Mi maona, mijn oceaan
Stel je voor, een strand aan de Costa del Sol waar zo´n honderd mensen in de weer zijn, niet om te zonnebaden of om te genieten van de zee, maar gewapend met handschoenen en zakken om afval te verzamelen. Ook staat er een groep duikers klaar om de zee in te gaan, met hetzelfde motief: het afval wat op de bodem ligt of in het water drijft te verzamelen, te registreren en af te voeren.
Het is een beeld wat regelmatig te zien is op een van de stranden tussen Marbella en Fuengirola. Onder de bezielende leiding van Natasha en haar dochter Nikky Wegloop worden er regelmatig van dit soort beach clean ups georganiseerd op het strand en in de zee.
Tekst: Susana Verboon. Foto’s: Mi Maona, Ishan Seef
We ontmoeten Natasha in La Cala de Mijas en vragen haar naar dit bijzondere initiatief.
Natasha: ´Mijn dochter en ik gingen in 2016 op duikvakantie in Egypte en schrokken daar van al het plastic in de zee, verweven in het koraal. We wilden weten of het hier aan de Costa del Sol ook zo slecht gesteld was en inderdaad, ongelofelijke hoeveelheden zwerfafval kwamen we tegen in de zee en op de stranden. We hebben daarom in 2019 onze stichting opgericht: Mi Moana, wat in het Hawaiaans, mijn oceaan betekent, om de Middellandse zee en de stranden schoner te maken.´
Certificaat
Natasha gaat enthousiast verder: ´We wilden niet alleen opruim – en schoonmaakacties organiseren, maar ook werken aan het bewustzijn van de mensen, in het bijzonder de consument en de lokale bedrijven zoals restaurants en hotels aan de Costa del Sol, want iedereen kan zijn steentje bijdragen. We hebben kortgeleden een certificaat (I reduce plastic) gelanceerd in Mijas. Dit certificaat is bedoeld voor alle horecagelegenheden, hotels, en andere dienstverleners aan de Costa del Sol met als doel het terugdringen van het plastic gebruik (single use plastic). Er wordt namelijk nog steeds veel van dit soort plastic gebruikt in de horecagelegenheden aan de kust. Denk bijvoorbeeld aan de per stuk verpakte broodjes, de plastic rietjes of de olijfolie in plastic cupjes. Er komt wel steeds meer bio plastic op de markt maar dit is nog steeds, in vergelijking met single use plastic duurder, en we hebben gezien dat dit niet honderd procent oplost, dus uiteindelijk geen duurzame oplossing is.

Voor de promotie en de ondersteuning van het certificaat hebben we allerlei materiaal ontwikkeld zoals posters, stickers, informatiebrieven, et cetera. Al het materiaal is op speciaal papier gedrukt, gemaakt van gerecycled steen met ecologische opdruk. Op die manier proberen wij zelf zo milieuvriendelijk mogelijk te werken.
De eigenaren van de horeca krijgen punten voor hun inzet, waardoor de bezoeker kan zien hoe het etablissement scoort op het gebied van het terugdringen van plastic gebruik. We willen gaan werken met mystery guests om te kijken of de horecabedrijven daadwerkelijk hun gestelde doelen naleven. Als het certificaat hier aan de Costa del Sol ingeburgerd is en werkt, hopelijk in een jaar, voegt ze lachend toe, willen we het gaan uitrollen over heel Spanje, uitdagingen genoeg dus. ´
Plastic Hero
Natasha vervolgt: ´Natuurlijk begint het bewustzijn creëren bij de jeugd. Tijdens de beach clean ups zetten we speciale tafels op, waar kinderen het afval mogen scheiden en afvoeren. Daarnaast hebben we een programma ontwikkeld voor basisschoolkinderen van acht tot twaalf jaar met allerlei opdrachten.
Het project bestaat uit zeven video´s met verschillende thema´s waarbij ze in groepsverband moeten werken en opdrachten gaan uitvoeren zoals: Ga naar de supermarkt en koop een product zonder plastic. De kinderen kunnen prijsjes winnen en uiteindelijk een certificaat behalen voor `plastic hero´. We beginnen op de scholen in Mijas en willen daarna ook andere scholen in de provincie Málaga gaan benaderen voor dit project.
Ondersteuning
We vragen haar naar de inzet van de omliggende gemeentes. Natasha reageert positief: ´De gemeente Mijas werkt heel actief mee en faciliteert ons waar ze kunnen. Zelf is de gemeente actief bezig om het plastic gebruik terug te dringen onder haar burgers door allerlei campagnes te voeren en door gerecycled materiaal uit te geven zoals tassen. Ook met de gemeenten Fuengirola en Marbella hebben we goed contact en kunnen we altijd rekenen op hun ondersteuning zoals bij de organisatie van een beach clean ups en het afvoeren van het afval naar de recycle locatie.´
World Ocean Day
Naast deze gemeentelijke ondersteuning hebben we financiële middelen nodig om dit allemaal te kunnen doen. We organiseren verschillende evenementen en de Rotary Club helpt ons dit jaar door op zeven mei aanstaande een benefiet evenement te organiseren in het hotel Punto Romano in Marbella. Ze doen dit tegelijkertijd voor een van hun eigen gerelateerde projecten: End plastic soup.
Op 12 juni is het World Ocean Day, dan organiseren we allerlei activiteiten op het strand van La Cala de Mijas. Er zullen muziekoptredens zijn, workshops voor kinderen, yoga op het strand en sprekers over allerlei thema´s gerelateerd aan de zee. Vorig jaar is er tijdens deze mondiale oceaan dag een sculptuur van een vis op het strand van La Cala geplaatst die zich ´voedt´ met plastic doppen. Volgens Natasha ook een van de meest gevonden plastic voorwerpen op het strand.
Welke rolverdeling hebben moeder en dochter? Natasha antwoordt: ´We hebben deze stichting samen opgezet. Nikky onderhoudt vooral de communicatie met de kranten, overheden en de public relations rondom onze stichting. Ook ontwerpt zij sieraden van het gerecyclede plastic. ´
We vragen Natasha wat het vreemdste is wat ze tot nu toe is tegengekomen op het strand en in de zee. ´Op het strand vonden we een koelkast en een accu van een auto en onder water kwamen we een winkelkar tegen en een zakje chips met de prijs in peseta’s erop.
Op de vraag hoeveel kilo afval ze tot nu toe hebben verzameld, antwoordt ze: ´Zesduizend kilo, waarvan achthonderd kilo natte wegwerpdoekjes, het grootste aandeel van een clean up ooit. Verder vinden we veel wattenstaafjes. Helaas zijn nog steeds veel mensen niet van de gevolgen doordrongen die deze afvalproducten met zich meebrengen en ze blijven gewoonweg hangen in gemakzucht. Maar wie wil er uiteindelijk vis of schaaldieren eten met microplastics? ´
Zelf meedoen?
Data en locaties voor Beach clean ups zijn te vinden op onze facebook pagina. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op facebook of op de dag zelf aangezien Mi Moana iedereen registreert die meedoet.
www.facebook.com/1mimoana/
www.mimoana.org
www.instagram.com/__mimoana/