TV or not TV

wild-865296
wild-865296

Judith en Eric Blankenstein zijn al circa 28 jaar werkzaam aan de Costa del Sol, ze verzorgen alles wat te maken heeft met geluid, beeld en satelliet. Eric schrijft exclusief voor ESpecial Life over zijn ervaringen in het vak.

Op een koude winteravond of tijdens een bloedhete siësta is het soms best lekker om eens uitgebreid op de bank te hangen en televisie te kijken. En daar hoef je tegenwoordig niet persé meer een grote schotel voor op je dak te monteren. Via een internetverbinding kun je vrijwel alle programma’s zien, op legale of illegale wijze. Illegaal is natuurlijk nooit aan te raden, de sites die onbetaald series en films aanbieden worden regelmatig uit de lucht gehaald vanwege inbreuk op het copyright maar bovendien is het niet ongebruikelijk dat er een virus in die leuke aflevering van Grey’s Anatomy zit. Er zijn diverse kastjes en providers die alle zenders via internet aanbieden maar ook hier blijkt weer dat gratis of spotgoedkoop een prijs heeft. De kwaliteit is niet optimaal en in principe ben je nog steeds niet helemaal legaal aan het kijken. Het is nu eenmaal een feit dat alle programma’s die we zien zijn beschermd met rechten waarvoor betaald moet worden.

Als je programma’s van bijvoorbeeld uitzendinggemist wilt kijken in het buitenland heb je vaak te maken met geografische blokkering. Dit zorgt ervoor dat je niet live tv kunt kijken via de app van providers die in je thuisland wel werken. Hetzelfde probleem kom je tegen als je vanuit België of Nederland bijvoorbeeld live Nederlandse zenders, Belgische tv, BBC uitzending gemist of Duitse tv zenders wilt kijken. Buitenlandse tv zenders blokkeren dan meestal ook Nederlandse abonnees of Belgische abonnees. Hier is wel een oplossing voor door ervoor te zorgen dat het lijkt alsof je vanuit je thuisland op het internet zit met een tablet, telefoon of computer. Dit kan door een VPN verbinding tot stand te brengen met een computer in je thuisland. Een VPN verbinding kun je zien als een soort van afgesloten tunnel die een directe verbinding tot stand brengt tussen twee verschillende computers (of een telefoon, tablet/iPad). Eerst maakt jouw computer (vanuit het buitenland) verbinding met een computer in je thuisland, vervolgens gaat die computer het internet op waardoor de tv aanbieder denkt dat je surft vanuit je thuisland.

Gewoon tv kijken behoort inmiddels bijna tot het verleden, we kijken wat we willen wanneer we willen: tv on demand. Netflix is daarbij ongetwijfeld de meest populaire aanbieder. Maar ook dan kun je niet altijd zien wat je zelf wilt. Series die in Spanje worden aangeboden kun je tijdens een bezoek in België of Nederland (of omgekeerd) niet meer zien omdat Netflix daar de rechten nog niet heeft afgekocht. Netflix heeft al aangekondigd dat dit binnenkort aangepast zal worden. Bovendien gaan ze de bandbreedte aanpassen zodat je met een langzamere internetverbinding ook je favoriete serie in goede kwaliteit kunt zien. Voor tv on demand moet je wel betalen maar dan heb je ook wat en bovendien betaal je keurig voor de rechten, dat kijkt net even wat rustiger.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.