Deze uitspraak komt in mij op als ik onderweg ben naar een workshop over knie-operaties. Ter voorbereiding had ik de anatomie van de knie weer eens bekeken en gemerkt dat de lange Latijnse namen uit de medische wereld ver weggezakt waren. Gelukkig zaten de plaatjes en functies van deze structuren nog wel goed in mijn hoofd. Eigenlijk logisch, bedenk ik, want die informatie gebruik ik immers wél dagelijks, de medische termen niet. Verder filosoferend over deze uitspraak realiseer ik me dat mijn beroep precies dat is: mensen stimuleren om te bewegen, opdat hun functie verbetert of behouden blijft, of in ieder geval zo optimaal mogelijk benut wordt. Want wat je niet gebruikt, verlies je.
En waar kan bewegen in de zomer beter dan in het water! De meeste lezers hebben de luxe om te wonen en werken waar zee en zwembad binnen handbereik zijn. Bewegen in het water is voor vrijwel iedereen goed. Het is echter niet altijd vanzelfsprekend om even het water in te duiken als je tijdelijk slecht ter been bent, last hebt van rugpijn of herstellende bent van een schouderoperatie. Hier volgen enkele tips om veilig en effectief te bewegen in water.
Voorbereiding is alles
Zorg er eerst voor dat eventuele wonden goed genezen zijn voordat je gaat zwemmen. Twijfel je? Wacht dan nog een paar dagen en kies voor een verfrissende douche.
Als je slecht ter been bent of hulpmiddelen gebruikt is het belangrijk om de afstand en obstakels richting het zwembad of de zee in te schatten. Een ongelijke ondergrond, gladde tegels of een hete leuning kunnen al voor problemen zorgen. Voorzie oplossingen van tevoren: zet een stoel neer om halverwege te kunnen rusten, regel hulp bij zand, gras of gladde tegels, of kies een tijdstip waarop de reling is afgekoeld.
Controleer de toegang tot het zwembad. Kun je er veilig in en ook weer uit? Veel privézwembaden zijn niet optimaal ingericht voor mensen met fysieke klachten. Een trapje kan voor iemand met een schouderklacht of stijve knie een groot obstakel vormen.
Alternatieven voor traditioneel zwemmen
Nederlanders en Belgen denken bij zwemmen vaak aan baantjes trekken met de schoolslag, maar deze zwemhouding vraagt veel van rug, nek en schouders. Mijn advies: vervang “zwemmen” door “oefenen”. Loop door het water, maak fietsbewegingen, zwaai stilstaand met je armen of benen. Met hulp van een schuimrubberen “noodle” zijn nog veel meer variaties mogelijk. Als je ervoor zorgt dat niets pijn doet tijdens het zwemmen of oefenen, kan er in het water weinig misgaan.
ZWEMTIP: Heb je knieklachten of een knieprothese? Zoek dan zeker een alternatief voor de schoolslag, want deze ronde zwembeweging kan de klachten doen verergeren en is niet geschikt bij een prothese.
Fijne zomer!