Verstopte prooi

Katten zijn, behalve in familieverband, solitaire dieren. Van nature zijn ze carnivoor en echte jagers. Dat jagen zit er nog steeds in maar de volle voerbak haalt de noodzaak een beetje weg. Prooien worden mee naar huis genomen als cadeautje, niet door iedereen gewaardeerd, of om mee te spelen.

Dat spelen doen ze overigens niet alleen met prooien, alles wat in hun zicht komt kan opgejaagd worden. Dingen die ze in hun omgeving tegenkomen zoals steentjes, of pollen gras kunnen ineens in hun ogen een heel gevaarlijk object worden. Kattenspeeltjes zoals balletjes, touwtjes of muizen zijn altijd leuk maar ook dingen waarvan je liever niet hebt dat daar kattenpootjes aankomen worden door handige pootjes het hele huis doorgeslagen. Menig kattenliefhebber weet dat onder de bank oorbellen, sokken of elastiekjes teruggevonden kunnen worden. Het blijft echter niet altijd bij het ‘opjagen’ van voorwerpen, sommige katten eten ze ook op. Daarom zien we in de praktijk nog wel eens een kat met een darmverstopping door een vreemd voorwerp.

Zo ook de kleine Paloma, een poesje van 4 maanden oud. Ze wilde al een paar dagen niet eten en nu ook niet meer drinken en lag maar een beetje miserabel in haar mandje. Paloma is met de fles groot gebracht omdat ze alleen, 3 dagen oud, was gevonden bij de vuilnisbakken. Kittens die niet door hun kattenmoeder worden grootgebracht maar door een mensenmoeder hebben totaal geen respect voor mensen. Waar een kat ‘de kat uit de boom kijkt’, dus zich keurig gedraagt bij een onderzoek, zijn deze kittens erg moeilijk te onderzoeken. Maar het was na een ‘opvoedingscursusje’ duidelijk te voelen dat er iets vast zat in de darm. Kleine Paloma is geopereerd en het bleek een amandel te zijn, deze is verwijderd en ze is helemaal herstelt.

Daisy een poes van 3 jaar, heel lief en erg speels vond het zeer interessant om de eigenaar mee te helpen met het naaien van een blouse. Op de grond lagen stukjes stof en draadjes. Ineens begon ze te kokhalzen en met haar nagels in de mond te klauwen. Onderzoek was onmogelijk omdat ze helemaal gestressed was, dus na verdoving vonden we een draad die aan 2 kanten van de huig was ingeslikt en dus niet naar voren of naar achteren kon. De draad eruit getrokken en na lekkere pijnstillers mocht ze weer naar huis.

Foto: Kote Puerto

Picture of Nazli van der Kieboom
Nazli van der Kieboom

Nazli is dierenarts gespecialiseerd in gezelschapsdieren. Sinds 2011 runt ze haar kliniek in Estepona.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)