Zakendoen in Spanje

‘Ik ben deze week in Málaga, als je het goed vindt zien we elkaar om 09.00 uur bij de cafetaria tegenover de markt. Ik nodig je uit voor een ontbijt’. Ik las de mail nog een keer, het stond er echt; ontbijt. Voor de duidelijkheid de mail was afkomstig van de directeur new business van een groot ziekenhuis. Het werd een lucratief ontbijtje, want niet alleen betaalde deze man mijn ontbijt, ook zette hij de deur open naar een aantal hele leuke stageplekken door me in contact te brengen met de juiste afdeling binnen twee ziekenhuizen. Het is alweer een paar jaar geleden maar tot de dag van vandaag werk ik samen met deze ziekenhuizen en hebben hij en ik zo nu en dan contact. Zo feliciteren we elkaar op verjaardagen en heeft hij mij geïntroduceerd bij andere zakenrelaties.

Het is een mooi voorbeeld van het belang van het opbouwen van een goede persoonlijke relatie tijdens het zakendoen in Spanje. Het is me daarna regelmatig gebeurd dat ik tijdens een ontbijt of lunch zaken bespreek in een restaurant of op een terras. Natuurlijk kost het meer tijd maar ik vind het een hele mooie aanvulling op al het ‘onpersoonlijke’ mailverkeer. Overigens wordt het wel op prijs gesteld om regelmatig contact te houden door een mailtje of telefoontje. Hou er wel rekening mee dat mails over het algemeen niet heel snel worden beantwoord. Het feit dat je Spaans spreekt of in ieder geval een dappere poging doet helpt enorm. Dit geldt trouwens ook in privé contact. Mijn ervaring is dat veel Spanjaarden het enorm waarderen als je Spaans spreekt en het vaak spannend vinden om zelf Engels te spreken.

Buiten de deur afspreken is sowieso heel Spaans. Het komt maar weinig voor dat je bij een Spanjaard thuis uitgenodigd wordt. Het helpt natuurlijk dat het regelmatig mooi weer is en afspreken op een terras dus voor de hand ligt. Veel Spaanse families hebben een huisje op de campo (platteland) waar ze in de weekenden uitgebreid met elkaar eten en drinken. Ze verbouwen er ook vaak hun eigen groenten en fruit. Zo word ik regelmatig geroepen door een van mijn ‘vecinos’ die aan het hek staat met een tas vol net geoogste groenten of een mandje kakelverse eieren. Ze verwachten daar niks voor terug want dat is wat buren doen; die zorgen voor elkaar.

Wil je toch laten blijken dat je de persoonlijke of zakelijke relatie waardeert, dan doen stroopwafels het ALTIJD goed!

Joyce van Ombergen-Jong
Internship & personal coach

www.jongleren.es / www.yourjourney.academy

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

sleeping lion

6 april – blèèh

Ik heb er geen zin meer in. Nergens in. Ik ben zelfs te lamlendig om alles wat ik zo optimistisch in mijn agenda had gepland

Ideale huis kopen?

Ben je op zoek naar de ideale (vakantie)woning? Met de tips hieronder koop je de woning van je dromen, zonder dat het een nachtmerrie wordt…

Groen aan de Costa del Sol

Of je nu een appartement met balkon hebt of een finca met duizenden meters grond, er zal ongetwijfeld ergens een plant of bloem staan. En

Higo o breva?

Heel oplettende mensen zal het opgevallen zijn: in juni zijn er verse vijgen te koop en in september weer. Maar de vruchten zien er later

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)