Zitten of liggen?

Je ploft, na heerlijk gegeten te hebben, neer op je bank, je zakt lekker onderuit en zet de tv aan. Na wat zappen vind je een interessant programma of een spannende film. Je kijkt er aandachtig naar en dan gebeurt het…. Je valt in slaap op de bank.

Het grappige is dat als je eenmaal wakker wordt en naar bed gaat, je niet meer in slaap kunt komen. Met de ogen wijd open lig je naar het plafond te staren en wacht totdat je weer in slaap valt, een slaap die maar niet wil komen.

Maar waarom val je eigenlijk zo gemakkelijk in slaap op de bank, maar lukt dit niet in bed? Het eerste dat we moeten begrijpen, is dat slaap een fysiologische reactie is die verschijnt omdat je moe bent en je lichaam, laten we zeggen, ‘activeert’ om te slapen.

Duisternis, een comfortabele temperatuur, dat we liggen of dat we ons veilig en rustig voelen maken het in slaap vallen makkelijker. Deze factoren komen meestal samen als je in je slaapkamer in bed ligt. Maar voor sommige mensen met slaapproblemen wordt het bed geassocieerd met gefrustreerde verwachtingen. Ze beginnen geobsedeerd te raken door het idee niet te kunnen slapen. Uiteindelijk creeër je een negatief verband tussen naar bed gaan en slapen, wat uiteindelijk precies de oorzaak, of een van de oorzaken is, van het niet kunnen slapen.

Simpel gezegd, slapeloosheid ontstaat wanneer je ernaar streeft in slaap te vallen. Iets wat niet op de bank gebeurt. Want toen je die film aan het kijken was, werd je niet overweldigd door het idee niet te kunnen slapen. Wanneer je gefocust bent op het plot van een film, net als bij het luisteren naar muziek of lezen, wek je de staat van ontspanning op die nodig is om te slapen. Deze afwezigheid van verwachtingen en ontspanning draagt bij aan het feit dat de bank een ‘comfortabele en veilige plek’ is. Daarmee wordt aan veel van de noodzakelijke vereisten om in slaap te vallen voldaan, die vervolgens gedeeltelijk niet naar bed kunnen worden overgebracht.

Er is nog een element. Dat kleine dutje op de bank heeft misschien een deel van de vermoeidheid weggenomen die je lichaam nodig heeft om in slaap te willen vallen. Dus als je naar bed gaat is het normaal dat het meer kost om in slaap te vallen.

De oplossing? Gewoon, als je op de bank zit en merkt dat je ogen beginnen te sluiten, zet de tv uit, leg je boek neer, zet de muziek uit…. en ga lekker naar bed.

Kees Diks
Kees Diks

Kees Diks ontwerpt bedden en banken op maat. Na jaren in de provincie Cádiz te hebben gewoond runt hij nu een speciaalzaak in Torremolinos.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Originele kunst

Met liefde gemaakt Volgens Wikipedia is kunst de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding. Dat klinkt logisch, maar

Fit op de bank hangen

Bewegen is goed voor de mens. Dat weet iedereen zo langzamerhand wel. Nu is na een lange werkdag de bank soms verleidelijker dan de sportschool.

Volop natuur in Doñana

Het fijne van wonen in Zuid-Spanje is dat er zoveel leuke bestemmingen in de buurt zijn voor een korte vakantie. We trokken er een paar

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)