Wat stinkt er zo?

hond wassen anaalzakken ontstoken
hond wassen anaalzakken ontstoken

Wat stinkt er zo?

We herkennen ieder dier aan de geur van hun uitwerpselen: koeien, paarden, schapen etc. Een hond, kat of poes die in huis stinkt, is echter niet fijn. Naast het rollen of zwemmen in iets stinkends – hetgeen met een goede wasbeurt wordt opgelost – kan een huidziekte ook stinken veroorzaken. Uit de oren komt een vervelende geur als daar een ontsteking in zit en ze kunnen uit de mond stinken door een slecht gebit. De dieren likken hun vacht schoon waardoor de huid ook weer gaat stinken.

wat-stinkt-er-zo-het-zijn-de-anaalzakken

Als je hond of kat/poes na het schoonlikken van z’n achterste, ‘sleetje gaat rijden’ dan is de kans groot dat de anaalzakken overvuld zijn. Deze anaalzakken zitten in de anus en zijn gevuld met een substantie die door de anaalklieren wordt geproduceerd. Bij het doen van de ontlasting komt er wat van deze substantie op de ontlasting, hetgeen een visitekaartje achterlaat. Honden herkennen elkaar aan deze geur, daarom ruiken ze aan elkaars achterkant als begroeting.

Als deze zakken niet goed geleegd worden of als er sprake is van overproductie, dan raken ze overvuld. De substantie wordt dan steeds dikker en kan gaan onsteken, hetgeen zeer pijnlijk is, zeker als het openbarst. Let dus goed op je dier en laat de anaalzakken door de dierenarts regelmatig controleren en indien nodig legen. Soms is het nodig deze zakjes te vullen met een antibiotica-houdende zalf om herhaling van het probleem te voorkomen. Anaalzakken kunnen operatief worden weggenomen als het dier overmatig last heeft. Dit is een vrij grote ingreep met kans op complicaties en wordt alleen gedaan als het echt niet anders kan worden opgelost.

[divider_line]

Nazli van den Kieboom, dierenarts bij Pointer Clinic in Estepona. Nazli heeft haar eigen dieren-artspraktijk POINTER CLINIC in Estepona. Zelf heeft zij 3 honden, 2 schaapjes, 2 katten, 7 kippen, 2 kwartels, 2 landschildpadden en een aquarium met guppen plus een vijver met vissen en kikkers! www.pointerclinic.com

[divider_line]

VRAAG?
Heb je een vraag voor Nazli? Laat het ons weten en misschien zie je de volgende keer het antwoord wel terug in ESpecial Life:  Mail naar info@especial-life.com

RADIO
Nazli is wekelijks op zaterdag van 10.00 – 11.00 uur bij Talk Radio Europe / ‘David the Dogman and guests’. De radioshow gaat over allerlei huisdieren en is in het Engels. De herhaling is ’s maandags om 20.00 uur. Online talkradioeurope.com/listen-live. Gibraltar/Sotogrande 98.7, Algeciras/Calahonda 91.9, en meer naar het oosten op 91.5.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.