Zonnegroeten, warriors en vuurademhaling: we doen massaal aan yoga!
Jaren geleden was yoga vooral voor zweverige types die uren stil konden zitten of zichzelf in uitermate onmogelijke bochten konden vouwen. Maar tegenwoordig raadt zelfs een Spaanse huisarts mensen aan om op yoga te gaan. Om te ontspannen of om allerlei fysieke problemen letterlijk te lijf te gaan. Er zijn zoveel soorten yoga, yogascholen, cursussen, workshops dat het niet altijd even makkelijk is om iets te vinden waar jij je lekker bij voelt. We vroegen Inéz Leniere López, yogadocente in Cómpeta, waar je op moet letten als je yoga wilt gaan doen.
Tekst: Maria Kupers. Foto’s: Inéz Leniere López / Ingrid Kupers
Yoga is meer dan een beetje rekken, strekken en stilzitten: er schuilt een complete levensfilosofie achter. Er zijn soorten yoga waar tijdens de les veel aandacht aan die filosofie wordt geschonken. Maar er is ook yoga die net zo inspannend is als een keiharde workout en waarvan je geen idee hebt wat de filosofie is die erbij hoort. Maar de filosofie is altijd aanwezig en komt voor alle soorten yoga in het kort hierop neer: Yoga komt van ‘Yuk’, wat in het Sanskriet verenigen, beheersen, herboren betekent. Centraal staat het samenbrengen van lichaam, geest en gevoel en de zoektocht naar de verbinding met het Alles, God of het universum. Er zijn heel veel verschillende yogastijlen. De focus kan liggen op de houdingen (asana’s), ademhaling of meditatie, maar deze verbinding staat altijd centraal.
Waarom yoga?
Yoga kan enorm helpen ter behandeling van fysieke klachten. Door in het moment te zijn leren we beter waar te nemen wat er speelt en door onder goede begeleiding bepaalde houdingen aan te nemen, kunnen heel veel fysieke klachten verminderen. Bovendien helpt yoga te ontspannen. In een tijd en maatschappij waar alles zo snel gaat en we zoveel indrukken krijgen is een moment van inspanning, ontspanning en rust letterlijk een verademing!
“Veel mensen in het Westen starten met yoga als een vorm van sport. Je wordt er fitter, gezonder, sterker en leniger van. Ik geloof heel erg in de kracht van yoga. De spirituele kant ervan komt vroeg of laat altijd naar boven. Tijdens yoga focus je op het moment en dat ga je uiteindelijk ook buiten de lessen doen.”
Waar moet je op letten als je een yogaschool kiest?
Als je eenmaal een idee hebt welke soort yoga bij je past moet je nog op zoek naar de docent en de school waar jij je thuis voelt. Vraag je af wat je zoekt: een moment van rust, een dynamische les of hulp bij klachten of problemen. Het allerbelangrijkste is dat de docent volledig gekwalificeerd is. Tijdens de opleiding en bijscholing leren docenten bijvoorbeeld over alternatieve oefeningen bij bepaalde blessures. Een goede docent zal je voor de eerste les altijd vragen of je ergens last van hebt zodat daar extra aandacht aan besteed kan worden.
Neem je tijd. Pas na een aantal lessen ga je verandering voelen.
Luister naar je gevoel en naar je lichaam, en geniet van yoga!
Welke soort yoga past bij jou?
De volgende veel voorkomende soorten yoga worden aan de Costa del Sol gegeven:
Hatha yoga
Hatha Yoga is de basis waaruit alle andere dynamische yogastijlen zijn voortgekomen. Oorspronkelijk werd deze vorm enkel beoefend door monniken die dagelijks aan het mediteren waren en milde lichamelijke oefening nodig hadden om het lichaam gezond te houden. De klassieke Hatha yoga asanas (houdingen) zijn ontwikkeld met als doel de interne organen te stimuleren. Door de jaren heen werd Hatha Yoga steeds populairder en werden er nieuwe yogaposes ontwikkeld. Deze zijn meer op de spieren gefocust en hebben als doel sterk en fit te worden.
Ashtanga yoga
Ashtanga yoga is werken, bewegen en opletten. Hoewel Ashtanga yoga fysiek veeleisend kan zijn, ligt de nadruk niet op spierkracht ontwikkelen of jezelf verder in een houding duwen, met wilskracht. Omdat je altijd dezelfde volgorde van oefeningen aanhoudt kun je je aandacht na verloop van tijd meer richten op je ademhaling en je ogen sluiten. Je lichaam en geest vloeien samen en de workout wordt een meditatie in beweging.
Iyengar yoga
Precisie en concentratie zijn sleutelwoorden binnen Iyengar yoga. De achterliggende gedachte is dat je door je lichaam zo exact mogelijk in balans te brengen je uiteindelijk ook je geest ontwikkelt. Op het eerste gezicht lijkt Iyengar yoga vooral fysiek. Tijdens de les wordt erg gelet op de juiste lijnen in de poses. Er worden hulpmiddelen als blokken en riemen gebruikt en de poses worden lang aangehouden. Maar het doel is ook bij deze vorm van yoga weer tweeledig. Door met het fysieke lichaam met alle aandacht en nauwkeurigheid in een lijn te staan is er sprake van harmonie met het emotionele, mentale en spirituele lichaam. Als dat het geval is sta je in het hier en nu.
Kundalini yoga
Kundalini yoga komt uit de tantrische traditie, die als uitgangspunt heeft dat alles met elkaar verbonden is. Het idee is dat het hele universum in jezelf leeft en tegelijkertijd ben je een klein deeltje van het grote geheel. Het doel is om de energie van de lagere chakra’s – energiecentra met meer aardse en egocentrische verlangens – naar de hogere chakra’s laten stromen, die staan voor liefde en verbondenheid. Deze energie heet Kundalini energie. De les bestaat vooral uit ademhalingsoefeningen, mantras en meditatie.
Vinyasa yoga
Deze stijl van yoga is de meest voorkomende yogasoort op dit moment. De oefeningen volgen elkaar op in de vorm van een flow. Deze flow ziet er rustig uit maar kan behoorlijk inspannend zijn. Door van de ene naar de andere asana te gaan wordt veel innerlijke warmte opgebouwd. Een uitstekende manier voor je lichaam om afvalstoffen af te voeren. De adem is ook hier weer heel belangrijk. Je beweegt op het ritme van je ademhaling. Vinyasa is fijn als je van afwisseling houdt want elke les is anders.