Top stranden in Andalusië

playa del Monsul

Topstranden in Andalusië

Het is weer zomer! In het binnenland neemt de kwaliteit van het leven met het stijgen van het kwik rechtevenredig af. Dat zie je het duidelijkst in dorpjes en steden ver van de kust. Gesloten rolluiken, geen hond op straat, zinderend asfalt en pas weer na negen uur ’s avonds weer leven op straat. De enige plek waar het nog een beetje uit te houden is, is aan zee.

De meesten die in Andalusië woonachtig zijn of er regelmatig terugkeren voor een vakantie hebben al wel een vast strand-adres. Voor wie dat niet heeft, brengen we hier ter inspiratie wat bijzondere stranden onder de aandacht. Voor sommige moet je wat verder rijden, maar ze zijn vaak zo mooi  dat het absoluut de moeite waard is om er op een dag de koelbox en parasol voor in de kofferbak te gooien en met de airco op de hoogste stand te gaan rijden. Per Andalusische kustprovincie stellen we van oost naar west een paar stranden aan je voor.

Tekst Else Beekman

Almería

In Almería ligt het natuurgebied Cabo de Gata – Níjar. Niet vernoemd naar een kat, maar naar agaat, het mineraal dat hier vroeger werd gewonnen en ágata heet in het Spaans. Hier vind je de enige woestijn van Europa. Het landschap is verlaten, vulkanisch, dor, droog en daarom op een surrealistische manier prachtig. De mooiste stranden liggen er verborgen en het massatoerisme heeft ze nog niet ontdekt. Wil je er een uitstapje maken, breng dan een bezoek aan de filmstudio’s in de woestijn. Hier werden in de jaren vijftig en zestig de spaghettiwesterns opgenomen met – onder vele andere beroemdheden – Clint Eastwood. De provinciehoofdstad Almería is ook leuk een middag te bezoeken.

  1. Playa los Muertos

Het ‘strand van de doden’ heet zo omdat het vroeger bekend stond als strand waar veel schipbreukelingen aanspoelden. Het is voor kleine kinderen en oudere mensen die wat moeilijker ter been zijn niet gemakkelijk toegankelijk. Je komt er via een lang, steil wandelpad. Bovendien is zwemmen er met harde oostenwind (de levante) zelfs gevaarlijk. Toch is het meer dan de moeite waard vanwege de dramatische rotsen, het kraakheldere water en de moeilijke bereikbaarheid, waardoor het er nog erg maagdelijk bij ligt. Hier moet je vanwege de afwezigheid van horeca zelf voor je natje en droogje zorgen.

Cabo-de-Gata-Playa-los-Muertos
Cabo-de-Gata-Playa-los-Muertos
  1. Playa del Monsul

Nergens anders is de vulkanische oorsprong van deze streek zo goed te zien als op Playa del Monsul. Steven Spielberg koos het als decor voor zijn film ‘Indiana Jones and the last crusade’. Midden op het fijne zand en in het kristalheldere water ligt een enorme rots voor de nodige schaduw op de heetste dagen. Er is geen horeca dus je moet zelf zorgen voor eten en drinken en een parasol.

playa del Monsul
playa del Monsul

Granada

De kustlijn van Granada is vrij grillig. Relatief dichtbij in het binnenland ligt de Sierra Nevada met de hoogste pieken van Spanje, waarvan er drie hoger dan 3.000 meter zijn.  In een uur rijden zit je in dit hooggebergte, waar in de zomer de temperaturen nog wel heel aangenaam zijn. Of rijd in drie kwartier naar de stad Granada. Daar laat je je betoveren door het wereldberoemde Alhambra of struin je rond door de leuke straatjes van de Moorse wijk Albaicín. Granada’s kust strekt zich uit van La Rábita in het oosten tot de gemeente Almuñecar in het westen.

  1. Playa de La Herradura

La Herradura is een nog erg authentieke kuststadje dat aan een baai ligt die de vorm van een hoefijzer (una herradura) heeft. Hier staan de auto’s nog praktisch op het strand geparkeerd en vind je veel typische strandbars (chiringuitos) waar je heerlijke verse vis kunt eten. Er zijn genoeg voorzieningen en vertier voor als de zon onder is, want langs het hele strand ligt de boulevard met restaurants, bars en winkeltjes. Deze omgeving is vanwege het heldere water en de kliffen in zee geliefd onder duikers en snorkelaars. Ook zie je veel kajaks in de zee, die je bij verschillende bedrijven kunt huren.

Granada-herradura
Granada-herradura

 

  1. Playa de Cantarrijan

Dit verborgen en moeilijk toegankelijke strand is het meest westelijke van de Costa Tropical. Het ligt aan een baai die wordt omsloten door hoge rotsen. Nudisten zijn hier ook welkom. Je hoeft dus geen nudist te zijn om naar dit strand te gaan en de nudisten houden zich meestal op aan de randen bij de kliffen. Het strand ligt prachtig aan het einde van de kloof El Cantarriján in het beschermde natuurgebied van Maro-Cerro Gordo net ten oosten van Nerja. Omdat je niet dichtbij het strand kunt parkeren is er een microbus-dienst die je er voor 2 euro brengt.

Málaga

De kust van Málaga’s is beroemd. Hier werd het massatoerisme zo’n beetje uitgevonden. Wie heeft er niet gehoord van de Costa del Sol met tot de verbeelding sprekende plaatsen als Torremolinos, Fuengirola en Marbella? Toch vind je tussen de veelal uitgestrekte stranden met uitgebreide voorzieningen zoals zonnebedden, parkeerplaatsen en horecagelegenheden ook genoeg pareltjes van stranden. Vooral in het oosten van de provincie liggen leuke baaitjes die zijn omgeven door ruige kliffen en die je cliché-beeld van een strand aan de Costa del Sol in duigen laten vallen. Ben je het strand even zat, breng dan een bezoek aan de charmante stad Málaga, waar overigens ook een paar mooie stranden liggen.

  1. Playa Burriana

Dit is het meest geliefde strand van Nerja, lang, breed met fijn goudkleurig zand en vlakbij het centrum. Leuke winkeltjes en ook bars en restaurants voor een heerlijk diner op een zwoele zomeravond. Omdat gemak de mens dient heeft dit strand douches, zonnebedden, speeltuinen voor kinderen en volleybalvelden en kun je er waterfietsen, jetski’s en kajaks huren of je inschrijven voor een duikcursus of een ervaring opdoen met parasailing.

Malaga-Playa-Burriana
Malaga-Playa-Burriana

 

  1. Playa del Cristo bij Estepona

Dit strand net ten westen van de haven van Estepona is ongeveer zevenhonderd meter lang en kreeg vorig jaar een blauwe vlag. Dat wijst op een goede hygiëne, beveiliging, voorzieningen en uitstekende waterkwaliteit. Er zijn diverse chiringuitos en dankzij de ligging aan de baai zijn er relatief weinig golven. Het ondiepe water is snel opgewarmd en zodoende zeer geschikt voor kleine kinderen. Daarbij ligt de charmante kern van Estepona binnen handbereik, waar je naar hartelust kunt winkelen of terecht kunt voor een tapaatje.

Malaga-Playa-del-Cristo
Malaga-Playa-del-Cristo

 

Cádiz

De provincie Cádiz begint vlak voor de havenstad Algeciras. De mooiste stranden vind je daar waar de Middellandse Zee is overgegaan in de Atlantishe Oceaan. Dit is de Costa de la Luz, de kust van het licht. Van surfersmekka Tarifa tot aan Sanlúcar de Barrameda aan de monding van de Guadalquivir heb je keuze uit paradijselijke en uitgestrekte stranden. Breed, met fijn zand en hier en daar een hoge duin om te beklimmen of vanaf te rollen. De harde oostenwind die hier regelmatig heerst, heeft ervoor gezorgd dat je hier nog weilanden ziet die direct aan zee grenzen. De massa houdt er niet van om gezandstraald te worden.  Vanaf deze kust kun je voor een snuif gastronomie en cultuur sherry-stad Jérez de la Frontera of de dorpjes Véjer de la Frontera of Medina Sidonia bezoeken. Wil je wat meer dynamiek, ga dan naar Cádiz, het Havana van Europa genoemd vanwege de sfeer en de gekleurde huizen langs de kade.

  1. Playa Bolonia

Playa Bolonia hoort bij het gehucht El Lentiscal en is diverse keren uitgeroepen tot het mooiste strand van Spanje. Het is een lang en breed strand dat aan de noordzijde uitkomt in een hoge duin én er liggen ruïnes op het strand. Deze Romeinse resten van Baelo Claudia zijn ook te bezoeken. In het kleine dorpje zijn diverse leuke en kleinschalige logies, bars en restaurantjes. Alleen in juli en augustus is het er erg druk.

Granada-Playa-de-Cantarrijan
Granada-Playa-de-Cantarrijan

 

  1. Playa Cabo de Trafalgar

In 1805 werd hier de Slag bij Trafalgar tussen de Engelse en Franse vloot uitgevochten. De overwinning van de Britten had gevolgen tot ver in de twintigste eeuw.  De vuurtoren van Trafalgar domineert vanaf een schiereilandje van duinen het zicht richting het Noorden en kijkt uit over maagdelijke stranden die grenzen aan ruige rotsen en hoge kliffen. Het is er prachtig ongerept.

Cadiz-Playa-Cabo-de-Trafalgar
Cadiz-Playa-Cabo-de-Trafalgar

Huelva

Onder Spanjaarden uit Sevilla of Extremadura is de kust van Huelva een goede bekende, want voor hen hemelsbreed het dichtstbij. Toeristen kennen de stranden hier amper. Een gemis, want ook hier is het zeer aangenaam toeven op het fijne witte zand met het frisse Atlantische water en een mooi duinlandschap als decor. Een groot voordeel is dat de Levante-wind hier minder hard waait dan aan de kust van Cádiz. Wil je vanaf een van deze stranden een bijzonder uitstapje maken, ga dan naar het plaatsje Minas de Riotinto. Dankzij een eeuwenlange mijnindustrie is het landschap hier drastisch veranderd. De Rio Tinto die hier doorheen stroomt is dankzij het ijzerhoudend water rood van kleur. Huelva doet veel voor fietsers. De provincie is vrij vlak, zeker dichtbij de kust, en er liggen veel fantastische fietspaden.

  1. Playa Matalascañas

Dit eindeloze strand grenst aan het nationale park El Coto de Doñana, Europa’s belangrijkste wetland. In het hoogseizoen is het er vrij toeristisch, te zien aan de talloze hotels en appartementencomplexen. Daardoor zijn er wel veel voorzieningen. Buiten het seizoen is het in het plaatsje zelf een beetje troosteloos, maar dat zie je niet als je op het tropisch aandoende witte zand zit en naar de Atlantische Oceaan kijkt.

Huelva-Playa-Matalascañas
Huelva-Playa-Matalascañas

 

  1. Playa de Isla Canela

Vanaf dit witte strand met fijn zand kun je Portugal bijna aanraken. De rivier Guadiana vormt de landsgrens en de riviermonding bestaat uit veel kleine eilandjes waarvan Isla Cristina en Isla Canela het bekendst zijn. Feitelijk lig je er op een lang en breed strand dat omgeven wordt door het water van de zee en het brakke water van de vertakte riviermonding.

Huelva-Playa-de-Isla-Canela
Huelva-Playa-de-Isla-Canela

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.