Sinaasappel of appelsien, het vitaminebommetje

appelsien
appelsien

Het binnenland van de provincie Málaga is één grote moestuin. Boeren werken zeven dagen per week om groentewinkels en markthandelaren te voorzien van groenten en fruit. Vers van het land is het lekkerst en ESpecial Life geeft u behalve achtergrondinformatie over producten uit de regio ook een lekker Spaans recept om zelf klaar te maken.

appelsien
appelsien

Heerlijk om zo in te bijten of een glas vers sap: een sinaasappel gaat er altijd in! De lekkerste sinaasappels komen natuurlijk uit Spanje zelf. Daar hebben ze zo lang mogelijk aan de boom gehangen voordat ze geplukt en vervoerd worden en je proeft de zon dan ook duidelijk. Valencia staat bekend om de uitgestrekte citrusboomgaarden en het feit dat er een sinaasappel naar de deelstaat genoemd (Valencia Late) is heeft zeker bijgedragen aan de faam. Maar ook in de provincie Málaga worden veel sinaasappels verbouwd. Telers in de Valle de Guadalhorce voorzien de Spaanse en internationale markt van deze vruchten.

De sinaasappelboom is de enige boom die tegelijkertijd bloeit en vruchten draagt. Als je in maart en april met de ramen open in de omgeving van Cártama, Coín en Alhaurin el Grande rijdt vult de zwaar zoete geur van sinaasappelbloesem de auto. De bloesem wordt gebruikt in parfums en  eterische oliën. De geur zou rustgevend zijn en een kruidenthee van de gedroogde bloesem voor het slapengaan bevordert de nachtrust.

Het proces van bloesem tot vrucht duurt ongeveer acht maanden, er zijn soorten waarbij het zelfs 14 maanden duurt. In de Valle de Guadalhorce worden ongeveer twintig verschillende soorten sinaasappels verbouwd. Er zijn dan ook vrijwel het hele jaar door verse sinaasappels verkrijgbaar hoewel de grootste hoeveelheid tussen december en augustus wordt geoogst. Op de diverse markten in de regio, waaronder elke zondag in Coín vlakbij winkelcentrum La Trocha, kunnen klanten direct bij de boeren hun fruit kopen (zie overzicht markten elders in dit magazine).

Een vitaminebommetje?

De sinaasappel staat erom bekend dat er veel vitamine C in zit maar er zijn groenten en fruit die veel meer vitamine C bevatten. Een sinaasappel bevat mineralen als kalium en calcium, vitamine A en B1 en natuurlijk veel vezels.

Sap of partjes?

In principe maakt het niet uit hoe je een sinaasappel eet. Als je ze uitperst gaan er wel wat vezels verloren en net als bij alle sappen en smoothies geldt ook hier het principe dat je meer calorieën binnenkrijgt omdat je als je alle ingrediënten achter elkaar zou opeten veel eerder vol zou zitten. Het vitaminegehalte wordt ook niet lager als je sap een tijdje laat staan. Omdat fruit sneller verteert dan andere voedingsmiddelen is het niet aan te raden sinaasappels als dessert te eten. Ze zijn ideaal als tussendoortje of om de dag mee te beginnen en de stofwisseling te activeren.

HEEFT U ZELF EEN SINAASAPPELBOOM IN DE TUIN STAAN?

  • Laat de boom elk jaar 2 à 3 weken na de oogst door een professionele snoeier snoeien (nooit in juni!)
  • Zorg dat de grond rondom de boom altijd vochtig is
  • Van juli tot en met september heeft de boom ongeveer 50 liter water per dag nodig, in de wintermaanden is dat minder maar hou de vochtigheid van de grond in de gaten
  • Laat onkruid rondom de boom staan en ga vooral niet spitten want dat verstoort het evenwicht in de bodem
  • Bemesting in februari/maart en oktober met compost of paardenmest op 1,5 m van de stam maar nooit buiten het
    bladerdak van de boom
  • De bladeren horen glanzend donkergroen te zijn, is dit niet het geval pluk dan een blad en ga er mee naar het tuincentrum. Zij weten welke (biologische) stoffen toe te voegen.
  • Zaai peulvruchten rondom de boom voor natuurlijke toevoeging van nitrogeen aan de bodem, maaien als ze in bloei staan.

Tekst en beeld Maria Kupers  van Almijar Proyectos

Iedereen communiceert, zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied. Voor bedrijven en instellingen is communicatie onmisbaar voor hun voortbestaan. Alleen door contact met de buitenwereld kunnen ze hun publiek van dienst zijn en hun producten verkopen. Almijar Proyectos begrijpt het belang van goede communicatie en helpt u op een efficiënte en professionele wijze met uw klanten te communiceren.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.