Tijdschriften?

Over 5 jaar zijn er geen tijdschriften meer!  Pardon?

In mei 2013 voorspelde Ellen Verbeek in een interview in Adformatie, samen met haar man Derk Sauer: ‘Over vijf jaar zijn er geen tijdschriften meer, op een paar uitzonderingen na.’ Pardon? Dacht het wel! We zien voldoende redenen waarom er ook na 2018 mediamerken zullen zijn die periodiek bij hun doelgroep over de vloer komen. Juist in het digitale tijdperk.

Tijdschriften creëren vanouds een sterke band met hun lezers en abonnees. Sommigen lezers vertellen zelfs met trots dat ze ‘lid’ zijn van de Margriet,  de Libelle, de  Volkskrant of de Knack.

Het zit diep in de mens om bij gelijkgestemden te willen horen en daarom verbinden we ons via genootschappen, verenigingen én (media)merken. De verbinding (engagement) wordt bevestigd door het ritueel. Het cryptogram uit de zaterdagkrant dat vaak in overleg wordt opgelost, de Libelle badpakken special die met vriendinnen worden bezocht, het bord op schoot bij Studio Sport op zondagavond; het zijn ijzersterke rituelen die de kracht van periodieken illustreren. Wat voor vorm ze ook hebben.

‘It’s the engagement, you stupid!’

magazine

VERRASSEN
Verbeek zei in Adformatie als motivatie van haar voorspelling: “Ik koop nóóit meer een tijdschrift. Ik zie alles via internet”. Maar het zelf bij elkaar googelen en rss’en van informatie is niet voldoende om een band te vestigen en te onderhouden. De middelen en de techniek mogen veranderen, wat blijft is de kracht van een sterk format, waarbinnen je je publiek periodiek verrast met zaken die het engagement bevestigen en versterken.

Wat Ellen Verbeek eigenlijk bedoelt is waarschijnlijk iets als: “Papieren tijdschriften, zoals we die nu kennen, zullen er over vijf jaar nauwelijks meer zijn”. En dat begrijpen wij ook wel. Maar de toevoeging dat ze in plaats daarvan alles op internet leest, daarin schuilt een forse denkfout.

De ESpecial Life nieuwsblog  zal de komende maanden evolueren en groeien tot een logische extensie van het magazine: aanvulling, uithangbord, klankbord. Zonder al te veel kosten voor extra content. Maar het is geen vervanger van het blad. Het blad in printopmaak kun je digitaal lezen via de website.

‘Glossy bladzijden door je vingers laten glijden is natuurlijk veel fijner dan digitaal bladeren’.

De vraag is hoe je het goede van het periodieke tijdschrift behoudt en tegelijk recht doet aan de veranderende mediavoorkeuren en nieuwe, technische mogelijkheden.

The great digital equalizer

Door de digitalisering vissen journalisten en webdevelopers, maar ook fotografen, filmers, programmamakers en andere mediaprofessionals, steeds meer in dezelfde vijver. The digital equalizer heeft ze allemaal instrumentalist gemaakt in het groot multimediaorkest. Bladenmakers blazen hierin een behoorlijk partijtje mee met een grondige kennis van bladritme, redactieformules, tekst-beeldverhouding en andere onontbeerlijke ingrediënten waarmee je een doelgroep kunt bereiken en binden. Het medium mag veranderen, de wetten van engagement doen dat niet.

Iedereen uitgever

De digitalisering heeft niet alleen de journalistiek gedemocratiseerd, ook aan uitgeefzijde gebeurt het nodige.

Volgens Marketo, maker van marketingsoftware, gaat inmiddels ruim een kwart van het marketingbudget van B2B-organisaties naar contentmarketing. De verklaring hiervoor is simpel volgens marketing manager Edwin Vlems in een artikel op Marketingfacts: “Iedereen zoekt op Google tegenwoordig. En degene die hun vragen beantwoordt, heeft een streepje voor.”

Maar een eenmalige Google-hit is niet genoeg. Het gaat ook hier om het opbouwen van een relatie. Gewoontes van lezers en de waarde die ze toe-kennen aan content zijn essentieel voor hun gedrag.

Goede kranten en tijdschriften bieden een selectie van wat belangrijk is en duiden waarom dat zo is. Dat is hun toegevoegde waarde.

Gewoontes zijn gecompliceerder en subtieler. Gedrukte media waren lang onderdeel van diepgewortelde levensstijlen. Die gewoonte maakte het makkelijker om waarde te behouden. Als de waarde van een periodiek eenmaal is herkend (of doorgegeven) is ze essentieel voor de lezers. Ze willen die waarde niet verliezen; een niet-lezer heeft die waarde nog niet gevonden. Daarom is het makkelijker om een lezer te behouden dan een nieuwe te werven.

Als we er dus in slagen om met online content niet alleen waarde te creëren, maar ook lezerstrouw, dan is succes het logisch gevolg en niet alleen voor mediamerken.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.