Surf mee op de grijze golf

Grijs haar betekent dat je ouder wordt maar dat betekent al lang niet meer dat je dan ook meteen truttig moet worden. Dat was bij onze ouders nog wel het geval maar de generatie van vijftigers en zestigers van tegenwoordig zijn absoluut geen bijna-bejaarden. Sterker nog, bejaarden zoals we die vroeger in bloemetjesjurken en pull-overs zagen zijn nagenoeg uitgestorven. We worden met z’n allen steeds ouder, blijven langer gezond en actief. Bedrijven spelen daar steeds handiger op in en dat vind ik als belegger dan weer interessant. Dus ik heb me verdiept in de statistieken en het beleid dat overheden en bedrijven opstellen om aan de wensen en behoeftes van die specifieke doelgroep tegemoet te komen.

In Europa weten we al lang dat er sprake is van een steeds verder dalend geboortecijfer en spreken we van een grijze golf. Over het algemeen hebben gepensioneerden het financieel niet slecht en ze doen er alles aan om hun gezondheid te behouden en zo lang mogelijk actief te blijven. Ze zijn een steeds verder groeiende markt voor bedrijven die er alles aan doen om hen dienstverlening en producten te leveren om het leven nóg leuker en makkelijker te maken. Een aantal van die bedrijven is beursgenoteerd en dat betekent dus dat ook beleggers mee kunnen surfen op deze grijze golf.

Uit de statistieken blijkt dat in Azië inmiddels ook sprake is van een toename van het aantal ouderen en een afname van het geboortecijfer. Dat komt ofwel door het feit dat de politiek in sommige landen het hebben van één of twee kinderen stimuleert en grote gezinnen verdwijnen. Of omdat door de toegenomen welvaart mensen sowieso niet meer voor veel kinderen kiezen, die waren immers altijd deels een ‘oudedagsvoorziening’. Maar juist die oudedagsvoorziening is in de Aziatische landen nog niet goed geregeld. In China woont de helft van de bevolking op het platteland en daarvan heeft maar 10% recht op een pensioen. In India heeft maar 14% van de bevolking recht op een oudedagsuitkering. Volgens schattingen zullen er in 2050 923 miljoen ouderen zijn in de Aziatische landen. De gemiddelde levensverwachting is daar gestegen van 60 naar 80 jaar. De mensen die in 2050 van hun welverdiende rust zouden moeten genieten zijn de mensen die nu bijdragen aan de enorme economische groei in deze landen. Hier ligt dus een uitdaging voor de beleidsmakers én voor bedrijven om de financiële toekomst van zowel de bewoners als het land zelf veilig te stellen.

Concreet gezegd biedt de vergrijzing extra werk voor de gezondheidszorg, de farmaceutische industrie, verzekeringsmaatschappijen en financiele partijen. Er is inmiddels ook een ETF (een mandje aandelen) die hier op inspeelt, Ishares Ageing Population UCITS ETF USD (Acc).
Ik volg de markten en alle mogelijkheden voor beleggers op de voet, als u denkt dat er ook voor u kansen liggen in deze grijze golf die deze eeuw een groot deel van de wereld zal overspoelen, neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Kaspar Huijsman is founder en director van Hugo Investing (voormalig BinckBank Spanje & Portugal) en is zelf ook gepassioneerd belegger. Heeft u een vraag, mail dan naar kaspar@hugoinvesting.com

De informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Pure passie

Toegegeven, Noordeuropeanen zijn waarschijnlijk niet de meest gepassioneerde mensen op dit continent. We voelen ons

Lees meer»

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)