets op te bouwen. We hebben het hele gebied ten oosten van Málaga verkend en werden verliefd op Cómpeta. Daar hebben we uiteindelijk ook ons huis gevonden.”

Voor Mark en zijn vrouw was de verhuizing ook een zeer bewuste en goed voorbereide keuze. “Voor ons is passie heel belangrijk, als je geen passie voelt voor wat je doet heb je geen energie om het vol te houden. En dat is wat ons in Nederland gebeurde, we hadden het niet meer naar onze zin. Via crowdfunding binnen onze eigen kring hebben we geld bij elkaar gekregen om een hotel te kopen dat we als B&B in gebruik konden nemen. De geldschieters hebben recht op vijf overnachtingen per jaar en zijn onze beste ambassadeurs. Ikzelf hou heel erg van koken en we bieden onze gasten vier avonden per week de mogelijkheid om te dineren.”

Leslie en zijn vrouw komen uit de horeca en weten dus wat gastvrijheid is. “We speelden al langer met de gedachte en in 2016 hebben we de knoop doorgehakt. Eind vorig jaar vonden we de voor ons perfecte locatie en we zijn dus net van start gegaan. We hebben onze plannen goed doordacht en hebben bij Susan een speciale cursus gevolgd. Dat was enorm verhelderend.”

De ‘oude rotten’ in het vak zijn erg benieuwd hoe die B&B Academy werkt. Susan vertelt dat mensen een week te maken krijgen met allerlei aspecten van het vak. Ze krijgen onder andere informatie over juridische zaken, het maken van een financieel plan en zijn een dag verantwoordelijk voor de praktische gang van zaken.

Er wordt smakelijk gelachen als ze zegt dat ze een keer tijdens de voorbereidingen voor een diner de stroom heeft uitgezet. Een herkenbare situatie voor iedereen die hier al een tijdje woont maar bij de cursisten was er meteen sprake van paniek. Vooral ook omdat ze toen haar telefoon niet opnam. “Dit soort dingen gebeuren nu eenmaal en dan ben ik er ook niet om te helpen, je moet het echt zelf uitzoeken” zegt ze met een grijns.

Overvloedig aanbod
Volgens de deelnemers wordt er echt wel te makkelijk gedacht over het runnen van een B&B. Allemaal hebben ze in de afgelopen jaren gezien dat er in hun omgeving tientallen nieuwe accommodaties zijn bijgekomen. Ondertussen groeit ook het aanbod op Airbnb en stijgt het aantal toeristen dan wel maar is het aanbod inmiddels te groot. Ze zijn van mening dat veel van de nieuwkomers het niet zo lang zullen uithouden. Omdat ze het werk onderschatten of omdat ze geen goed financieel plan hebben. De concurrentie is zo groot dat je niet meer kunt wachten met het opknappen van je kamers totdat er geld is, mensen willen de hoogste kwaliteit en nemen geen genoegen met lelijke badkamertegels.

“Ik kan me herinneren dat we vroeger met mijn ouders naar Engeland op vakantie gingen en dan bij een Bed and Breakfast overnachtten. En dat was dan ook wat je kreeg, een bed en ontbijt, niets meer en niets minder” vertelt Leslie. Marcel weet nog dat hij voor het eerst van het fenomeen hoorde bij een boerderij. “Je sliep in een kamer die ze overhadden en at met de familie aan tafel. Dat is tegenwoordig echt anders.” Volgens Susan is het veel makkelijker, vanwege de regelgeving, om je te laten registeren als B&B dan als een hotel. Maar de meeste B&B’s bieden zo langzamerhand wel de services van een hotel, inclusief een keurige ober die hen de drankjes bij het zwembad brengt.

Zelf je klanten uitkiezen
Eenvoud is er dus niet meer bij als het gaat om een Bed & Breakfast. Het aanbod is groot maar dat betekent ook dat je je kunt onderscheiden van de rest. Door een bepaalde stijl van inrichting, de hoogte van de prijzen en het wel of niet aanbieden van ontbijt, lunch of diner. Mark heeft met opzet gekozen voor een ‘adults only’ formule. Zijn gasten zijn vooral tweeverdieners die een actieve of culturele vakantie willen. “Behalve de toeristen uit het buitenland komen er tegenwoordig ook steeds meer buitenlanders die in de provincie wonen om een paar nachten te slapen om te komen eten. Ons restaurant is bewust alleen geopend voor gasten die bij ons verblijven.”

Bij Casa los Dos zijn kinderen alleen in de schoolvakanties welkom. “We bieden onze gasten rust en niet iedereen stelt dan de levendigheid van kinderen op prijs” aldus Ad. Susan is van mening dat kinderen die met hun ouders naar een B&B op vakantie gaan wel totaal anders zijn dan de ‘all inclusive’ kids. Marcel heeft in de weekenden juist jonge gezinnen als gasten. “Dat is de nasleep van de crisis. Veel jonge Spanjaarden moesten toen om financiële redenen weer bij hun ouders gaan wonen. Om toch een paar dagen privacy te hebben komen ze dan bij ons. Meer dan de helft van onze gasten is Spaans, alleen in het hoogseizoen hebben we vooral Nederlanders.”

Juist omdat iedereen zo hard werkt om een bepaald type gasten te trekken doet niemand van de deelnemers mee aan een concurrentiestrijd. Ze laten liever een kamer leeg dan dat ze die voor de helft van het geld in de aanbieding doen.

Vrienden voor het leven?
Juist in een B&B is er sprake van een persoonlijker contact dan in andere types accommodaties. De gasten verblijven op hetzelfde terrein als waar jij woont en tenzij je op gezette tijden de deuren op slot doet, weggaat of een afgesloten tuin of terras hebt kun je ze op elk moment van de dag tegenkomen. Is dat leuk? Iedereen geeft toe dat er wel eens een gast is waar je geen klik mee hebt maar over het algemeen zijn er geen klachten. Veel mensen komen terug en er ontstaat een bepaalde vorm van vriendschap.

Susan en Ad merken dat mensen tijdens hun vakantie open staan voor goede gesprekken en heel lief kunnen zijn. “Soms tref je mensen met een verhaal dat je echt raakt” vertelt ook Yves. “Een paar jaar geleden hadden we onszelf een rustige kerst en oud & nieuw beloofd. Toen werden we gebeld door een echtpaar dat echt heel graag wilde komen. Ze bleven aandringen en uiteindelijk gaven we toe. Toen we hen later spraken bleek dat de vrouw kanker had en dat dit haar laatste vakantie zou zijn. Dat grijpt je dan toch wel aan.” De combinatie van de mooie momenten die de eigenaren met hun gasten delen en het leven in Andalusië maakt hun leven de droom die ze voor ogen hadden, ondanks de kleine nachtmerriemomentjes tussendoor.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Echte liefde

“Wat een belachelijk plan!” zegt Marcos terwijl hij hoofdschuddend naar José Carlos kijkt. “Ik weet het, maar ik moet het doen! Monica moet weten hoeveel

Luxe hotelbed thuis

Zij die vaak in eigen land logeren e/o vakantie vieren en dan óók nog eens in de grootste hotelketen van Nederland weten wat het verschil

Nieuw: 4Days Fiesta

Voor het eerst dit jaar heeft Marbella 4Days Walking een speciaal avondprogramma vol live optredens. De nieuwste toevoeging aan het grootste wandelevenement in Spanje heet

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)