Wandeling met uitzicht

Op korte afstand van Marbella, voorbij de golfbanen van Nueva Andalucia en de wijk Aloha, is er een mooie, niet al te lange wandeling die loopt naar de rand van het stuwmeer van Istán. Het pad kent nauwelijks schaduw en daarom is het verstandig, om in de zomermaanden, de wandeling in de vroege ochtend te maken. Van eind april tot begin juni wandel je door één grote bloemenzee.

Tekst en foto’s: Helga van der Zon. Kaart: © OpenStreetMap contributors

Via Google Maps rij je naar het startpunt (Ruta-Puerta Verde de Marbella) waar zich een klein parkeerterrein bevindt. Vanaf hier volg je het grindpad waarbij je de Concha aan onze rechterhand in al haar pracht kunt aanschouwen. Na 3 minuten lopen is er een splitsing. Blijf het grotere pad (de linker) volgen.

We gaan over de brug van de tolweg en zien links achter ons de Marokkaanse kust, Gibraltar en het vlakbij gelegen Lago de Las Tortugas. Voor ons zien we boven op de hellingen de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw megaproject, Real de la Quinta. Tussen twee heuvelruggen wordt een groot meer aangelegd met daar omheen een hotel, restaurants, tennisbanen, een kleine 6 holes golfbaan en een enorm aantal huizen en appartementen. Volgens de brochure is het een duurzaam project, wij begrijpen dat je met dergelijke terminologie blijkbaar makkelijker een vergunning krijgt voor een wijk aan de rand van een Nationaal Park.

Steeds blijven we het grote pad volgen en negeren we de afsplitsingen. Na een half uur treffen we een splitsing aan, die loopt naar het stuwmeer. Hier slaan we voor het eerst af van het grote pad, in de richting van het meer en de rots met het eenzame boompje. We verbazen ons over het hoge waterpeil van het meer. Maandenlang was er een grote rand van zand te zien maar na alle regen van maart en april is het meer voor 95% gevuld; een garantie dat Marbella, zo hopen we, in ieder geval voor de zomer weer genoeg water heeft om alle toeristen, huizenbezitters en zwembaden te kunnen voorzien

Embalse de la Concepción
Het stuwmeer, met een oppervlakte van 214 ha en een capaciteit van 57 miljard liter water (57 hm3), strekt zich uit over een lengte van 5 kilometer van de Rio Verde die begint in de Sierra de las Nieves en 40% van het meer vult. Het ontvangt daarnaast water van de rivieren Guadaiza, Guadalmina en Guadalmansa, totaal voor 60%. Het bevoorraad Marbella, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Benahavis, Estepona, Casares en Manilva.

Na een klein kwartier treffen we een boom waarvan de schaduw wat verkoeling biedt, ideaal voor een kleine stop of picknick met uitzicht over het meer. Hierna lopen we door naar de rots met het eenzame boompje. Ook daar is een schaduwplek. Dit is het eindpunt van de route en keren we om.

Nadat we weer op het pad zijn aanbeland volgen we bij het groene paaltje het grotere pad (rechts). Na een kleine stijging slaan we boven bij de splitsing linksaf. We maken nu op de weg terug een aantal lussen die steeds weer op het grotere grindpad van de heenweg uitkomen. Uiteindelijk komen we weer bij het startpunt terug.

Lago de las Tortugas
Vlakbij ligt de Lago de las Tortugas (schildpaddenmeer) dat eigenlijk ook een reservoir is. Aan de zuidkant is in 1890 een 20 meter hoge dam gebouwd. Vroeger waren dit soort reservoirs (zoals o.a. de Cable Ski plas in San Pedro en het huidige meer van de Los Flamencos golfbaan) verbonden via een aquaduct, voor die tijd uniek in Spanje, om de sinaasappel boomgaarden en suikerriet-plantages van water te voorzien. Behalve vogels zie je hier ook schildpadden, waaraan het meer haar naam dankt. Het is mogelijk hier te zwemmen en te picknicken. Helaas bevindt zich hier in de buurt nergens een restaurant, dus drankjes en hapjes meenemen is de enige optie.

Samen wandelen
Wil je deze route liever in oktober en in gezelschap wandelen? De routes van 20 en 30 kilometer van Marbella 4Days Walking gaan op zondag 9 oktober ook via de Puerta Verde en de Lago de las Tortugas.

Wikiloc: Ruta Verde de Marbella-Embalse de la Concepción
www.marbella4dayswalking.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)