Vrijwel elke dag komt er wel een kat of hond met beetwonden op ons spreekuur. Onze huisdieren kunnen onderling flinke schade aanrichten. Kattenvechtpartijen spelen zich meestal ‘s nachts af. De volgende dag liggen ze zielig in hun favoriete hoekje, lopen vaak kreupel en meestal eten ze niet.
De bijtwonden zien we voornamelijk aan de kop, de voorpoten en rondom het achterwerk. De bacteriën die katten in hun mond hebben veroorzaken een zeer pijnlijke ontsteking met veel zwelling en pusvorming. Ze worden behandeld met anti-inflammatoire en antibacteriële medicijnen.
Hondengevechten variëren sterk. Het maakt dan ook veel verschil of het een grote of een kleine hond betreft, hoeveel honden in het gevecht betrokken zijn en hoelang de vechtpartij duurt. In het ergste geval wordt een hond doodgebeten. Wat de aanleiding van de vechtpartij is varieert ook: om eten, een botje of speeltje of het bewaken van het territorium.
Als er een vechtpartij begint is dat vrij schokkend om te zien, zeker als het je eigen hond betreft. Probeer de honden zo snel mogelijk uit elkaar te halen maar denk aan je eigen veiligheid want je kunt zelf gebeten worden. Inspecteer de hond of er ergens bloed is te zien (klein gaatje) of dat er grote wonden zijn ontstaan. Wees voorzichtig want je hond heeft pijn en kan reageren door je bijten.
Hoe klein de gaatjes ook zijn, ze zullen gaan ontsteken door de bacteriën van de mond. Reinig de wondjes met desinfecterende zeep. Grote wonden of ernstig bloedende wonden moeten worden gehecht. Bel de dierenarts en probeer zo goed mogelijk te omschrijven wat je ziet, dan kunnen ze de komst voorbereiden. Afhankelijk van de ernst van de verwondingen worden de wonden schoongemaakt, gehecht indien nodig, anti-inflammatoire en antibacteriële medicijnen toegediend en vaak ook een kap omgedaan om te voorkomen dat de hond de wonden likt. Thuis wil de hond rust en verzorging. Sommige honden lopen door een vechtpartij flinke trauma op dus wees op de hoede wanneer ze uitgelaten worden, ze kunnen angstig of agressief naar andere honden reageren.
Â
Foto: Alexis Cloe
Nazli van der Kieboom
Nazli is dierenarts gespecialiseerd in gezelschapsdieren. Sinds 2011 runt ze haar kliniek in Estepona.