Tarifa’s beroemdste strand gered

Het beroemdste surf-strand van Spanje: Valdevaqueros in Tarifa

Strand van Tarifa

De Europese Commissie heeft bevestigd dat er geen toestemming mag worden gegeven voor bouwprojecten bij het strand van Valdevaqueros in Tarifa. Zodoende blijft dit onder (kite)surfers wereldberoemde strand ongerept.

De actiegroep Verdemar-Ecologistas strijdt al sinds 2012 om het beschermde gebied te behouden in de huidige vorm. De Commissie verwijst in zijn verklaring naar een plan ter bescherming van de Andalusische kusten van de regionale overheid dat in mei 2015 werd ondertekend. In tegenstelling tot de kusten langs de Middellandse Zee in de regio zijn die van de provincie Cádiz nog relatief ongerept. De stranden gaan hier nog grotendeels over in weilanden en het bergachtige achterland zonder dominant in het oog springende bebouwing.

Opgelucht

Om teloorgang van deze kust en de bijbehorende natuur te voorkomen, zal er nu en ook niet in de toekomst toestemming worden gegeven voor gehele of gedeeltelijke ontwikkeling. Antonio Muñoz, woordvoerder van de milieugroepering die actief is in het gebied dat grenst aan de Straat van Gibraltar, liet zich opgelucht uit in de Spaanse pers. Hij zei dat ondanks voornemens voor een enorm bouwproject de gemeente Tarifa nu geen andere keus heeft dan het gebied te beschermen.

Wind

De kust die officieel wordt aangeduid als Costa de la Luz (kust van het licht), wordt vaak gekscherend de Costa del Viento (kust van de wind) genoemd vanwege de niet aflatende sterke winden die er zorgen voor onstuimig opwaaiend zand en klapperende ramen. Ze zorgen echter ook voor de grote aantrekkingskracht die het gebied uitoefent op surfers uit alle windstreken. In het hoogseizoen is de knalblauwe lucht soms amper te zien, zoveel felgekleurde kites zwieren er dan doorheen.

Tarifa

Tarifa zelf is zeker een bezoek waard. De oude kern van het stadje is prachtig en doet erg Moors aan. De nauwe straatjes liggen binnen de vestingmuren van het in 960 gebouwde ‘Castillo de Guzmán el Bueno’. Laat je niet afschrikken door de foeilelijke buitenwijken, die eruit zien alsof ze binnen een dag zijn gebouwd door haastige projectontwikkelaars met euro-tekens in hun ogen. Trek vooral het oude centrum in en laat je verrassen door bijzondere winkeltjes met vaak een upmarket hippie-achtige uitstraling.