Tweede fase Caminito del Rey

El Caminito del Rey
El Caminito del Rey

De openbare aanbesteding voor de nieuwe werkzaamheden rond de Caminito del Rey is van start. Bedrijven kunnen een gooi doen naar de klus om voor 2 miljoen euro een bezoekerscentrum te bouwen, parkeerplaatsen, een tunnel en diverse andere infrastructurele verbeteringen in het gebied dat dagelijks ruim 1.000 bezoekers kan verwelkomen.

Pad van de koning

Die bezoekers komen merendeels voor het beroemdste wandelpad van Spanje door de kloof Los Gaitanes die de dorpjes El Chorro en Ardales verbindt. Het pad ontleent zijn naam aan het feit dat het begin vorige eeuw werd geopend door de toenmalige Spaanse koning Alfonso. De Caminito del Rey werd eind vorige eeuw gesloten vanwege het gevaar voor waaghalzen die het toch wilden betreden. Diverse mensen vonden er de dood. Het pad voert door de kloof op een hoogte van soms ruim 100 meter en werd vorig jaar in maart na een omvangrijke renovatie opnieuw geopend voor publiek.

Bezoekerscentrum

Bezoekers kunnen nu op een veilige manier de spectaculaire wandeling van ruim 7 kilometer maken. Dagelijks mogen er 1.100 mensen het pad op verspreid over tijdssloten van een half uur. De toestroom van geïnteresseerden is groot. Daarom moeten er in de omgeving verbeteringen worden aangebracht aan de infrastructuur, signalering en toegangswegen. Bij de kruising vanaf Ardales richting de stuwmeren en de afslag naar El Chorro moet een bezoekerscentrum komen. Dit bevat een parkeerplaats voor 200 auto’s, een parkeerplaats voor bussen, een informatiebalie voor publiek, een winkel, een expocentrum, een presentatieruimte en een restaurant/cafetaria. Het bedrag dat hiervoor beschikbaar wordt gesteld is 1,4 miljoen euro. De werkzaamheden zullen in de herfst beginnen en in totaal circa 6 maanden in beslag nemen.

Informatiecentrum station

Vervolgens gaat er nog 200.000 euro naar de bouw van een rotonde bij het bezoekerscentrum, om het verkeer beter te geleiden. Bovendien wordt er in El Chorro ook een parkeerplaats aangelegd en komt er een informatiecentrum op het station El Chorro waar de Cercanías-treinen van Renfe uit Málaga aankomen. Hiervoor is 220.000 euro gereserveerd.

Tunnel

Tot slot moet er een tunnel worden gebouwd vanaf de ingang in El Chorro. De tunnel zal worden ingezet bij slechte weersomstandigheden. Tot nu toe werd het meest spectaculaire gedeelte van het pad gesloten wanneer het hard waaide. Bezoekers konden dan niet over de brug die de twee rotswanden op een hoogte van 105 meter met elkaar verbindt. De tunnel wordt aangelegd door een oud waterkanaal. Via uitkijkvensters kunnen mensen nu goed de brug en het pad en de kloof bewonderen bij slecht weer. Deze tunnel moet voor de winter klaar zijn. In dezelfde zone wordt een oude waterval van 100 meter hoogte hersteld.

Wil je je bezoek aan het pad reserveren, dan kan dat via deze link.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.