Uit Fabienne’s dagboek – Opie

Opie bij ACE
Opie bij ACE

Opie’s relaas

Toen een van de vrouwtjes belde dat er een moppie aan de deur van het dodenstation vastgebonden was, de ochtend dat ze kwamen helpen, hebben we hem direct overgenomen. Vooral zijn oogjes zijn fataal en we denken dat ie ook nog eens potdoof is. Het is ongelooflijk… Tot onze grote verbazing, heeft ‘ie een chip. Na controle blijkt dat hij reeds “vermist” is van het jaar 2007!!!  We hebben uiteraard direct de baasjes gebeld, in de hoop dat ze hun hondjes zouden kunnen komen ophalen, maar helaas zijn ze niet meer bereikbaar op geen van de opgegeven nummers. We proberen nu via een andere weg eventueel in contact te komen, maar ondertussen is hij veilig bij ons. Stel je voor dat het hondje gestolen werd in 2007 en nu gedumpt wordt. Hier is alles mogelijk! Zijn oogjes zijn we nu aan het verzorgen en zijn oortjes krijgen ook een diepgaande behandeling. Het hondje is van karakter een droom, stil, altijd content, een heerlijk knuffeltje, een door en door braaf beestje, maar helaas is hij een oudje en op straat gezet, door wie zullen we nooit weten …

Dit schreef Fabienne op 25 juni 2015.

IMG_0645

Het verhaal kreeg op 11 juli 2015 een vervolg;

Herinneren jullie je Opie, die aan de poort van het dodenstation werd gebonden? Toen het dodenstation me belde of ik hem kon opvangen wegens zijn slechte toestand, heb ik direct ja gezegd. Hij was gedeshydrateerd, oorontsteking, zijn oogjes waren vreselijk slecht, hij was doof en blind,… en op zijn chip stond dat hij gestolen was sinds 2005,…alle registers werden open getrokken om zijn baasjes te vinden, maar die waren helaas niet meer wonende op het oude adres van zolang geleden.
De instanties stuurden een aangetekend schrijven maar er kwam geen gehoor,..niets,..we mochten dus Opie voor adoptie opgeven,..

Wat gebeurde er via de kant van de baasjes? In 2007 werd Opie, toen LOLO gestolen in Algeciras tijdens een onschuldige wandeling, zijn baasjes hadden 2 mopsjes, het waren hun alles, hun lieverds, ze waren met alles in orde en het jonge koppel was gek met hun hondjes, tot op een dag dat hun hondje gestolen werd. Alles maar dan ook alles werd gedaan om hun hondje terug te vinden, maar de jaren gingen voorbij. Vorige week vond een gewezen buurvrouw toevallig de aanmaning van de post op de grond en liep tegen het broer van het baasje aan…zeg, zei ze, is dat niet voor jouw broer bestemd,…toen het broer de naam van zijn broer herkende bezorgde hij hem het aangetekend schrijven. Wat een toeval allemaal,..als de buurvrouw de verloren brief op de grond niet had opgeraapt had Lolo ook niet meer thuis gekomen. Toeval of niet,…de bal was aan het rollen en vanmiddag kwamen de baasjes na 8 jaar hun hondje bij ons ophalen,..het weerzien was meer dan emotioneel. Oude Opie Lolo wist niet wat hem overkwam!  Waar heeft deze stakkerd zolang weg gehouden van zijn baasje, om dan te worden gedumpt aan een dodenstation, …om daar genadeloos te worden afgemaakt. Onze oude jongen is weer thuis, en zijn baasjes willen hem nog even gelukkig maken…op de plaats waar ie kwam “THUIS” was, maar werd weg gerukt door wie ? Kon hij zijn verhaal maar doen,..maar hij zwijgt in alle talen. Zijn verhaal, zijn verleden hebben hem getekend, blind, doof en triest,..het is niet meer de Lolo doe hij was maar zijn baasjes sloten hem zo innig in hun hart, dat je er kippenvel van kreeg. Opie is Thuis !!

 

Opie is weer thuis!

Dit waargebeurde verhaal is geschreven door Fabienne Paques
Fabienne Paques is oprichtster van ACE | SHIN. “Niet alleen ik maar al onze vrijwilligers moeten ons vaak verantwoorden waarom wij honden vanuit Spanje laten vliegen. U moet weten, wij zijn tegen alle vormen van dierenleed. Deze honden zijn op mijn pad gekomen, hier in Spanje worden deze dieren aan hun lot overgelaten of erger nog, vernietigd. Als wij onze ogen voor deze extreme vorm van dierenleed zouden sluiten, wie bekommert zich dan nog om hen? 14 jaar geleden besloot ik om niet, net als mijn landgenoten, weg te kijken maar op te komen voor deze dieren. Ze een stem te geven. Het is een lang en moeizaam proces dat vele pieken en nog veel meer dalen kent. Na vele tegenslagen dringen wij langzaam door tot de politiek, onderwijzen de nieuwe generatie van Spanje en vangen inmiddels constant bijna 650 honden op verdeeld over 2 locaties in Zuid-Spanje. Mijn grootste wens is dat al ons werk op een dag niet meer nodig zou zijn en dat de Spanjaarden deze dieren niet meer zien als wegwerpartikelen. Helaas is dit een utopie.

In Spanje heb je de gevreesde ‘dodingstations’ waar dagelijks honderden honden worden afgeslacht op de meest uiteenlopende manieren. De Spaanse ‘protectoras’, zoals ACE | SHIN, zijn rescue centers die geen enkele subsidie ontvangen noch enige hulp van de staat. Een protectora probeert zich, met zoveel mogelijk vrijwilligers, te voorzien om deze dieren veilig op te vangen en te verzorgen. Een hond die in Spanje gedumpt wordt is niet een hond die heeft gebeten of een slecht karakter heeft, maar een hond die ze beu zijn, waar het puppy-achtige af is of waar ze uit generatie lange gewoonte heel makkelijk afstand van doen. Om van de hond af te komen worden ze op straat achtergelaten of naar een dodingstation gebracht. Zo is het bijvoorbeeld een Spaanse traditie om op 6 januari tijdens ‘Drie Koningen’ een hond als geschenk te geven. Niet iedereen zit op dit soort geschenken te wachten en wanneer men de hond beu is, verdwijnt deze net zo snel als dat ze eraan zijn gekomen. Het is de Spaanse mentaliteit die van generatie op generatie wordt doorgegeven en het is een zeer moeilijk proces om dit te veranderen.

De honden van ACE | SHIN hebben weliswaar allemaal een verhaal maar dat betekent niet dat het allemaal getraumatiseerde honden zijn, in tegendeel! Het zijn vaak trouwe, vrolijke en enthousiaste en dankbare honden die ondanks dat zij niet gewenst waren, het vertrouwen in de mens niet verloren hebben. Dieren die hunkeren naar liefde en aandacht met als ultieme beloning, het vinden van een ‘Gouden Mand’.

‘Je kunt niet alle honden van de wereld redden, wel de wereld van één hond’”
Fabienne Paques
Oprichtster ACE | SHIN