Zorg voor correcte factuur!

Kosten aftrekbaar? Zorg voor een correcte factuur!

Net als in Nederland en België kunnen ondernemers in Spanje ook steeds minder kosten van de belasting aftrekken. Buiten dat gelden er ook strenge regels voor het presenteren van de wél aftrekbare kosten. Zomaar een bonnetje van een restaurant wordt niet geaccepteerd, dat kun je per slot van rekening van een ander tafeltje hebben meegenomen. Daarom is het altijd handig om met je bankpas te betalen en ook te zorgen dat je een echte factuur krijgt.

 

Vereisten van een formele factuur in Spanje

Er is een verschil tussen een ‘gewone of volledige factuur’ en ‘vereenvoudigde factuur’. Een vereenvoudigde factuur is feitelijk gewoon de aankoopbon. In het Spaans wordt dit ‘ticket’ of ‘recibo’ genoemd. Zelfs als de term ‘factura’ (factuur) op het bonnetje staat, is deze niet geldig om de aftrek van de uitgave te rechtvaardigen. In deze vereenvoudigde facturen staan namelijk alleen de gegevens van de leveranciers en niet die van de klant. Als we als klant die kosten willen aftrekken, moeten we een factuur aanvragen die aan de volgende vereisten voldoet:

De factuur moet genummerd zijn.

Op de factuur moet de datum van afgifte staan vermeld. Gaat het om diensten die op een ander moment zijn geleverd, moet ook de datum van uitvoering op de factuur worden vermeld.

De volledige fiscale gegevens van klant en leverancier moeten op de factuur worden vermeld: naam of bedrijfsnaam, adres en fiscaal identificatienummer (in Spanje is dat CIF, NIF of NIE).

De factuur moet een beschrijving van de producten of diensten bevatten, inclusief het netto bedrag van elk product.

Het type btw dat wordt toegepast (21%, 10% of 4%) moet op de factuur worden vermeld.

Het bedrag van de belasting die wordt toegevoegd aan het belastbare bedrag (dit omvat de btw en de ingehouden inkomstenbelasting).

In het geval van een factuur onder een speciale regeling moet deze regeling duidelijk op de factuur worden vermeld, bijvoorbeeld:

o     In operaties vrijgesteld van btw

o     Op facturen die vallen onder ‘facturering door de ontvanger’.

o     In gevallen van ‘omkering van de belastingbetaler’, ‘speciaal regime van reisbureaus’ of ‘speciaal regime voor gebruikte goederen’.

 

Er zijn echter ook een reeks specifieke uitgaven die tegenover de belastingdienst verantwoord kunnen worden zonder een factuur. Bankkosten, de betaling van de bijdrage voor zelfstandigen, betalingen aan de sociale zekerheid en verzekeringspremies kunt u aantonen met een bankafschrift als er bij de omschrijving duidelijk vermeld staat over welke kostenpost en welke persoon/concept het gaat.

 

Nog even een praktische tip: bij winkels en restaurants worden de facturen vaak met hetzelfde apparaat geprint als een gewone kassabon. Deze bonnetjes zijn meestal na enkele maanden niet meer duidelijk leesbaar. Als de belastingdienst dan de documentatie later ter controle opeist is het beter om een kopie of een scan te maken en die samen te bewaren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.