Wereldeconomie: dit is je jaarhoroscoop

Januari en februari zijn bij uitstek maanden waarin iedereen benieuwd is hoe het komende jaar er ongeveer uit zal zien.
De jaarhoroscopen vliegen je om de oren,
weeralmanakken worden er op nageslagen om een nat voorjaar of hete zomer te voorspellen en economen geven hun visie over de financiële toekomst van de wereld.

Het één is wat wetenschappelijker onderbouwd dan het ander, maar het kan een leidraad zijn voor je plannen. Na een turbulent jaar willen wij wel eens weten wat de voorspellingen voor de wereldeconomie zijn, de ‘outlook 2023’ volgens de diverse financiële instellingen. Hugo vat het even fijn samen.

Tekst & foto’s: Maria Kupers

Of je nu wel of niet snapt hoe ‘de economie’ precies werkt, in je dagelijks leven heb je wel met de gevolgen van bepaalde economische ontwikkelingen te maken. Heel simpel en actueel voorbeeld: de huidige inflatie. De kosten voor boodschappen, brandstof en energie zijn een stuk hoger dan voorheen. Gaat het goedkomen in 2023?

Vreemde verschijnselen
“Afgelopen jaar was een extreem volatiel jaar op de beurzen. Als je niet belegt merk je daar eigenlijk niet zoveel van. Je hoort op het nieuws eens iets over aandelenkoersen en dat was het dan wel. Maar als de beurzen lange tijd onstabiel blijven slaat die onrust van de financiële markten over op de consument,” vertelt Kaspar Huijsman van Hugo Investing. “In 2022 hadden we de vreemde situatie dat het consumentenvertrouwen op een dieptepunt kwam, de inflatie enorm hoog was maar er over het algemeen niet minder geld uitgegeven werd.”

Net als meteorologen die extreme weersomstandigheden als uitermate interessant beschrijven, heeft ook Kaspar met veel interesse gekeken naar het afgelopen beursjaar. “De ontwikkelingen volgden elkaar snel op, als belegger en beleggingscoach vond ik het een uitdaging om in te spelen op alle veranderingen, risico’s minimaal te houden en kansen te grijpen. Het is mijn dagelijks werk maar ik blijf het fascinerend vinden.”

Koffiedik of keiharde voorspellingen?
Aan het begin van het jaar komen diverse financiële instellingen met hun verwachtingen voor het komende jaar. Het team van Hugo Investing bestudeerde veel rapporten en maakte een vergelijkende samenvatting. Op de kantoren in Marbella en Alicante organiseerden ze een speciaal seminar voor iedereen die goed voorbereid het beursjaar wil beginnen en voor mensen die sowieso benieuwd zijn naar de trends in de economie.

“We hebben de gegevens van onder andere Standard & Poor, Eurostat, IMF, de Europese Commissie, de Wereldbank, Goldman Sachs, Goldman Morgan en de FED naast elkaar gelegd. Daar zie je een aantal zaken die overeenkomen. Even kort door de bocht: technologie, de gezondheidssector en de energiemarkt zijn interessant voor beleggers en de inflatie zal in 2023 iets dalen” aldus Kaspar.

Het zit ‘m in details
Het publiek bij het seminar in Marbella bestaat uit doorgewinterde beleggers en mensen die net begonnen zijn. De één houdt van het spel, de ander wil met de behaalde winst een lange reis gaan maken en weer een ander wil het pensioen veiligstellen. Sommigen hebben al één of meerdere online cursussen van www.academy-for-investors.com gedaan, anderen komen naar elke bijeenkomst die Hugo organiseert, want hoe meer kennis hoe beter de resultaten.

Tijdens het seminar gaat Kaspar in op de details van de voorspellingen en presenteert duidelijke voorbeelden. Waar je vroeger nog zonder problemen in vrijwel alle tech-bedrijven kon investeren, blijkt dat je nu toch wat meer onderzoek moet doen.

“Vorig jaar zijn de aandelen van onder andere Amazon, Meta (facebook) en Snapchat behoorlijk in waarde gedaald. De sector blijft interessant maar je moet wel selectief zijn. Neem bijvoorbeeld een bedrijf als Adyen, weinig mensen zullen de naam herkennen maar Ebay heeft het betalingssysteem van Paypal vervangen voor de betaaltechnologie van dit Nederlandse bedrijf. Ze zijn goedkoper en beter en als je de volgende keer als je online iets bestelt goed oplet zie je in de betaallink die naam verschijnen. Dat is een voorbeeld van een bedrijf dat je in de gaten moet houden” vertelt Huijsman.

De truc zit ‘m dus in het bestuderen van de plannen van een bedrijf, natuurlijk de financiële gegevens en ook van de trends op de markt. Vorig jaar kwam het bedrijf OpenAI in het nieuws omdat het met een programma van hen mogelijk wordt om met een paar sleutelwoorden de computer een volledig werkstuk te laten schrijven.

De naam van het bedrijf zegt het al, artificial intelligence is waar het allemaal om draait. De ontwikkelingen gaan snel en onder andere Microsoft gaat hun programma ChatGPT van hen integreren in hun systemen. In eerste instantie was Google niet onder de indruk maar vlak voor het einde van 2022 werd de CEO van Google toch zenuwachtig, het zou hen miljarden aan reclame-inkomsten kunnen schelen.

Kansen genoeg
Ook voor de (nog) niet beleggers is de informatie van Hugo Investing interessant, simpelweg om wat extra inzicht in de financiële wereld en economie te krijgen. Zo blijkt dat de waarde van goud maar licht is gestegen en beursgenoteerde onroerend goed fondsen vorig jaar licht gedaald is. En dat terwijl die normaalgesproken in tijden van inflatie nou juist als zekere investering worden gezien.

Ondanks alle ontwikkelingen op het gebied van milieuvriendelijke energie blijkt toch dat men verwacht dat de komende jaren de prijs van uranium omhoog zal gaan. Door de huidige energiecrisis zijn de plannen voor kerncentrales weer uit de kast gehaald. Investeren in de gezondheidssector is gebaseerd op een heel logische redenering: mensen worden ouder en hebben allerlei soorten zorg nodig. Bovendien is er sinds corona veel meer aandacht voor persoonlijke gezondheid, dus niet alleen grote verzekeringsmaatschappijen, farmaceutische bedrijven maar ook allerlei andere bedrijven die inspelen op die trend zijn de moeite van het onderzoeken waard. Volgens de verwachtingen zal deze sector sneller groeien dan de Amerikaanse economie.

Trade Saf€
Iedereen die belegt moet natuurlijk goed beslagen ten ijs komen en de risico’s zo minimaal mogelijk houden. Tijdens het seminar vertelt Kaspar over opties om aandelen te verzekeren, aandelenmandjes (ETF’s) voor een hele sector en obligaties met een vooraf vastgestelde rente.

“Hoe accuraat de diverse voorspellingen voor 2023 zijn zal nog blijken. Maak goed doordachte plannen en zorg dat je over informatie beschikt. Daarbij kun je altijd rekenen op Hugo, met cursussen, seminars of via persoonlijk contact met onze beleggingsexperts” sluit Kaspar af.

Meer informatie en de agenda:
www.hugoinvesting.com

Meer info over de Outlook 2023: de editie van 14 januari van ‘Beursredacteurs’ op
youtube.com/hugoinvestingspanjeportugal

Presentatie ontvangen?
Stuur een mail naar info@hugoinvesting.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)