Valt er nog wat te ondernemen?

hoe vergaat het ondernemers aan de costa del sol tijdens de lockdown?

In onze allereerste ESpecial Sessie kwamen Nederlandstalige ondernemers aan de Costa del Sol aan het woord. Er valt deze weken niet bar veel te ondernemen in Spanje, we vroegen ons af hoe het nu met hen gaat. Hebben ze de deuren gesloten, voor even of voor altijd? Hoe denken ze dat de toekomst op economisch gebied eruit zal zien? We belegden een online sessie voor een update.

Eric Blankenstein van J-E Systems verontschuldigt zich meteen voor mogelijke herrie op de achtergrond. Hij is namelijk aan het werk. “Behalve de twee weken voor Pasen toen iedereen thuis moest blijven ben ik verder gewoon iedere dag aan het werk. Meestal in huizen die in de laatste fase van de bouw zijn aangekomen en dus leeg zijn. Maar ik kom ook wel bij mensen thuis. Laatst werd ik gebeld door een collega van een ander bedrijf, hij vroeg of ik bij een stel Fransen in een vakantieappartement langs wilde gaan om de televisie te repareren. Hij wilde niet gaan omdat hij bang was besmet te raken. Toen ik daar kwam sloot de vrouw des huizes zich in de keuken op, zij was ook bang voor besmetting.”

Barbara Ingenbleek van Euroeconomics heeft samen met haar team de eerste twee weken vanuit kantoor gewerkt en toen moest ook daar de boel dicht. “Toen het kantoor verplicht dicht was kreeg ik een telefoontje, de helft stond onder water vanwege lekkage bij de bovenburen. Dus we hebben nu te maken met reparatiewerkzaamheden” verzucht Barbara. “Een deel van het personeel wil graag weer op kantoor werken, dat geeft meer structuur aan hun dag. Maar als ze thuis willen blijven werken ga ik ze niet dwingen, het is een persoonlijke keuze.”

Peter Meirsman van bouwbedrijf Nalipemi heeft 80 mensen op diverse projecten in de bouw werken. Een paar personeelsleden zitten thuis omdat ze vanwege hun leeftijd of gezondheid zich liever niet onder de mensen begeven. “We hebben twee weken, van 28 maart t.e.m. 12 april, niet mogen werken maar voor de rest gaat het gewoon door. Ik heb een vergadering met al het personeel belegd om te kijken hoe we het beste door konden gaan zonder risico’s voor de gezondheid. Omdat we een gezond bedrijf zijn kon ik iedereen gewoon door blijven betalen en tot op heden hebben investeerders en particuliere klanten zich nog niet teruggetrokken.”

Online werken geen probleem
Meteen toen het nieuws bekend werd dat de scholen dichtgingen besloot Vanessa van Camp van Vanessa van Camp International Properties dat er direct een oplossing moest komen voor de personeelsleden die kinderen hadden. Ze regelde dat die thuis konden werken en twee dagen later werd bekend dat iedereen vanuit huis moest gaan werken. “We doen administratieve klussen maar er is veel stilgelegd. Ik kan mensen een virtuele tour door een huis geven maar op basis daarvan gaat niemand kopen. En ik merk dat investeerders die op het punt stonden met grote projecten te beginnen nu al over de prijs beginnen te onderhandelen. Ze verwachten een daling in de verkoopprijzen.”

Kaspar Huijsman van BinckBank Spanje werkt al jaren grotendeels online. “We zijn gewend om met de diverse teams in andere landen te werken dus het was een kleine moeite om alles naar huis door te schakelen. Het kantoor is de verplichte twee weken dicht geweest en nu zitten we hier weer, keurig op afstand van elkaar.” In de eerste weken was er bij beleggers paniek omdat de beurzen enorm kelderden en heeft het team dagen van 12 uur gemaakt om iedereen te woord te staan. Daarna kwamen de mensen die kansen op de beurs zien en beginnen met beleggen. Kortom, BinckBank lijdt niet onder de crisis. “We zijn een hecht team en houden er samen de moed in, want deze hele coronasituatie heeft natuurlijk wel een grote impact op het persoonlijke leven” vertelt Kaspar. 

Werken vanuit Nederland
Maryn Gerrits heeft twee horecazaken (Hotel Restaurante Castillo de Monda en Cascada Cocina & Bar) en heeft die dus tot nader order moeten sluiten. Hij belt in vanuit Nederland. “Vanwege de carrière van mijn vrouw zijn we eerder dit jaar weer teruggegaan en de afspraak met mijn partners is dat ik de online zaken voor mijn rekening neem. Zowel het hotel als het restaurant zijn nog jonge bedrijven, we zijn haast klaar met het afbetalen van onze initiële investering. We hebben dus niet voldoende reserve om het personeel door te betalen, daarom hebben we een ERTE (tijdelijke werkloosheid) voor ze aangevraagd. En we hebben ook een lening aangevraagd, ondersteund door de Spaanse overheid zodat we de vaste lasten kunnen blijven betalen. Die aanvraag is nog in behandeling. Dit jaar schrijven we af als verloren en we hopen dat alles weer snel op gang komt zodat we weer gasten kunnen ontvangen. 

Ook Michel de Kroon van Aqua Sana zit in Nederland. “Ik heb echt op het allerlaatste moment nog een vlucht, via Zurich, naar Nederland kunnen krijgen. Mijn vrouw woont hier en we wilden niet het risico lopen dat we elkaar wekenlang niet zouden kunnen zien” vertelt Michel. Hij is gewend om vanaf diverse plekken ter wereld te werken dus deze lockdown is voor hem niet echt een probleem. “In principe is mijn concept crisisproof, een waterfilter en Quooker blijft een gewild product. Na installatie hebben mensen een servicecontract, dat loopt gewoon door. De bedrijven die in maart dicht moesten krijgen in april geen factuur van mij, het is niet veel maar het scheelt ze toch weer iets. Voor urgente zaken heb ik een monteur achter de hand.”

Geen echte zorgen
Ondanks dat het nu even wat lastiger is allemaal maakt niemand van de ondernemers zich echt zorgen over hun eigen toekomst. De toekomst van de economie in Spanje zien ze echter niet zo zonnig in. Lees daarover in het tweede deel van het verslag van deze online sessie met de ondernemers.

De eerste sessie met de ondernemers lezen?

Photo by Charles Koh on Unsplash

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)