Yves Sirejacob, ere consul Belgiƫ

Het Vlaams en Nederlands lijken op elkaar dus er is niet echt sprake van een taalbarriĆØre. Maar toch zoeken de Belgen en Nederlanders elkaar niet echt op als ze in het buitenland zijn. Misschien niet zo raar dat je gezelligheid binnen je eigen cultuur zoekt maar van ondernemers zou je toch mogen verwachten dat ze elkaar opzoeken om samen te werken en hun klantenkring uit te breiden. Especial Life gaat het gesprek aan met ondernemers en spreekt deze maand met Yves Sirejacob, eigenaar van Sirejacob Legal & Tax , organisator van vastgoedbeurzen en ereconsul van BelgiĆ«.

Tekst: Maria Kupers Beeld: Archief Sirejacob & Maria Kupers

Je bent een bekende Belg hier aan de kust, zelfs Nederlanders kennen je naam. Hoe komt dat? Dat komt ongetwijfeld doordat ik ereconsul ben en door die functie in contact kom met veel mensen. Maar ook omdat ik als ondernemer erg actief ben en je onze advertenties op verschillende plekken tegenkomt. Het aantal mensen dat Nederlands spreekt is groot maar ook weer niet zo groot dat verhalen niet snel de ronde doen.

ESpecial Life is een blad voor Belgen en Nederlanders, in de praktijk zie je die nationaliteiten niet heel veel met elkaar optrekken. Enig idee waarom?

Daar kun je veel antwoorden voor verzinnen maar dan verval je ook snel in stereotypen en daar geloof ik niet zo in. De gemiddelde Belg bestaat niet, er zijn verschillen tussen mensen uit WalloniĆ«, Vlaanderen, uit Brusselā€¦. Net als in Nederland een Zeeuw, een Fries en een Amsterdammer ook andere gewoonten en uitdrukkingen hebben ondanks het feit dat ze uit hetzelfde land komen. Van Nederlanders wordt gezegd dat ze directer zijn dan de Belgen, over het algemeen zou je dat kunnen zeggen maar dat verschilt per persoon. Er zijn Belgen die ook direct zeggen waar het op staat hoewel de volksaard op zich wel zo is dat we liever diplomatiek zwijgen en via een tactische omweg alsnog laten weten wat we vinden. Volgens mij is het gewoon zo dat mensen met eenzelfde achtergrond elkaar opzoeken, simpelweg omdat ze iets met elkaar gemeen hebben. Daarom zie je hier aan de Costa del Sol ook dat de diverse nationaliteiten hun eigen verenigingen hebben, op zich is daar ook niets mis mee. Toen ik klein was had je in BelgiĆ« 1 televisiezender, de BRT en keken we naar de Nederlandse posten 1, 2 en 3 en andere Nederlandse commerciĆ«le zenders. Toen waren de Vlaamse Belgen meer op de hoogte van wat er in Nederland gebeurde, wisten wie de televisiesterren waren en dat soort zaken die toch op een bepaalde manier een band scheppen. Dat is al jaren niet meer zo, het nieuws over bijvoorbeeld de kabinetsformatie in Nederland horen we enkel nog als het op het Belgisch journaal komt, niet meer omdat men het bij de NOS ziet. En nu ook het programma Tien voor Taal niet meer bestaat is er wat de media betreft geen uitwisseling meer (het vermelden van dit programma gaat gepaard met een kleine glimlach van Yves en een grijns van een boer met kiespijn van de interviewster).

Doe je zelf zaken met Nederlanders?

Jazeker, sterker nog, naast Belgen en Spanjaarden heb ik ook 10 Nederlandse dames in mijn team. En dat gaat prima. Onze klanten zijn zowel Belgen als Nederlanders en zelf onderhoud ik ook contact met andere Nederlandse ondernemers hier. Ik moet wel zeggen dat zakendoen met Nederlanders zeer prettig is, je weet heel duidelijk waar je aan toe bent en dat sluit aan bij mijn manier van doen, ik ben ook iemand die er geen doekjes om windt. We richten ons voornamelijk op de Nederlandstalige markt, net als veel andere bedrijven hier. Op zich zullen klanten in eerste instantie denk ik altijd kiezen voor een dienstverlener uit hun eigen land en anders iemand die in ieder geval hun taal spreekt. Als je andere klanten wilt aanspreken, bijvoorbeeld de Scandinaviƫrs of Britten vraagt dat een totaal andere expertise binnen je bedrijf. Je moet natuurlijk hun taal spreken, hun culturele achtergrond kennen en in het geval van juridische en financiƫle zaken ook op de hoogte zijn van de regels in dat land.

Hoeveel Belgen wonen er eigenlijk aan de Costa del Sol?

Volgens de statistieken zijn er in de provincie MƔlaga rond de 5.000 residenten, mensen die ingeschreven staan bij de gemeente. In werkelijkheid zijn het er meer maar dat is een kwestie van natte-vinger-werk. En dan zijn er natuurlijk nog de Belgen die hier een deel van het jaar doorbrengen. De laatste jaren zie ik sowieso dat er steeds meer jongere Belgen komen die een stuk grond of een huis kopen en deels hier en deels in Belgiƫ werken. Dat kan vanwege het feit dat je tegenwoordig niet overal meer een vaste werkplek voor nodig hebt en ook omdat de Costa del Sol een goede omgeving is voor ondernemers. Het internationale aspect nodigt uit tot innovatie en creativiteit, belangrijke kenmerken voor de moderne ondernemer. Het grote verschil met het runnen van een bedrijf in je eigen land of hier in de microkosmos rondom Marbella is wel dat je te maken hebt met een beperkter publiek. Je kunt het je niet permitteren om grote fouten te maken want dat is binnen de kortste keren overal bekend en dan kun je je zaak wel sluiten. Ik durf dan ook te stellen dat het overgrote deel van de bedrijven die hier al jaren zitten kwaliteit leveren.

Je bent behalve zakenman ook ere-consul, wat houdt dat precies in?

We zijn een afdeling van het beroepsconsulaat van Alicante. We geven bewijzen af voor mensen die aan hun pensioenfonds moeten bewijzen dat ze nog levend zijn, als een Belgische toerist zijn paspoort kwijt is verstrekken we een reisdocument, en we zijn de ogen en oren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat laatste betekent dat ik contacten onderhoud met diverse overheidsinstanties zodat als er sprake is van een calamiteit waar Belgen bij betrokken zijn, ik precies weet bij wie ik terecht kan voor hulp en informatie. Buiten dat komt er twee keer per jaar een afvaardiging van het consulaat in Alicante hier zodat mensen hun paspoort kunnen vernieuwen. Tijdens die weken is het altijd extreem druk op kantoor. Behalve dat je Sirejacob runt en ere-consul bent organiseer je hier in Marbella ook nog de Homefair woonbeurs en de Spanje Expobeurzen in Belgiƫ en Nederland. Heb je nog wel tijd om te netwerken? Tijdens al mijn werkzaamheden ben ik in contact met andere mensen en dus ook ondernemers van allerlei nationaliteiten. Ik ben echter geen lid van een business club. Tot op heden, want er zijn concrete plannen voor het oprichten van een lokaal netwerk voor Belgische ondernemers, en als alles volgens plan verloopt gaat dit aan het eind van dit jaar van start.

www.homefaircostadelsol.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

ĀæquĆ© pasa?

culturele agenda van de provincie MƔlaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Pure passie

Toegegeven, Noordeuropeanen zijn waarschijnlijk niet de meest gepassioneerde mensen op dit continent. We voelen ons

Lees meerĀ»

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)