Voor de tweede keer in 15 jaar Borneose orang-oetan geboren in Bioparc Fuengirola

Orang-oetan Bioparc Fuengirola born
Orang-oetan Bioparc Fuengirola born

Voor de tweede keer in 15 jaar Borneose orang-oetan geboren in Bioparc Fuengirola

Suli, een vrouwelijk exemplaar van de Borneose orang-oetan, heeft onlangs een prachtige baby gekregen. Hoewel de moeder nog onervaren is, bleef ze vanaf het begin bij haar jong en besteedt ze al haar tijd aan het meisje. Dit is heel belangrijk voor de ontwikkeling van het jong. Volgens de verzorgers is de omgang tussen de twee al vanaf de eerste dag heel goed. Dit hebben ze kunnen concluderen na vele uren van observatie via camera’s in het binnenverblijf.

De opvoeding van de Borneose orang-oetan

Orang-oetans zijn de primaten die hun jong het langst bij zich houden. Bij chimpansees en gorilla’s duurt dit maar vier of vijf jaar, waarbij periodes vaak overlappen en ze meerdere jongen van verschillende leeftijd tegelijkertijd verzorgen. Bij de orang-oetans duurt deze periode tot wel zeven jaar, en normaal gesproken wordt een vrouwtje niet opnieuw zwanger voordat het jong bijna onafhankelijk is. Hierdoor kunnen we in Bioparc Fuengirola in die zeven jaar het jong zien groeien en zien hoe haar moeder haar alles leert, zodat ze later als volwassene zichzelf kan redden. Samen leren ze ons zo heel veel over de natuur.

De bosmens “orang hutan” is neergestreken in de ruines

Onlangs is het gerenoveerde verblijf van de Borneose orang-oetans in Bioparc Fuengirola in gebruik genomen. Dit is speciaal ontworpen en gebouwd voor een optimale fysieke en psychologische ontwikkeling van de soort. Het verblijf bestaat uit gereconstrueerde ruines van de bevolking die ooit in het gebied woonde waar de orang-oetans nu hun gezinsleven hebben. Een grote hoeveelheid lianen, het geraamte van wat ooit een tempel was en een overvloedige vegetatie vormen samen een mooie en tegelijkertijd functionele omgeving waar de bezoeker de orang-oetanfamilie kan observeren.

Ernstig met uitsterven bedreigd

De Borneose orang-oetan is een van meest bekende en karakteristieke primaten uit het tropisch regenwoud van Azië. Onlangs kregen ze van de IUCN (Internationale Unie ter Bescherming van de Natuur) de status ‘ernstig bedreigd met uitsterven’. Sinds de opening van Bioparc Fuengirola in 2001, toen nog Fuengirola Zoo, is het park actief deelnemer aan het EEP (European Endangered Species Programme). Dit is een reeks fokprogramma’s voor het behoud van bedreigde diersoorten ex situ (buiten de natuurlijke leefomgeving). Toch zijn de programma’s ex situ alleen niet voldoende. De natuurlijke habitat van deze soorten lijdt ernstig onder massale houtkap en bosbranden die worden veroorzaakt door palmolieproducenten en de bosbouwindustrie. Samen met stroperij en illegale export zorgt dit voor de dood van tussen de 2000 en 4000 orang-oetans per jaar. Zo sterven er gemiddeld zes volwassen exemplaren van de Borneose orang-oetan om één jong te kunnen vangen. En de vangst van een jong betekent sowieso de zekere dood van zijn moeder.

Bescherming in situ

Bioparc Fuengirola voelt zich zeer betrokken bij de situatie van de Borneose orang-oetan en zijn habitat en werkt sinds 2013 samen met de organisatie Borneo Nature Foundation (voorheen Outrop) in de Fundación Bioparc voor de bescherming van de soort in situ (op de plek van herkomst). Dit doet ze met programma’s om de leefomgeving te herstellen en het ernstig beschadigde bos van Sabangau in Borneo opnieuw aan te planten. Andere activiteiten zijn het ontwikkelen van onderzoeksactiviteiten in het bos, het promoten van duurzame ontwikkeling en de educatie van de bevolking waar het gaat om het beschermen van de natuurlijke bronnen van het eiland.

De bescherming van soorten is fundamenteel voor het behoud onze planeet. Dit betekent dat een belangrijke rol is weggelegd voor het voorlichten van de bevolking, het uitbreiden van natuurreservaten en het kweken van milieubewustzijn om hiermee het binnendringen en vernietigen van de natuurlijke omgeving tegen te gaan. In de westerse wereld is het opdoen van kennis over de realiteit van bedreigde diersoorten zoals de Borneose orang-oetan de eerste stap op weg naar bewustwording en naar de wens om deze te beschermen.

We moeten niet vergeten dat in de ontwikkelde landen wíj de consumenten zijn die massaal de producten gebruiken die niet duurzaam geproduceerd worden, zoals palmolie en tropisch hardhout, en die de belangrijkste bedreiging vormen voor de instandhouding van het tropisch regenwoud en het overleven van de diersoorten daar.

Waar?

Bioparc
Avda. Camilo José Cela, 6-8
Fuengirola
www.bioparcfuengirola.es

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.