Schoonheid zit tussen je oren

Wat maakt een persoon aantrekkelijk? Dat hangt ervan af, het concept schoonheid verschilt per plek en per moment. In Syrië zijn er volken die mensen met doorlopende wenkbrauwen uitermate aantrekkelijk vinden en voor de Maya’s waren mensen die scheelkijken het toppunt van schoonheid. Twee eeuwen geleden stelden de Belgen een vrouw met een enorm achterwerk uit Congo tentoon in het rariteitenkabinet, tegenwoordig laten mensen implantaten plaatsen om zogenaamde ‘Jennifer López billen’ te krijgen. Het enige dat in de loop van de geschiedenis niet veranderd lijkt te zijn is de voorkeur voor symmetrie.

Om de soort in stand te houden moeten mensen zich voortplanten. Om een partner te kiezen gaan we instinctief op zoek naar degene waarvan we denken dat die het meest geschikt is om onze genen door te geven. Dat werkt ook zo lang nadat de vruchtbare leeftijd voorbij is of als er geen kinderwens is; pure biologie. Als we iemand als mooi ervaren koppelen onze hersens daar meteen aan vast dat deze persoon gezond is en goede eigenschappen heeft. Niet voor niets zijn slechte mensen in films altijd lelijker dan de goede mensen. Bij vrouwen spelen de hormonen ook nog een rol. Ten tijde van de eisprong vinden ze stoere mannen aantrekkelijk en tijdens de menstruatie gaan ze voor de man die een wat zachtere uitstraling heeft.

De mens heeft de aangeboren behoefte aantrekkelijk gevonden te willen worden. Afhankelijk van plaats, tijd en persoonlijke omstandigheden doen we daar dan ook moeite voor. Als je de cosmetica-afdeling van een warenhuis binnenloopt zie je een keur aan verzorgingsproducten voor mannen en vrouwen. Je zou bijna geloven dat alles maakbaar is. Dat is helaas niet helemaal waar. Het enige dat je zelf kunt doen is je huid gezond, en dus stralend en schoon, houden. Gevarieerde voeding, lichaamsbeweging en plezier in het leven zijn daarbij belangrijker dan wat voor crème dan ook.

Maar ook op het gebied van schoonheid heeft de techniek niet stilgestaan. Er is tegenwoordig een keur aan mogelijkheden om wat aan jezelf te ‘verbouwen’. Hoewel er nog steeds klinieken zijn die op hun site of op een uithangbord ‘lippen 200€’ aanbieden, is de trend toch de gepersonaliseerde aanpak. Daarbij wordt gekeken naar het geheel en wat daar eventueel aan veranderd kan worden. Het tijdperk van de zogenaamde klonen is voorbij, artsen die hun vak serieus nemen kiezen voor de subtiele aanpak waarbij de tekenen van veroudering worden tegengegaan. Het doel is een symmetrisch gezicht dat er stralend en gezond uitziet: de basiskenmerken van schoonheid.

Abraham Benzaquén
Cosmetisch arts

www.clinicabenzaquen.com