Carla Lopez

Verrassende tassen Made in Spain

Spanje komt waarschijnlijk niet als eerste in je op als je denkt aan luxe (hand)tassen. ‘Spaans design’ wekt eerder associaties op met waaiers, gestippelde jurken met roesjes of de futuristische bouwwerken van Santiago Calatrava. Toch komt veel desingtalent op allerlei gebieden uit Spanje. In deel 3 van deze rubriek Made in Spain is het de beurt aan tassen van Spaanse makelij. Tassen die eerder lijken op een elegant envelopje of enorme ‘zakken’ waar je als gemiddelde vrouw sowieso niets in terug kunt vinden en alles daar tussen in. Bedenk het maar of er is wel een Spaanse ontwerp(st)er die met een flinke dosis creativiteit, talent en fantasie van een lap leer iets fantastisch weet te maken. En leer uit Spanje geniet sowieso veel faam. In het Zuid-Spaanse Ubrique worden er beroemde tassen van grote modehuizen uit Parijs, Milaan en elders van gemaakt. En in Elche en Elda in Alicante tovert men het leer om in het de beste kwaliteitsschoenen. Velen kennen de tassen van de Spaanse merken Carolina Herrera en Loewe wel. Daarom geven we hier een overzicht van minder bekende, maar niet minder erkende tassendesigners met Spaans tintje.

Tekst: Else Beekman

 

mencia meix

Mencía Meix

Dit merk bestaat sinds 2015 en is gevestigd in Madrid. Voor tassen van Mencía Meix wordt alleen de beste kwaliteit materiaal gebruikt. Elk ontwerp kan uniek worden gemaakt door er de initialen van de toekomstige eigenares aan toe te voegen. Het design van de tassen is functioneel, elegant en minimalistisch en van begin tot eind op duurzame wijze gemaakt in Spanje. De Spaanse socialite en voetbalvrouw Sara Carboneras wist met één foto op Instagram, waarop ze met een Mencía Meix-tas poseert, van dat model een rage te maken.

Menciameix.com

Rita RembsRita Rembs

Van jongs af aan had de in de textielwereld van Barcelona opgroeiende Marga Garrido als doel accessoires te ontwerpen voor eigengereide vrouwen. Daarom is elke tas die ze sinds 2008 ontwerpt uniek, want gebaseerd op de specifieke wensen van de klant. Garrida kiest persoonlijk alle stukken leer uit en zit bovenop elke stap in het ambachtelijke en handmatige proces dat de tas doorloopt van lap leer tot eindproduct. En dat alles gebeurt 100 procent in Spanje. De tassen zijn duurzaam, want dankzij een tijdloos ontwerp met hier en daar een eigentijds detail niet al te erg onderhevig aan volatiele modetrends.

Ritarembs.com

Carmen BerdoncesCarmen Berdonces

De oprichtster van dit merk kreeg het design met de paplepel ingegoten. Haar familie aan moederskant was actief in de kunstwereld en die van haar vader zat ruim een eeuw in de wereld van de leerlooierij in het Zuid-Spaanse Ubrique. Het was dus logisch dat ze een carrière in het design zou aanvangen. Na afronding van haar studie en een periode waarin ze ervaring opdeed bij een fabriek in Ubrique, die alle lederwaar voor het ontwerpersduo Victorio & Lucchino vervaardigde, besloot ze haar eigen bedrijf op te richten met tassen en andere accessoires. Carmen Berdonces gebruikt voornamelijk koeienvel, maar af en toe komt ze ook met ontwerpen gemaakt van exotische huiden zoals van krokodillen, kaaimannen of struisvogels. Ze gebruikt veel kleur en de combinatie zwart en wit.

Carmenberdonces.com

PalmioPalmio

Palmio werd in 2014 opgericht door moeder Guiomar Ozores en dochter Guiomar Fernández-Castaño. Vanuit hun zaak in Madrid voorzien de dames elk product dat zij maken van een persoonlijk tintje door er initialen of zelfs hele zinnen op aan te brengen. Ter inspiratie reisden de twee de halve wereld rond om zich uiteindelijk toch in Spanje te vestigen. Ze maken uitgebreid gebruik van de hier van oudsher aanwezige kennis en vakmanschap. Die ambachtelijke werkwijze vormt nu een van hun handelskenmerken. De sjieke tassen die ze maken zijn toch voor elke generatie toegankelijk. Rechte lijnen in een minimalistisch ontwerp gemaakt uit het beste leer zorgen ervoor dat de tassen tijdloos zijn en ook niet snel slijten.

Mypalmio.com

Carla LopezCarla López

Elke tas die Carla López en haar zakelijke partner Emilia Arzúa vanaf 2012 hebben gemaakt is puur handwerk. Van haar hand komt een beperkt aantal producten waarbij dieren de hoofdrol spelen. Voor haar kleine handtassen vindt López die uit Ferrol (Galicië) komt haar inspiratie in de natuur, de architectuur en het surrealisme. De beroemdste bezitster van een echte Carla López is wereldster Beyoncé. Diens styliste vond in het voorjaar van 2015 de tassen van Carla López op Instagram en bestelde het model ‘Ciervo White Edition’, een wit rond exemplaar waaruit een gouden hertenkop steekt. Een foto van Beyoncé met deze tas op haar Instagram-account leverde 1,2 miljoen likes op en 500 keer meer bezoekers voor de website van Carla López. Uitstekende reclame voor de Galicische ontwerpster dus!

Carlalopez.es

Lala DiezIala Díez

Jessica Tena Díez bezit de creatieve geest die achter het merk Iala Díez zit. Het is gevestigd in Portillo (Valladolid). Díez is architect maar werd in 2012 door ziekte gedwongen twee jaar te stoppen met werken. Daarna besloot ze het roer om te gooien en sinds 2015 ontwerpt ze haar eigen tassen, rugzakken en portemonnees. Daarvoor ging ze in de leer bij een van de beste leerbewerkers van Spanje, Felix Pastór. Al haar ontwerpen hebben neutrale kleuren en zijn gemaakt van de beste kwaliteit plantaardig gelooid leer. Het materiaal waarmee ze werkt komt 100 procent uit Spanje. Elk steekje garen wordt met de hand aangebracht en heeft tot doel de modebewuste en moderne vrouw te verleiden. De schoonheid van Iala Díez tassen zit in de details. Ondanks de luxe uitstraling zijn de tassen functioneel en comfortabel in gebruik.

Ialadiez.com

BET BarcelonaBET Barcelona

Enigszins retro kun je de de stuk voor stuk verrassende ontwerpen van BET Barcelona wel noemen. De jonge designers Mariona Tell, Mónika Ardila and Sara Galofre zitten achter de tassen van dit merk en gebruiken bij hun ontwerpen zonder uitzondering een flinke dosis fantasie. ‘I live in a world of fantasy, so keep your reality away from me’, staat dan ook groot op de website. Wat de romantische creaties van deze drie het meest typeert is dat de tassen verwisselbare achthoekige stukken leer hebben, zodat de eigenares (of eigenaar) elke keer een ander model kan dragen. Ook deze tassen worden volledig met de hand gemaakt van het beste leer uit Igualada (Catalonië). BET Barcelona werkt bovendien uitsluitend met lokale toeleveranciers en kan alle stappen in het productieproces ecologisch verantwoorden.

Betatelier.com

MerculesMércules

Mercedes Gallego is de oprichtster van het merk Mércules. Ze ontwierp samen met John Galliano voor Dior, eigende zich leerbewerkingstechnieken toe bij Loewe en wende aan het duizelingwekkende ritme van de ‘low cost’ mode bij Massimo Dutti. In 2010 was het tijd voor haar eigen merk Mércules. De naam vormt een combinatie van Mercedes en die van de Griekse God Heracles (Hércules in het Spaans) die als de beschermer van handelaren werd gezien. De ontwerpen die tot stand komen in een kleine fabriek in Vic (Barcelona) vinden vooral gretig aftrek in Engeland, Frankrijk en Japan. Gallego laat zich inspireren door cowboys en gebruikt veel studs en metalen ornamenten om haar tassen een eigen karakter te geven. ‘We willen producten creëren met een klassieke basis en een grappige twist, waarbij de luxe van ambacht goed samen gaat met functionaliteit. Alles is altijd honderd procent handgemaakt in Spanje’, zo zei Gallego ooit in een interview in het modeblad Vogue. Dit jaar vormt de Jelly Bag van Mércules een enorme hit. Een paar weken na de lancering was het model overal uitverkocht.

Mercules.es

La PortegnaLa Portegna

La Portegna werd in 2009 opgericht door de 43 jaar geleden in Bilbao geboren en getogen José Urrutía. Een jaar later voegde vriendin Leticia de la Cuesta uit Madrid zich bij hem. Ze wilden mooie, tijdloze en kwalitatief goede tassen ontwerpen voor een betaalbare prijs. De duurste tas in hun collectie kost 400 euro. Precies toen de crisis Spanje raakte openden de zakenpartners naast die in Madrid ook een winkel in Londen, waar de tassen nog altijd erg goed worden verkocht. Het bedrijf werkt volgens de filosofie van ‘slow fashion’ en produceert uitsluitend tassen op ecologische wijze van plantaardig gelooid leer. Hierdoor en door de manier van bewerken worden de tassen met de jaren mooier, ‘net als wijn’, zo wilde Urrutía eens kwijt in een interview. La Portegna verwijst naar een Mediterraans havenmeisje dat erg veel houdt van de zon en van reizen. Het logo van La Portegna is geïnspireerd op Spaanse architectuur uit de zeventiende eeuw.

Laportegna.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Gastronomisch Málaga

Als je in het Zuiden van Spanje woont, is het heel leuk om in je eigen land op vakantie te gaan. Twee tikjes op je

Jij bent zo gek nog niet!

Hoe zekerder je bent van jezelf en je gewoontes, hoe gekker de ander. Dat geldt ook voor culturen en landen, wat leidt tot opvattingen variërend

Limiet huurverhoging

Je huis verhuren kan een leuke inkomstenbron zijn. Onbeperkt de huur verhogen mag echter niet. Er is een limiet van 2% ingevoerd. Die limiet is

Surf mee op de grijze golf

Grijs haar betekent dat je ouder wordt maar dat betekent al lang niet meer dat je dan ook meteen truttig moet worden. Dat was bij

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)