Waar betaalt u belasting?

De eerste maanden van het jaar zijn altijd hét moment om na te denken over de komende 12 maanden en om uw financiële planning nogmaals te bekijken, ervoor te zorgen dat deze up-to-date is en vooral dat deze erop gericht is om uw vermogen op lange termijn te beschermen. Daarbij is het zeker niet onhandig om ook rekening te houden met de belastingdienst. Waar en hoeveel belasting u moet betalen heeft u namelijk (deels) zelf in de hand.

Belasting betalen in Spanje

Het nieuwe wereldwijde regime van automatische informatie-uitwisseling is momenteel in meer dan 50 landen van kracht. Dus waar u ook woont, de belastingdiensten zijn volledig op de hoogte van uw inkomsten en bezittingen. Afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld waar u werkt of uw hoofdverblijf staat, kunt u ervoor kiezen fiscaal ingezetene van uw thuisland of van Spanje te zijn. Die keuze kan echter een grote invloed hebben op uw huidige én toekomstige vermogen. Zoek daarom gespecialiseerd advies, dit zal bijdragen aan uw gemoedsrust en voorkomen dat u te veel belasting betaalt.

Schenkingen en erfenissen

Als u ervoor kiest een deel van uw vermogen te schenken krijgt u te maken met de belastingdienst. Het bedrag van successie- en schenkingsrechten dat door de ontvanger of erfgenamen zal worden betaald, hangt af van de mate van verwantschap, het huidige vermogen van elke erfgenaam, de lokale normen in de overeenkomstige autonome gemeenschap en, onder andere, of de regionale of nationale normen zullen worden toegepast.

Het verdelen van de erfenis is in Spanje bij wet geregeld. Partners en kinderen krijgen standaard een vast percentage van het vermogen van de overledene en iemand onterven is zonder gerechtelijk bevel onmogelijk. Dit kan u belemmeren om uw vermogen te verdelen zoals u dat wilt. U kunt echter ook voor de regelgeving van uw land of nationaliteit kiezen, maar u moet deze optie in uw (bij de notaris geregistreerde) testament duidelijk aangeven.

 

Pensioenen

Het huidige pensioenstelsel in Spanje verschilt nogal van dat van enkele jaren geleden. Ook in Nederland en België is de situatie veranderd. Het kan voor u best interessant zijn wat tijd te besteden aan het kiezen van het juiste plan voor u zodat u als u ouder bent zonder financiële zorgen kunt leven. Momenteel zijn meer opties beschikbaar dan ooit tevoren. Daarom dient u heel voorzichtig te zijn om zich ervan te verzekeren dat u de juiste beslissing maakt voor uw doeleinden en om uw pensioenbesparingen te beschermen. Bestudeer uitgebreid al uw opties, evenals de fiscale gevolgen in Spanje en uw thuisland, om de beste oplossing voor uw specifieke situatie te kiezen.

Tot slot…

Laat één keer per jaar uw vermogensplanning herzien, dit kan rendabel zijn en zorgen voor gemoedsrust. Bekijk dan ook het geheel, want veranderingen in de ene sector kunnen de andere onderdelen van uw plan beïnvloeden, en zoek integrale oplossingen die werken voor uw persoonlijke situatie.

Wim Lamers
Partner bij Welex, Lawyers & Accountants
www. welex.es