Wijnen uit Murcia

Deze keer gaan we wat verder weg voor een goed glas wijn: we bezochten onze favoriete bodega’s in de wijngebieden van Murcia. Het is altijd weer leuk het gebied te zien waar wijn vandaan komt zodat de smaken en geuren zich kunnen vermengen met de beelden die nog op het netvlies staan.

Het land van Monastrell
Het wijngebied van Murcia is sinds de jaren 90 in opkomst, toen de Tempranillo en Cabernet-Sauvignon druivenstokken werden vervangen door de Monastrell. Deze druif past beter in het warme mediterrane klimaat en de droge, arme grond in Murcia.

Het klimaat van Murcia is continentaal, in de winter kan het vriezen, maar in de zomer stijgt de temperatuur naar 40°C. De wijngaarden liggen op 400m tot 800m hoogte, waar het iets koeler is. Er valt slechts 300mm regen per jaar, waardoor de opbrengst per hectare erg laag is. De grond in Murcia bestaat voornamelijk uit bruine kalksteen, klei, slib en grind, dat het schaarse water goed vasthoudt. De druivenstokken hebben wortels tot wel 20m diep om bij dat water te komen. Monastrell rijpt laat, zodat de oogst in de koelere periode van eind-september tot oktober kan plaats hebben. Door de late rijping bevatten de druiven veel suiker, waardoor de wijn een hoog alcoholpercentage van 14-15% krijgt.

Plakt op je tanden
Monastrell groeit in dicht gepakte trossen van kleine druiven met een dikke schil, waardoor die de hitte en de droogte goed kan doorstaan. Die dikke schil bevat veel tannine en geeft de wijn een dieprode, bijna zwarte kleur. Het hoge tanninegehalte maakt de jonge wijn een beetje wrang (het plakt op je tanden), maar zorgt er ook voor dat de wijn lang bewaard kan worden.

De Monastrell druif wordt ook in Catalonië geteeld, waar die Mataró wordt genoemd. In Frankrijk wordt hij Mourvèdre genoemd en wordt vooral geteeld in de zuidelijke Rhône vallei, de Provençe (Bandol) en Corsica. Ook in Australië en Californië zijn wijngaarden met deze druivensoort te vinden. In Murcia komen de wijnen uit de Denominación de Origen Jumilla, Yecla en Bullas.

Jumilla
De D.O. Jumilla bestaat sinds 1966 en daarmee het oudste officieel erkende herkomstgebied van Murcia en één van de oudste van Spanje. Het is ook de grootste Denominación de Origen van Murcia met 22.700 ha wijngaarden verdeeld over 39 bodega’s in de provincies Murcia en Albacete.

Yecla
Yecla is één van de kleinste wijngebieden in Spanje met slechts 11 wijnmakerijen; het is een Denominación de Origen sinds 1975. Het is de meest noordelijke D.O. van Murcia en ligt tussen D.O. Jumilla en D.O. Alicante.

In het hoger gelegen gebied ten noorden van het dorp Yecla, Campo Arriba, worden voornamelijk rode wijnen van Monstrell gemaakt; in het zuidelijke, lagergelegen Campo Abajo worden witte wijnen van Macabeo en Airén gemaakt. Maar er wordt ook rosé, mousserende en versterkte wijnen gemaakt.

Bullas
Bullas is de meest recente Denominación de Origen (herkomstgebied) in Murcia (1994). De D.O. heeft 12 bodega’s en omvat een groot gebied in 8 gemeentes rondom Bullas met in totaal 1800 hectare wijngaarden. De wijngaarden liggen op 400m tot 800m hoogte en zijn voor 90% met Monastrell beplant.

Voor de zekerheid
Omdat we toch in Murcia zijn is het natuurlijk kleine moeite om de wijn uit alle drie regio’s onder de loep te nemen. We gingen bij verschillende bodega’s op bezoek. Zoals altijd heeft elke wijnmaker mooie verhalen en vertelt met passie over de wijnen die daar gemaakt worden.

Die passie proef je terug in de wijnen en het zijn juist de verhalen over de geschiedenis van de bodega die er een extra dimensie aan geven.

Casa Castillo
Wij bezoeken Casa Castillo, opgericht in 1941 door de grootvader van de huidige wijnmaker, José-Maria Vicente. Casa Castilla heeft nu 170 hectare wijngaarden op een helling van de Sierre de Molar 12 km ten westen van Jumilla, daar omheen groeien amandel- en olijfbomen. Het verhaal van Casa Castillo is het verhaal van de wijnbouw in Murcia. Grootvader José Sánchez-Cerezo verbouwde esparto-gras (gebruikt voor de Espadrille schoenen en voor de productie van papier), maar ging over op de teelt van Tempranillo en Cabernet-Sauvignon druiven, die hij verkocht aan lokale wijnmakers.

José-Maria’s vader, Nemesio Vicente nam het bedrijf in 1970 over en kocht meer land voor de teelt van druivenstokken. Hij was een groot liefhebber van Rioja en Ribera del Duero wijnen en plantte daarom vooral Tempranillo druivenstokken en begon in de jaren 80 zelf wijn te maken.

Vader en zoon
José-Maria kwam in 1994 bij het bedrijf en leerde het vak van zijn vader. Hij is een groot wijnliefhebber en heeft een persoonlijke collectie van meer dan 100 flessen wijn. Hij begon in 1996 met de teelt van Monstrell, dat nu 80% van de wijngaarden uitmaakt.

Daarnaast wordt er Garnacha (12%) en Syrah (8%) geteeld. De druiven worden slechts 7 tot 10 dagen in hele trossen gefermenteerd en voor het einde van de fermentatie geperst, waardoor de wijn slechts weinig tannines meekrijgt. De fermentatie wordt gedaan in betonnen tanks, die maar heel weinig lucht (zuurstof) doorlaten, waardoor de wijn fris en fruitig blijft.

De wijn wordt gerijpt in 500 liter foudres, waardoor de invloed van het eikenhout beperkt blijft, alles om een lichte, fruitige stijl te behouden.

Proeven!
José-Maria maakte in 1998 zijn eerste wijn: Las Gravas, waarvoor de druiven van een hoger gelegen helling komen, die naar het noorden georiënteerd is, waardoor de ze langzamer rijp worden. Las Gravas was oorspronkelijk een blend van Cabernet-Sauvignon en Monastrell, in 2001 werd Syrah aan de blend toegevoegd, in 2008 werd Cabernet-Sauvignon vervangen door Garnacha en sinds 2016 maakt Syrah geen deel meer uit van de blend. Wij proeven Las Gravas 2018(€25), een blend van Monastrell en Garnacha met krachtige aroma’s van zwarte bessen, balsamic, kreupelhout en een beetje mineraliteit.

Verder proefden we de Casa Castillo Monstrell (€8), die wordt gemaakt van druiven uit de vallei en rijpt slechts 3 tot 6 maanden op Frans en Amerikaans eikenhouten vaten, waardoor frisse, fruitige wijn verkregen wordt. Vino de Finca (€12) wordt gemaakt van druiven van meer dan 30 jaar oude wijnstokken. El Molar (€14) is een fruitge Grenache wijn met rood fruit aroma’s, medium body en zachte tannines. Valtosca (€18) is een Syrah wijn met jammige zwartbessen en pruimen aroma’s en een stevige structuur.

Pie Franco (€75) is de topwijn van Casa Castillo en komt van Monastrell wijnstokken op een naar het zuiden gelegen helling. Het is een krachtige wijn met aroma’s van zwarte bessen en specerijen, aardse tonen zoals leer, maar ook een vleugje chocolade. Deze wijn kan gemakkelijk 10 jaar bewaard worden.

Bodegas Juan Gil
Juan Gil is de bekendste en commercieel meest succesvolle wijnmakerij in Jumilla. Het bedrijf werd in 1916 opgericht en wordt nu bestierd door 9 broers en zussen van de vierde generatie onder leiding van Miguel en Ángel Gil. Bodegas Juan Gil heeft nu 350 ha wijngaarden in Jumilla op 700m tot 850m hoogte met hoofdzakelijk Monastrell druiven en daarnaast Cabernet-Sauvignon, Syrah, Merlot en Petit-Verdot. De oudste druivenstokken zijn 85 tot 90 jaar oud.

Juan Gil Etiqueta Plata (€12) is gemaakt van Monstrell van oude druivenstokken met een rijping op nieuwe Frans eikenhouten vaten. Een wijn met volle, rijpe fruit aromas met toast/ eikenhout op de achtergrond

Juan Gil Etiqueta Azul (€24) is een blend van Monstrell, Cabernet-Sauvignon en Syrah van zeer oude druivenstokken van een hoog (800m) gelegen wijngaard met 18 maanden rijping in eikenhouten vaten. De wijn heeft krachtige aroma’s van zwarte kersen, zwarte bessen, bramen en toast, cacao en specerijen, hij is vol in de mond met een mooie balans tussen elegante zuren en rijpe tannines en een lange afdronk.

Bodegas El Nido is opgericht in 2001 als samenwerking van de familie Gil met de Australische wijnmaker Chris Ringland. El Nido maakt nu 3 wijnen: El Nido (70% Cabernet-Sauvignon, 30% Monstrell, 24 maanden rijping, Clío (70% Monstrell, 30% Cabernet Sauvignon, 24 maanden rijping) en Corteo (100% Syrah, 30 maanden rijping).

Bodegas Castaño
De familie Castaño is een van de voornaamste wijnmakers in Yecla. Ramón Castaño Santa maakte zijn eerste wijn in 1950 en heeft zich van meet af aan ingezet om Yecla een aparte D.O. te maken, wat in 1975 gelukt is. Zijn drie zoons, Ramón, Juan Pedro en Daniel zijn sinds 1980 in het bedrijf actief en hebben zich ingezet om Yecla internationaal op de kaart te zetten, inmiddels wordt 85% van Yecla’s wijn geëxporteerd. Zij hadden dat niet kunnen doen zonder hun wijnmaker, Mariano López, die al 30 jaar de kelders bestiert en de moderne fermentatie methode in temperatuur gecontroleerde, roestvrij stalenvaten introduceerde.

Bodegas Castaño maakt een uitgebreide reeks rode, witte en rosé wijnen, een reeks ecologische wijnen en een zoete rode Monastrell wijn. Wij proefden hun voornaamste wijnen:
Castaña Colleción 2016 (€12,50) is een blend van 70% Monastrell (van 71 jaar oude druivenstokken) en 30% Cabernet-Sauvignon, die 10 maanden op Frans en Amerikaans eikenhouten vaten gerijpt heeft.

Castaña Casa de la Cera 2014 (€32,50) is een blend van 50% Monastell en 50% Cabernet-Sauvignon, Merlot, Garnacha en Syrah, die 20 maanden op nieuwe Frans en Amerikaans eikenhouten vaten gerijpt heeft. De wijn heeft een intens aroma van rijp fruit, kersen, bessen en pruimen met balsamiek, specerijen en mineraliteit; hij is vol en geconcentreerd in de mond met frisse zuren en ferme tannines met een lange afdronk.

Casa Cisca 2015 is 100% Monastrell van 100 jaar oude druivenstokken, die 16 maanden op Frans en Amerikaans eikenhouten vaten gerijpt heeft. De wijn heeft intens rood fruit aroma’s, kersen, cassis met een vleugje cacao en tabak; vol, stevig en rond in de mond, fruitig met frisse zuren, rijpe tannines en een zijdezachte afdronk.

Bodegas Lavia
Bodegas Lavia is in 2003 opgericht in Venta del Pino ten zuidwesten van Bullas en is de jongste wijnmakerij in D.O. Bullas. Het is ook de kleinste wijnmakerij van Bullas met 12ha Monastrell wijngaarden op 800 hoogte met druivenstokken van 40 jaar oud. Op een van de hellingen ligt een klein perceel met Syrah druiven, die worden gebruikt in de Lavia wijn. Bodegas Lavia’s wijnmaakster, Laura Ramos heeft als missie om de beste wijnen van Bullas te maken van de bodega’s eigen, biologisch geteelde druiven.

Wij proefden: Lavia 2017 (€11,50) is een blend van Monastrell en Syrah. Lavia + 2016 (€14,45) is een 100% Monastrell wijn. Finca Paso Malo 2014 (€38,55) is 100% Monastrell van de gelijknamige wijngaard, die vuursteen in de bodem heeft. Hij is diep robijnrood, heeft aroma’s van zwart fruit en mineraliteit (vuursteen), kruiden (rozemarijn), tabak, cederhout; volle, stevige structuur in de mond, lichte zuren en stevige tannines met een vleugje mineraliteit in de afdronk.

Foto’s: Bodegas uit dit artikel, archief.

Picture of Ronald Dorlas
Ronald Dorlas

Vinoloogvan de Nederlandse Wijnacademie en wijnredacteur van ESpecial Life.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Beter in beeld

Seeeze is uw one-stop-shop voor vastgoed presentatie aan de Costa del Sol, zowel voor de makelaar als de huiseigenaar. Met innovatie, klantvriendelijkheid en creativiteit hoog

Gefrituurde passie

Churros, de goudkleurige, gefrituurde deegstengels die je in de warme chocolademelk doopt. Wie krijgt daar nu geen zin in! In Spanje het meest bekende ontbijt

Op de bank slapen

Als u op zoek bent naar een veelzijdige bank die ruimte bespaart én uw leven gemakkelijker maakt, dan is een slaapbank de beste optie. Een

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)