Zomervertier in de Sierra Nevada

Sierra Nevada is meer dan enkel winterpret

Zicht vanaf de top veleta
Zicht vanaf de top veleta

Het is zomer in Andalusië en het kwik wijst regelmatig een getal boven de 40 aan. Waar vind je dan nog verkoeling? Natuurlijk in de zee en op het strand, maar dat is gelukkig niet de enige plek waar het in juli of augustus prima is uit te houden en je zelfs een trui of jas bij je moet hebben.

Zicht vanaf de top veleta
Zicht vanaf de top veleta

Especial Life zocht het hogerop en ging een weekend naar de Sierra Nevada. Een grote bergketen die gedeeltelijk in de provincies Granada en Almería ligt. De natuur in het centrum van deze ‘Sierra’ geniet maximale bescherming vanwege het stempel ‘nationaal park’ en je vindt er drie van de hoogste toppen van het Spaanse vasteland: de Mulhacén (3.482m), de Veleta  (3.396m) en de Alcazaba (3.371m). Alleen de Pico del Teide op het Canarische Eiland Tenerife, de Pico Aneto in de Spaanse Pyreneeën zijn met respectievelijk 3718 en 3404 meter nog hoger. En hoe hoger, hoe koeler kunnen we bevestigen.

tekst en foto’s : Else Beekman

 

Logies

We waren al eerder in het skidorp Pradollano en weten dus dat het esthetisch gezien niet Spanje’s mooiste dorp is. Daarom besloten we elders in de buurt te overnachten, al zijn er in Pradollano een stuk of zes hotels doorlopend geopend en is er daarnaast voldoende vertier in de vorm van bars, winkeltjes en restaurants. Langs de A395 die Granada met Pradollano verbindt, hebben veel hotels een mooiere ligging op de boomrijke hellingen. We hadden al goede ervaringen met  hotel El Guerra (Hotelelguerra.com) langs die weg, maar kozen ditmaal voor een verblijf bij het rustiek gelegen bergdorpje Güejar Sierra. Vanaf daar rijd je in een half uur naar Pradollano. Wij kozen ditmaal voor Casas Telecabinas Las Catifas aan de GR3200, die de eerder genoemde A395 met Güejar Sierra verbindt. Let wel op, want dit is een erg smalle en onoverzichtelijke bergweg, dus wees verstandig, rijd niet te snel en toeter voor elke bocht om je komst bij eventuele tegenliggers aan te kondigen. Locals blijken hier bizar hard te durven rijden… De individuele huisjes bij Telecabinas Las Catifas zijn vrij eenvoudig ingericht, maar mooi en het gehele complex ligt prachtig verscholen in de bossen tussen fruitboomgaarden en heeft meer dan sympathieke eigenaren. Wij keren hier zeker terug.

Guejar Sierra 1
Guejar Sierra 1

De sportieveling kan natuurlijk vanuit Pradollano alles zelf bewandelen, maar wij reisden met twee kleine kinderen en hadden het dus voorzien op de ‘remontes’, ofwel de liften. Twee ervan zijn in de zomer geopend: Telecabinas Borreguiles en Telesilla Veleta. Parkeren in Pradollano is in tegenstelling tot in het winterseizoen nu een makkie en bovendien gratis. Volg de P-borden en loop vanaf daar naar het grote plein waar je aan het loket kaartjes kunt kopen.

De cabinelift gaat om 9:30 uur open en de stoeltjeslift, die verder gaat waar de cabinelift eindigt, om 9:45 uur. De laatste stoeltjesafdaling is om 18 uur en de laatste cabinelift keert om 18:15 uur terug naar het dorp (Sierranevada.es/es/verano/remontes/). Een dagkaart voor beide liften (één keer omhoog en één keer omlaag) kost 14 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen (6-12), kinderen tot 6 jaar zijn gratis. Met de cabinelift bereik je een hoogte van 2.683 meter en met de stoeltjeslift kom je tot 3.027 meter hoog.

Wij hadden de top van de Veleta als doel en namen dus direct beide liften. Boven bij de uitgang van de stoeltjeslift liggen twee relatief gemakkelijke wandelroutes. Eentje daalt min of meer in 1 kilometer zo’n 130 meter af naar het natuurlijke waterreservoir Laguna de las Yeguas en de andere wandeling leidt over een verharde weg naar de top van de Veleta. Deze route is 4.385 meter lang met een hoogteverschil van 373 meter. Wij liepen met twee kinderen van 7 en 8 jaar binnen 3,5 uur naar de top en weer terug. We pauzeerden wel regelmatig om ons te vergapen aan de prachtige panorama’s over de hele provincie Granada en richting de zee en observeerden hier en daar een steenbok.

Je kunt bij deze route twee dingen doen: óf je volgt de weg net als tientallen moutainbikers doen, óf je kiest voor de wat steilere shortcuts tussen de weg die zich zigzaggend omhoog baant. Aan de sporen te zien dachten vele wandelaars voor ons op die manier sneller te top te bereiken. Het kost wel wat meer klimmoeite, maar de route is wel spannender. Bovendien stuitten wij hier als extraatje op de allerlaatste plak sneeuw die er in de wijde omtrek nog te zien was. Hoewel sneeuw, het was eigenlijk meer een groezelige, bruinroze gekleurde plak ijs van zo’n tien bij dertig meter. Gelukkig konden de kinderen er nog met hun imaginaire snowboard vanaf roetsjen en lukte het ze een paar sneeuwballen te gooien.

De verharde weg (de A395) is feitelijk de hoogste officiële weg van Europa. De laatste 13 kilometer ervan zijn echter tegenwoordig enkel te voet, te fiets of te paard toegankelijk. Auto’s dienen vooraf toestemming te vragen bij het parkbeheer. De weg leidt via de eveneens hoogste bergpas van Europa en via de zuidflank van de Mulhacén naar het dorpje Capileira, dat in de Alpujarras ligt. Wij werden er gepasseerd door ontzettend veel fietsers die zich óf zuchtend en zwetend een weg omhoog trapten, of zichtbaar opgelucht om op te terugweg te zijn en met gevaar voor ons leven keihard langs ons heen naar beneden zoefden. De joggers die hier en daar over de shortcuts renden met speciaal geprofielde schoenen werden door ons verbaasd nagekeken… Rennen, hier in die ijle lucht?! Blijkbaar komen hier op zes speciale routes professionele marathon-, duathlon- of triathlonrenners en andere fanatiekelingen trainen. Een van deze routes heet onheilspellend ‘Kilómetro vertical’, 1.000 meter hoogteverschil in 5 kilometer. Jaarlijks is er begin augustus ook een marathon die vanuit Granada eindigt op de Pico del Veleta. Die piek zelf wordt gesierd door een betonnen huisje met daarop radio en televisieantennes. Pas er op, want de geleidelijke helling vanaf Pradollano er naartoe stopt abrubt aan de westkant om daar loodrecht in de duizelingwekkende diepte te verdwijnen. Heiige luchten belemmerden helaas ons uitzicht op zee, op de Rots van Gibraltar en het Rif-gebergte. Wel lag de majestueuze Mulhacén met hier en daar een strookje sneeuw recht voor ons indrukwekkend te wezen. Enigszins rillend van de kou – het was boven slechsts 14 graden op 8 juli – en met wat muesli-repen achter de kiezen aanvaarden we de terugtocht.

Mountainbiken

Zoals al genoemd is het in Pradollano een paradijs voor mountain- en downhill bikers. In het omliggende, wat lagergelegen landschap trouwens ook. Het hele gebied rond de gemeentes Monachil en Güejar Sierra is vanwege de prachtige, bergachtige omgeving en relatief rustige wegen een waar fietsersmekka. Maar voor de echte diehards is er het Bike Park Sierra Nevada aangelegd. Zodra de laatste snowboarders zijn vertrokken, de sleepliften zijn binnengehaald en de zon de sneeuw heeft opgegeten, worden verschillende fietsparcours, compleet met springschansen, uitdagende bochten en loopings, weer uitgezet. De fiets kan mee in de cabinelift en vervolgens hang je hem aan de stoeltjeslift om van drieduizend meter hoogte weer naar beneden te crossen.

BikePark
BikePark

Je kunt er ook voor kiezen dit met een gids te doen en fietsen zijn in Pradollano te huur. Ben je niet speciaal getraind, dan nog kan het erg bijzonder zijn om in deze omgeving rustig vanaf de lift via bochten en prachtige panorama’s omlaag te fietsen. Heb je kinderen met mountainbike-aspiraties, dan is er het Mini Bike Park speciaal voor kids die ervaring willen opdoen met deze sport. Niet al te steile hellingen, kleine sprongen en toegankelijke bochten zijn toegankelijk vanaf de uitgang van de cabinelift. Om na een afdaling hier de berg met fiets weer op de kunnen is er de sleeplift Alfombra Borreguiles. Die sleept je niet over sneeuw, maar over een mat. (Sierranevadabikepark.com).

 

Pradollano

Pradollano
Pradollano

Naast eindeloos wandelen en bovengenoemde activiteiten, is er beneden in Pradollano genoeg te doen om er een volledige dag mee te vullen. Zo kan voor kinderen een bezoek aan minipretpark Mirlo Blanco de dag die met een stevige wandeling begon, weer helemaal goedmaken. Een achtbaan door de natuur, kabelbanen, glijbanen, springkastelen, boogschutten en dat allemaal op 2.100 meter! Vanuit het dorp zijn er tot 3 september verschillende bijzondere activiteiten georganiseerd, waar je wel vooraf voor moet reserveren. Bewonder bijvoorbeeld vanaf de top van de Veleta de zonsopkomst of –ondergang. Onder begeleiding kan er een bezoek gebracht worden aan het hoogstgelegen observatorium van Europa met twee reusachtige telescopen. Bij de activiteit ‘geoloog voor één dag’ leer je meer over de gevolgen van de grote klimaatveranderingen die al achter ons liggen en over de vorming van de Sierra Nevada. Op de website Sierranevada.es (ook in het Engels) staan alle activiteiten en evenementen op een rijtje en kun je er ook voor reserveren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.