Het is weer voorjaar dus de rupsen trekken er weer in hele processies op uit. Vandaar natuurlijk ook hun naam. De dennenboom processierups (oruga processionaria) is de bekenste van de processierupsen. Deze rups komt voor in de warmere gebieden van Zuid-Europa, Nabije Oosten en Noord-Afrika.
De mot (Thumetopoea pityocampa) legt eieren op de takken van de dennenbomen en er ontwikkelt zich een witte suikerspinachtige cocon omheen, waarin de rupsen zich ontwikkelen door de naalden van de boom te eten. Als ze uitgegroeid zijn dalen ze naar beneden alwaar ze achter elkaar (in processie) op zoek gaan naar zachte zwarte aarde om zich te verpoppen tot de mot.
De rupsen zijn, ter verdediging terwijl ze over de grond lopen, bedekt met kleine brandharen. Van een afstand lijkt het op een slang en als de zon erop schijnt schitteren de brandharen, hetgeen ze aantrekkelijk maakt voor nieuwsgierige honden (en kinderen!).
Het contact met deze brandharen veroorzaakt een enorme allergische reactie zowel op de huid als op de slijmvliezen en de tong. De tong kan dan tot wel 10 keer opzwellen, dat verhindert eten, drinken en eventueel het ademhalen!
Bij contact met de brandharen begint de hond enorm te kwijlen. Eerste hulp is het ruim en lang uitspoelen met lauwwarm water. Stopt de hond met kwijlen en zwelt de tong niet op dan is het gevaar geweken. Zoniet, dan is spoedeisende hulp van een dierenarts nodig.
Vanaf januari beginnen deze cocons zich te onwikkelen en vanaf half januari tot in maart, afhankelijk van de weersomstandigheden, kunnen we de processierupsen tegenkomen. Inspecteer de bomen in je omgeving en laat de aanwezige nesten verwijderen. Kijk bij een wandeling in de campo goed naar de grond op zoek naar de processies, het kunnen er ook maar 1 of 2 zijn, ze kunnen ook onder bladeren en dergelijke zitten, waar de hond met zn neus in loopt te snuffelen.
Mochten je op het terras of in de tuin processierupsen aantreffen, raak deze dan niet aan! En veeg ze ook niet zomaar weg , want de brandharen laten dan los en kunnen ingeademd worden of op de huid belanden. Spuit haarlak op de rupsen en veeg ze dan pas op en stop ze in een zak en sluit die hermetisch en gooi ze weg.
Â
Photo by Muhamad Farihin on Unsplash