Wetmatig huisdieren houden

Na jaren van politieke strijd is dan eindelijk de nieuwe Ley de Protección de Animales aangenomen. Het was de bedoeling dat deze met ingang van 29 september van kracht zou worden. Er blijken echter wat haken en ogen te zijn over de verplichte cursussen en verzekeringen dus er is uitstel van die delen van de wet. Maar het kan geen kwaad alvast vooruit te kijken wat de eigenaren van huisdieren te wachten staat. Het betekent namelijk nogal wat voor mensen met huisdieren. De basis van deze wet is dat dieren niet meer als ´dingen/meubilair´ worden beschouwd. Het zijn levende wezens die nu officieel rechten hebben gekregen.

Eén van de doelstellingen van de nieuwe wet is het bevorderen van het adopteren van dieren en tegelijkertijd het fokken van dieren ontmoedigen. Voor de inhoud van deze wet zijn geen dierenartsen of wel het Colegio de Veterinarios geraadpleegd, hetgeen nogal wat hiaten en onmogelijkheden zal creëren.

Welke dieren onder de wet vallen en als huisdier mogen worden gehouden staat in de Lista Positivo. Voorlopig staan daar alleen de hond, kat en fret op. Daarna wordt deze lijst uitgebreid en in de tussentijd moeten alle andere dieren (schildpad, konijn, cavia, vogels etc) worden aangemeld bij de bevoegde autoriteit. Jachthonden en stieren vallen niet onder deze wet, zij krijgen hun eigen wet.

Iedereen die een hond neemt moet een gratis online cursus doen om te leren wat het hebben van een hond eigenlijk inhoudt. Heeft u al een hond, dan moet deze cursus binnen 2 jaar worden gedaan. Honden, katten en fretten moeten vanaf de 3 maanden gemicrochipped zijn en jaarlijks ingeënt en ontwormd worden. Dit alles komt op de microchip te staan.

Een eigenaar mag niet meer dan 5 dieren op zijn naam hebben staan anders moet het als een Nucleo Zoológico (een dierentuintje dus) worden geregistreerd. Als het huisdier kwijtraakt moet dit binnen 48 uur via de microchip registratie door de dierenarts worden aangegeven, zo niet dan wordt er van uitgegaan dat het dier is verlaten en daar staat een boete op van 50.000 euro en mocht het dier ook schade hebben veroorzaakt dan kan zelfs een gevangenisstraf worden opgelegd.

Daarom is iedere eigenaar verplicht een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Vaak zit dit in de huisverzekering, maar check dit even. Hiermee is Spanje het eerste land die een verplichte verzekering oplegt.

Dieren fokken mag alleen als de fokker geregistreerd is in het Registro de Criadores. Pups en kittens die geen registratienummer hebben mogen dus alleen via een geregistreerd asiel worden gemicrochipped en ter adoptie gegeven worden. Alle zwerfkatten moeten voor de 6 maanden gecastreerd worden en een microchip hebben die geregistreerd wordt op de Ayuntamiento. Hoe dit alles gecontroleerd gaat worden weet niemand. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat…

Nazli van der Kieboom
Nazli van der Kieboom

Nazli is dierenarts gespecialiseerd in gezelschapsdieren. Sinds 2011 runt ze haar kliniek in Estepona.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Werken voor je geld

Briefjes met ‘collega gezocht’ in etalages, alarmerende berichten over personeelstekorten, campagnes op Facebook en LinkedIn met vacatures in het buitenland, sectoren die uit pure nood

Inflatie, inflatie, inflatie

Niet alleen in beleggersland, maar in het gehele land, nee in de gehele wereld gaat het er geen nieuwsitem voorbij, zonder dat inflatie wordt aangehaald.

Marijke de Nier

Marijke de Nier runt het makelaarskantoor Residencia Estates in Elviria. Begin dit jaar besloot ze al dat haar kantoor niet meer zo overdreven groot hoefde

Noem je mijn hond dik??

Zoals zo goed als dagelijks gebeurt, belt iemand om een afspraak te maken voor de sterilisatie van een hond. In dit geval een 2 jarig

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)