Bloedzuigertjes

Teken leven van het bloed van gewervelde dieren; ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Het dier waarop de teek leeft, wordt gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken zijn vogels, reptielen en verschillende zoogdieren.

Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen en worden daarom vectoren genoemd. Na de steekmuggen zijn teken de belangrijkste verspreiders van ziekten. De bekendste Europese teek, die tevens een overbrenger is van de ziekte van Lyme, is de schapenteek (Ixodes ricinus)

Teken zien eruit als soort spinnetjes maar boren hun voedings apparaat in de huid waardoor ze vastzitten. Eerst spuiten ze een middel in om het bloed lokaal onstolbaar te maken en dan zuigen ze bloed. Na 24 uur spoelen ze hun maag waarbij de ziekten in de bloedbaan worden gebracht. Deze teken brengen bij honden verschillende ziekten over: Ehrlichiose, Babesiose, Borreliose (Lyme) .

Teken zitten in struikgewas, bomen en op grassprieten te wachten tot een gastheer langskomt. Ze gaan extreem zuinig met hun energie om en kunnen meer dan een jaar zonder voedsel, sommige soorten wel vijf jaar. Teken detecteren hun potentiële gastheer door de uitgestraalde lichaamswarmte, en wellicht ook door de geur. Een teek kan enige dagen tot enkele weken op dezelfde gastheer blijven zitten. Ze kunnen via de extremiteiten van de gastheer omhoog klimmen en nestelen zich bij voorkeur in huidplooien, maar ook wel gewoon op een been, arm of poot. Een teek loopt meestal enige minuten rond op zoek naar een geschikte plaats, alvorens zich in de huid vast te bijten.

Het is zaak een vastgezogen teek zo snel mogelijk te verwijderen. Daarbij moet voorkomen worden dat de teek wordt beschadigd. In geval van letsel leegt de teek zijn maaginhoud in het lichaam van de gastheer, waardoor het besmettingsgevaar vele malen groter wordt. Het verdient de voorkeur bij het verwijderen van een teek gebruik te maken van speciale hulpmiddelen. Deze dienen na gebruik meteen gedesinfecteerd te worden.

Het is belangrijk om de hond, de kat en de mens te beschermen tegen teken. Dit kan doormiddel van tabletten, pipetten, banden en sprays. Welk middel het beste is voor uw huisdier ligt aan de woonomgeving, het uitlaatgebied. Vraag uw dierenarts om advies voor een goed middel voor uw huisdier.

Nazli van den Kieboom
Dierenarts bij Pointer Clinic in Estepona

pointerclinic.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)