Biologische markten in Málaga


Biologische producten zijn vaak smaakvoller, gezonder, seizoensgebonden en komen van dichtbij. Met consumptie ervan geef je de wereld een klein zetje in de goede richting. Maar waar vind je die producten als je op vakantie bent, of verblijft in een land waar je nog niet honderd procent thuis bent? Om je bij die zoektocht te helpen, ging ESpecial Life op zoek naar de belangrijkste biologische markten die in de provincie Málaga worden georganiseerd.

Tekst & foto’s: Else Beekman

In het binnenland van de Costa del Sol liggen twee enorme ‘groentetuinen’ rond de rivier Guadalhorce en in de streek La Axarquía. Van alle landbouwers en boeren die gebruik maken van de vruchtbare grond en het gunstige klimaat in de provincie Málaga kiezen er steeds meer voor een biologische en duurzame benadering. Dus wie weg wil blijven van toxische stoffen, additieven of chemische bereidingswijzen kan ook in het uiterste zuiden van Spanje terecht.

Hoewel veruit het grootste deel van de productie van biologische levensmiddelen in Spanje nog het buitenland als bestemming heeft, neemt het aandeel biologische producten in de schappen van supermarkten toe. Her en der langs de kust en ook in de stad Málaga openen winkels die zich compleet op een biologisch aanbod toeleggen hun deuren.

Heb je geen biologische winkel in de buurt? Dan kun je terecht bij één van de vele biologische (boeren)markten in de provincie. Er is elke zaterdag en zondag wel ergens een markt waar je terecht kunt voor producten direct van de boer en producten die honderd procent biologisch zijn, zoals groenten, fruit, noten, zaden, pitten, honing, jam, olijfolie, wijn, kaas, zuivel, kruiden, vlees, eieren, meel, pasta, visconserven of natuurlijke zeep.

Vaak is er op die ‘mercadillos ecológicos’ ook een plek waar je iets kunt eten en drinken en hoe leuk is het om een praatje te maken met de producent van de artikelen die je er koopt.

Op sommige van de markten kun je niet alleen levensmiddelen maar ook ambachtelijke streekproducten zoals handgemaakte waaiers, rieten manden, keramiek, espadrilles, tassen, hoeden of textiel kopen.

De feiten op een rijtje

In Spanje worden biologische producten aangeduid met de termen ‘biológico’, ‘orgánico’ en ‘ecológico’. Volgens het ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding (MAPA) is biologische productie ‘afkomstig van levensmiddelenbedrijven en –producenten die de beste milieupraktijken combineren met een hoge mate van biodiversiteit en behoud van natuurlijke hulpbronnen. Daarbij worden veeleisende normen op het gebied van dierenwelzijn toegepast volgens de voorkeuren van bepaalde consumenten. Het weglaten van chemische (bestrijdings)middelen is dus niet het enige dat nodig is om een product als biologisch te kunnen beschouwen’. Alle biologische producten dienen het Europees biologisch keurmerk te hebben.

Andalusië en Málaga
Volgens gegevens uit 2018 van de regionale regering zijn er in Andalusië in totaal 15.401 producenten van biologische producten. Hiervan zitten er 1.802 in de provincie Málaga, dat daarmee na Almería, Granada en Córdoba de vierde plek in de deelstaat inneemt. Málaga beschikt over 36.270 hectare grond van de in totaal één miljoen hectare in heel Andalusië waarop biologische producten worden verbouwd. Olijfboomgaarden nemen het grootste deel hiervan in met 4.118 hectare, gevolgd door citrusvruchten (2.206) en noten (2.052). Daar komen subtropische vruchten en granen nog bij. Málaga staat aan kop in Andalusië wat betreft industriële activiteiten op biologisch vlak. Hier gaat het om bedrijven die biologische levensmiddelen bewerken, verwerken en verpakken.

Biologische landbouwareaal Spanje
Spanje is het Europese land met het grootste aantal hectares (2 miljoen) waar biologische producten op worden verbouwd. Het land wordt in dit opzicht gevolgd door Italië met 8 procent minder, Frankrijk met 16 procent minder en Duitsland met 45 procent minder.

Van alle biologische productie in de Europese Unie vertegenwoordigt Spanje 17 procent, Italië 15 procent, Frankrijk 14 procent, Duitsland 9 procent. Binnen Spanje vertegenwoordigen de autonome regio’s Andalusië, Castilië-La Mancha, Catalonië, de regio Valencia en Extremadura 83 procent van de volledige oppervlakte waarop biologische producten worden verbouwd.

Consumptie biologische producten
Wat betreft de consumptie van biologische producten staat Spanje in de onderste regionen van de ranglijst. Tachtig procent van wat in Spanje wordt gemaakt, heeft als bestemming het buitenland: vooral Duitsland, Scandinavië, Zwitserland en Nederland.

Spanjaarden geven per hoofd van de bevolking 36,33 euro uit aan biologische producten. Dat is een toename van 12,5 procent ten opzichte van 2015. Ter vergelijking: Duitsers besteden hieraan meer dan 250 euro per jaar. In de laatste tien jaar nam het aantal producenten in de biologische sector toe tot 41.871 (51%). Van alle producenten vertegenwoordigt de meerderheid de landbouw (86%). Hier gaat het vooral om granen, olijven, noten, wijngaarden, peulvruchten en groenten.

Waar moet je zijn?

Eerste weekend van de maand
Zaterdag: Marbella van 10 – 14h in de Avda. España, Pinar de Elviria.
Zondag: Gedeeltelijke biologische markt in Cártama van 10 tot 14 uur in het park van de wijk Los Naranjos, tegenover het tankstation.
Zondag: Rincón de la Victoria in de ochtend op Plaza de la Constitución.

Tweede weekend van de maand
Zaterdag: Málaga van 10 tot 14 uur in de Paseo de Reding in de wijk La Malagueta tussen de zee en het historische centrum.
Zaterdag: Alhaurín el Grande in Calle Real (voetgangersstraat in het oude centrum) van 10 tot 14 uur.
Zondag: Mijas, Las Lagunas van 10 tot 14 uur in Parque de Andalucía.

Derde weekend van de maand
Zaterdag: Marbella – Nueva Andalucía van 10 tot 14 uur in Paseo Ramón Garzón.
Zaterdag: Coín op Plaza de la Villa van 10 tot 14 uur.
Zondag: Benalmádena van 10 tot 14 uur op het feriaterrein van Arroyo de la Miel naast Parque Paloma in de ochtend.

Vierde weekend van de maand
Zaterdag: Málaga, Parque de Huelín (ten westen van de haven bij Paseo Marítimo Antonio Machado) in de ochtend.

Laatste zondag van de maand
La Cala de Mijas van 10 tot 14 uur aan de Boulevar de la Cala tegenover de Tenencia de Alcaldía (gemeentehuis).
Pizarra op de Plaza de la Cultura van 10 tot 14 uur.

Wekelijkse biologische markten
Benajarafe, elke zaterdag van 10 tot 14 uur in Garden Center Florymar.

La Viñuela, elke zaterdag op de Carretera Vélez-La Viñuela, km. 39 van 10 tot 15 uur.

Estepona, elke zondag van 10 tot 14 uur een markt met een combinatie van ‘artesanía’ (ambachtelijke producten) en biologische producten op Plaza ABC.

Coín, elke zondag is er een markt met een gecombineerd aanbod van levensmiddelen (niet uitsluitend ecologische) direct zonder tussenpersonen aangeboden door de producent en ambachtelijke snuisterijen. Van 9:30 tot 14:30 uur aan de Carretera de Coín-Cártama (Avenida de España) bij het winkelcentrum La Trocha.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)