VUUR, mensenhanden en belangen

vuur
vuur

Vuur, mensenhanden en belangen

Bij de grote brand in Portugal eind juni heeft een Nederlandse vrouw haar woning en dieren weten te redden door de eiken, olijf- en kastanjebomen op haar terrein te laten staan. Een groene oase temidden van zwartgeblakerde heuvels waar ooit alleen Eucalyptusbomen stonden, was het gevolg.

vuur
vuur

Bosbranden op zichzelf al een ramp. Ze leggen prachtige ruige natuurgebieden in de as, vermoorden duizenden dieren die er leven en verwoesten het ecosysteem. Daarbij neemt het aantal bosbranden toe omdat Spanje steeds meer met droogte worstelt.Vaak zijn wij mensen de oorzaak van een brand. Niet alleen door nalatigheid of onachtzaamheid, maar veel branden worden gewoon aangestoken.  Ook hebben we een grote hand in het op zo’n manier wijzigen van het natuurlijke ecosysteem dat áls er branden ontstaan, de vlammen snel en allesvernietigend om zich heen kunnen grijpen. Dit maakt het voorbeeld van de vrouw in Portugal die wél haar huis nog heeft goed duidelijk. Afgezien nog van onze ongebreidelde consumptie waardoor het klimaat verandert met grotere droogte en hogere temperaturen tot gevolg.

Een combinatie van ellendige factoren zorgt ervoor dat er dit jaar al diverse records zijn gesneuveld. Zo was het voorjaar het warmst sinds mensenheugenis; staat de watervoorraad in alle Spaanse stuwmeren samen op het laagste niveau van deze eeuw en viel dit hydraulisch jaar (van 1 oktober vorig jaar tot 30 september aanstaande) 13 procent minder neerslag. Bovendien voorspellen weerexperts een zomer met hogere temperaturen dan normaal. Al met al geen vrolijk plaatje voor de maanden die komen gaan. Zeker niet als je bij bovenstaande informatie ook nog eens bedenkt dat tussen januari en eind mei al 50 procent meer bos op ging in brand dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Tot 31 mei werd al 38.000 hectare in de as gelegd bij meer dan 3.000 bosbranden.

Insinuaties

Bij elke bosbrand in Spanje, met name die in of dichtbij natuurgebieden woeden en waarvan duidelijk is dat ze werden aangestoken, wordt opnieuw geïnsinueerd dat de wetswijziging van 2015 in de Bergwet (Ley de Montes) hier wel mee te maken zal hebben. Zo ook dit jaar na de brand die eind juni woedde in het beschermde natuurgebied Doñana in de provincie Huelva. Cayo Lara, partijleider van Verenigd Links (Izquierda Unida) insinueerde op Twitter dat Gas Natural en de Bergwet de brandstof hebben gevormd voor de vlammen die het nationale park bedreigden. Dat dat niet het geval is werd direct daarop in verschillende krantenartikelen uitgelegd. De belangrijkste boodschap hier is dat het beschermde natuurgebied juridisch onder de Ley de Patrimonio Natural (wet op natuurlijk erfgoed) valt en niet onder de bergwet.

Hoe zit het nou?

De oorspronkelijke tekst van de Bergwet werd door de Spaanse socialistische arbeiderspartij in 2006 ingevoerd om de Spaanse bossen te beschermen tegen speculanten. Er staat in dat de bestemming van de grond die werd verwoest door brand gedurende 30 jaar na de brand niet mag worden gewijzigd. De wetswijziging, waarmee artikel 50 werd toegevoegd,  stelt vervolgens dat uitsluitend in exceptionele gevallen autonome regio’s mogen beslissen om de verbrande natuur een andere bestemming dan bosgebied te geven. Het algemeen belang of nut is in dit geval van doorslaggevend belang. Volgens Lourdes Hernández van de afdeling bosbranden van het Wereld Natuur Fonds is sinds 2015 geen enkele keer een bestemmingswijziging na een brand doorgevoerd. Wel stonden een aantal precedenten  aan de basis van de totstandkoming van de oorspronkelijke Bergwet en de ’30 jaar-regeling’; Op door een aangestoken brand verwoeste grond in 1992 bij Benidorm verrees nadien het pretpark Terra Mítica met een hotel en honderden woningen. Een in de as gelegd terrein in Valladolid werd omgetoverd tot een kunstijsbaan en hetzelfde gebeurde nabij Madrid, waar een helling van Monte Abantos na een bosbrand helemaal werd volgebouwd..

Volgens de directeur van de afdeling Política Forestal (Magrama), Begoña Nieto zou het ‘algemeen belang’ in de wetswijziging enkel slaan op mogelijke grote infrastructurele projecten. En al is deze term multi-interpretabel, een wijziging moet nog altijd worden goedgekeurd door de Consejo de Estado, het hoogste adviserende orgaan van de Spaanse overheid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.