Toeren door Andalusie

Toeren door Andalusie – een route van 4 dagen of meer

De Costa del Sol oefent op veel mensen een magische aantrekkingskracht uit vanwege het Mediterrane klimaat dat zekerheid biedt op droge winters en heerlijke zomers. De ‘Costa’ (soms ook wel gekscherend de ‘Costa del Golf’ genoemd vanwege de vele mooie golfbanen) is echter meer dan de bekende plaatsen Marbella, Fuengirola, Estepona en Torremolinos; het kent een prachtig (achter)land.

Daar vindt je de beroemde ‘witte dorpen’, prachtige landschappen, heerlijke hotels en b&b’s en diverse sherryhuizen. Andalusië is Spaans tot op het bot. Uit deze droge streek met rollende heuvels en oneindige olijfboomgaarden komen namelijk verbazingwekkend veel oer­Spaanse fenomenen voort zoals tapas, stierenvechten, sherry en de melancholische dans en -muziek flamenco. andalusie-afbeeldingen

Beleef het ¡Viva España!­ gevoel met deze tips & route van Sunny Cars.

De drukte rond Málaga − en de Costa del Sol − laat je direct achter je. De auto wordt gelijk flink op de proef gesteld op de spectaculair kronkelende bergweg door het binnenland naar Granada, dwars door het ‘Parque Nacional Montes de Málaga’ met fantastische uitzichten over zee én binnenland. Je passeert onder meer de dorpen Puerto del Leon, Colmenar en Alhama de Granada over achtereenvolgens de wegen C345, C340, A356, A335 en A338. Heb je minder tijd? Dan kun je ook de snelweg nemen naar Granada. Trek voor Granada minimaal twee volle dagen uit: één dag voor het adembenemende Alhambra en één dag voor de stad zelf. toeren-door-andalusie

Vanaf Granada gaat het over snelweg A92 in westelijke richting. Na een dikke 160 km sla je af naar het stadje Osuna. Deze plaats is nu slaperig en loom, maar de prachtige palacio’s en statige straten laten Osuna’s rijkdom uit vervlogen tijden zien. Neem ook een kijkje bij de prachtige universiteit (‘universidad’).

Na een kort stukje snelweg A92 buig je af door het binnenland − over de plattelandsweg A380 − naar Carmona, een plaats op een ruige rotsklif. Vanaf de oude stad zijn de uitzichten over de omringende laagvlakte adembenemend, het steegjeslabyrint in de oude stadskern is goed voor uren dwaalplezier. Vanuit Carmona rechtstreeks over de snelweg E5/A4 en ringweg SE/30 naar het bruisende Sevilla. Daar heb je zeker drie dagen nodig om de belangrijkste bezienswaardigheden van deze superstad te zien − maar een week kan ook makkelijk.

Je neemt wederom de snelweg − ditmaal de E5/AP4 − in zuidelijke richting, richting Atlantische Oceaan. Na zo’n 100 kilometer beland je in Jerez de la Frontera, dé sherrystad van Spanje. Iets verderop aan de E5/AP4 ligt havenstadje El Puerto de Santa Maria. In dit weinig toeristische en daardoor zeer authentieke stadje vind je leuke vismarkten, sherrybodega’s én kun je stranden bezoeken aan de Atlantische kust: de Costa de la Luz.

Na een kort stukje snelweg E5/AP4 in noordelijke richting rijd je weer het Andalusische binnenland in. Via de weg A382, met als eerste stop de plaats Arcos de la Frontera, een onvervalst ‘pueblo blanco’ − ofwel wit dorp − op een heuvel. Langs diverse andere ‘pueblos blancos’ kronkel je vervolgens verder over respectievelijk de A382 en A376 door het binnenland, naar het ‘gespleten’ dorp Ronda.

Van Ronda daal je af door de bergen richting de Middellandse Zee en Málaga, over de A376 en E/15 A/7. Daar heb je de strandplaatsen voor het uitkiezen: Torremolinos, Marbella, Estepona … en natuurlijk Málaga zelf, het bruisende middelpunt van de Costa del Sol. De route is te rijden in 4 dagen maar het is des te leuker om op verschillende plekken op je gemak door te brengen. Neem dan toch zeker 2 weken hiervoor.

Toeren door Andalusie; het vraagt om meer ! Lees ook dit artikel over wat je nog meer kunt zien tijdens ’t toeren en met tips.

andalusie-is-zo-mooi

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.